HoneylandPogledaj trailer!

Film

drama, dokumentarni (2019)

Honeyland

Ocjena korisnika
Odlično!
8,299%
Honeyland

Godina:

2019

Žanr:

drama, dokumentarni

Trajanje:

86 min

Režija:

Ljubomir Stefanov
, Tamara Kotevska


Glavne uloge:


Hatidze Muratova
  >  Herself
Ljutvie Sam
  >  Herself

Opis:


Sredovječna Hatidže uzgajivačica je pčela i medarica iz udaljenog planinskog sela Bekirlija u Sjevernoj Makedoniji. Dok živi s bolesnom, nagluhom i teško pokretnom majkom, Hatidže u slabo naseljenom mjestu poštuje tradiciju i način života svojih predaka. Dvije žene žive u ruševnoj kući, a u želji za prikupljanjem najkvalitetnijeg meda Hatidže se ne ustručava ničega, pa ni penjanja uz strmu liticu i vađenja saća iz stijene, kao ni višesatnih putovanja do udaljene tržnice na kojoj prodaje med. Unatoč iznimno teškoj i oskudnoj svakodnevici, Hatidže i njezina majka žive harmonično u skladu s prirodom, koja osobito okrutna može biti tijekom zimskih mjeseci. No za dvije žene sve će se početi mijenjati kad se u mjesto, i to u njihovo neposredno susjedstvo, doseli brojna nomadska obitelj turskog stočara Husseina. Oni su slikoviti, temperamentni i bučni nomadi posve suprotnog načina života i drugačijih životnih vrijednosti, a Hussein će vrlo brzo u uzgoju pčela uočiti priliku za dobru zaradu.
A kad ga Hatidže počne uvoditi u tajne pčelarstva, on će se prema pčelama početi odnositi nemarno, baš kao i prema svojoj stoci koja će početi ugibati.
 • Slično za pogledati
 • Komentari (10)
 • It Must Be Heaven

  It Must Be Heaven (2019)

  komedija

  Reditelj Elia Suleiman putuje u različite gradove i povlači različite paralele sa svojom rodnom Palestinom.
 • For Sama

  For Sama (2019)

  dokumentarni, ratni

  Intimno, ali i epsko putovanje kroz ženski doživljaj rata. Nežno pismo mlade majke - ćerci - priča o životu Waad al-Kateab tokom pet godina života u sirijskom gradu Aleppo - tokom kojih se ona...
 • Gospod postoi, imeto i' e Petrunija

  Gospod postoi, imeto i' e Petrunija (2019)

  drama

  Svakog januara u malom gradu u Makedoniji, lokalni sveštenik baca krst u vodu, dok stotine mladih počnu da plivaju za njim. Onom ko ga dohvati krst će doneti dobru sreću. Nezaposlena mlada Petrunija...
 • Hvítur, hvítur dagur

  Hvítur, hvítur dagur (2019)

  drama

  In a remote Icelandic town, an off duty police chief begins to suspect a local man for having had an affair with his wife, who recently died in a car accident. Gradually his obsession for finding out...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Vilin
  eXtreme member
  11.02.2020. 08:43
  Divan film i da što reče 2b0rn0t0b, da je bilo "pravde i umetničke čestitosti holividskog žirija" trebao je da osvoji niz nagrada u kategorijama zlatkaste stautuete sa tupim mačem. Moram da pomenem već pomenutu fantastičnu fotografiju i da odam priznanje na strpljivosti i umeću ljudima koji su snimili ovaj film. A film, film govori o Turkinji Hatidže koja bezmerno voli ovaj svet, kakav god da je, a svim silama se trudi da ga ne uništi i da ga učini boljim. Ona živi sa majkom koja je veoma bolesna u trošnoj udžerici u planinskom bespuću, ali je puna ljubavi prema okolnom svetu i prirodi. Spremna je da svima pomogne, pa i mnogočlanoj porodici koja se naselila u komšiluku, iako način života te porodice direktno ugrožava njenu egzistenciju. Hatidže živi u apsolutnom skladu sa prirodom i razume sve njene zakone. Prenosi jasnu poruku da i u tako surovim uslovima, ako se poštuju zakoni prirode, ima opstanka za sve.


  Vilin2020-02-11 09:39:09
 • 2b0rn0t0b
  eXtreme member
  09.02.2020. 19:56

  Moj apsolutni favorit u kategoriji dokumentaraca, ne samo iz ovogodišnje produkcije, već sveukupno.

  Pišem ovo u noći dodele Oskara za 2020. godinu, i ako bude bilo pravde i umetničke čestitosti holividskog žirija, Honeyland će biti nagrađen Oskarom za najbolji dokumentarac, ali se ne bih iznenadio da dobije nagradu i kao ukupno najbolji film 2019. godine.

  Reč je o izvanrednom dokumentarnom filmu sa elementima drame. Fotografija je fantastična, a sama priča oduzima dah. 

  Zanimljivo je da je snimanje trajalo pune tri godine, tokom kojih je produkcijska ekipa po nekoliko meseci provodila sa akterima filma i beležila razne detalje iz života ljudi koji, po kriterijumima naših "sređenih života" žive jedan surov, ali isto tako i bogat, pun život u neposrednom kontaktu sa prirodom.

 • beogradski
  eXtreme member
  04.02.2020. 15:24
  Odlican dokumentarac