Knoflíkári

Film

komedija (1997)

Knoflíkári

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,6
Knoflíkári

Godina:

1997

Žanr:

komedija

Trajanje:

102 min

Režija:

Petr Zelenka

Scenarij:

Petr Zelenka


Glavne uloge:


Zuzana Bydzovská
  >  Manzelka taxikáre
Jan Cechticky
  >  Muz v taxi (as Jan Cechtický)
Frantisek Cerný
  >  Taxikár
David Charap
  >  1. Pilot
Jan Haubert
  >  Host
Motohiro Hosoya
  >  vousatý Japonec
Junzo Inokuchi
  >  mladý Japonec
Pavel Lagner
  >  úchyl na ulici c 1]
Pavel Lagner
  >  Zákazník
Jakub Mejdricky
  >  Milenec (as Jakub Mejdrický)
Michaela Pavlátová
  >  Zena v taxi
Svetlana Svobodová
  >  Japonka
Richard Toth
  >  2. Pilot
Seisuke Tsukahara
  >  Japonec v brýlích
Pavel Zajicek
  >  Moderátor of Rádia 1
Petr Zelenka
  >  úchyl na ulici c.2

Opis:


Omnibus-komedija od šest priča: Sretan put Kokure, Taksist, Civilizacijski obredi, Posljednja časna generacija, Bedaci i Duh američkog pilota. Na japanskoj ceremoniji čaja Japanci shvaćaju da nemaju riječi psovki na svom jeziku, kakve, primjerice, imaju Amerikanci... Taksist vozi ljubavni par s neobičnim zahtjevom, a potom i čovjeka koji uhodi svoju nevjernu ženu... Psihijatar podučava asocijalnog mladića ponašanju, dok istovremeno dvoje mladih nazoče samoubojstvu pod vlakom... Roditelji dvoje budućih mladenaca sastaju se na zajedničkoj večeri, na kojoj jedni drugima otkrivaju svoje tajne strasti i opsesije... Bračni par kroz svađu gleda emisiju o lansiranju sperme u svemir... Skupini djevojčica na spiritističkoj seansi ukaže se duh američkog vojnika iz Drugog svjetskog rata...



...Pilot iz prve priče ne zna da će baciti atomsku bombu, baš kao ni Japanci da im je upravo loše vrijeme (koje pokušavaju opsovati) u Kokuri spasilo živote jer je odlučilo da se bomba umjesto na Kokuru baci na Hirošimu.

Čovjek koji traži nevjernu ženu ne zna da ona nije tamo gdje je on traži nego da je trenutak ranije bila u istom taksiju s drugim muškarcem, a taksist ne zna da je žena koju je čovjek zatekao u krevetu upravo njegova.

Psihijatar koji se ponosi vlastitim civilizacijskim dostignućima, ne zna da će uskoro postati ubojica dvoje mladih koji su u užasu što misle da su vidjeli samoubojicu pijani sjeli za volan te s njime izazvali sudar.

Čovjek pak pod vlakom samo je "bedasti" pojedinac koji se zabavlja tako da leži pod jurećim vlakom pritom gađajući pljuvačkom uvijek određeno mjesto, a dvije obitelji koje pripremaju vjenčanje svojoj djeci ne znaju da ono nikad neće biti održano jer su oni upravo ono dvoje netom poginulih u automobilskoj nesreći.

I konačno, duh koji se ukazuje djeci na završetku filma upravo je onaj pilot koji je bacio bombu na Hirošimu, a koji je tek sada to saznao i doživio iskupljenje.



Inteligentna crna komedija talentiranog redatelja Petra Zelenke, s izrazitim smislom za detalj i povezivanje najsitnijih dijelova u suvislu i intrigantnu priču, od kojih je baš svaki bitan za njeno sagledavanje kao cjeline. Likovi, uvjereni u kontrolu nad vlastitim životima, upadaju u mreže nerazumijevanja, često i s kobnim posljedicama. Redatelj se dotiče i kulturalnih sličnosti i razlika Japana, Europe i Amerike, ali i perverznih sklonosti praške buržoazije, klizeći u bunuelovski teitorij, baš kao i cjelokupan jarmushevski koncept Noći na Zemlji ili britanskih Tube Tales, primjerice. S pregrštom ironije, on nas vodi na putovanje prepuno sitnih zadirkivanja i fluidnih uklizavanja jedne priče u drugu, čija se smislenost katkad otkriva tek na završetku.

Film je dobitnik brojnih nagrada (Art Film Festival, Češki Lavovi, Newport festival, Pilsen Film Festival, Rotterdamski festival).
  • Slično za pogledati
  • Komentari
  • Marecku, podejte mi pero!

    Marecku, podejte mi pero! (1976)

    komedija

    Komedija o tome kako skupina starijih radnika mora dovršiti srednju školu...
  • Kour

    Kour (1991)

    komedija, glazbeni

    Glazbena komedija govori o tamnoj strani komunizma i korupciji u svakodnevnom životu gledano očima običnog čovjeka koji radi kao novi inženjer u tvornici.
  • Samotári

    Samotári (2000)

    komedija

    Robert works for a travel agency and helps to arrange scenes from the everyday lives of "ordinary" Czech families as an attraction for Japanese tourists. He also works as a kind of matchmaker and...
  • Karamazovi

    Karamazovi (2008)

    drama

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}