La grande bouffePogledaj trailer!

Film

drama, komedija (1973)

La grande bouffe

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
Odlično!
7,155%
La grande bouffe

Naslov:

Veliko žderanje

Godina:

1973

Žanr:

drama, komedija

Trajanje:

130 min

Režija:

Marco Ferreri

Scenarij:

Rafael Azcona
, Francis Blanche
, Marco Ferreri


Glavne uloge:


Marcello Mastroianni
  >  Marcello
Michèle Alexandre
  >  Nicole
Solange Blondeau
  >  Danielle
James Campbell
  >  Zack
Monique Chaumette
  >  Madeleine
Andréa Ferréol
  >  Andrea (as Andréa Ferreol)
Florence Giorgetti
  >  Anne
Bernard Menez
  >  Pierre
Patricia Milochevitch
  >  Mini
Louis Navarre
  >  Braguti
Philippe Noiret
  >  Philippe
Cordelia Piccoli
  >  Barbara
Henri Piccoli
  >  Hector
Michel Piccoli
  >  Michel
Simon Tchao
  >  Le délégué de l'ambassade de Chine
Ugo Tognazzi
  >  Ugo

Opis:


Četvorica prijatelja – pilot Marcello, TV producent Michel, vlasnik restorana i kuhar Ugo te sudac Philippe dolaze u Philippeovu vilu pokraj Pariza gdje namjeravaju jesti do smrti. Nakon provedene noći, na Marcellovo inzistiranje pozovu tri prostitutke koje ostanu dva dana, dok Philippe pozove Andreu, lokalnu učiteljicu. Ona se pokaže nezasitnom.

Komercijalno najuspješniji film Marca Ferrerija, još je jedna redateljeva varijacija na temu duhovne praznine i zasićenosti modernog društva materijalnog blagostanja. Bizarni poticaj fabule – samoubojstvo prejedanjem (aluzije na proždrljivost kao smrtni grijeh) do vrhunca dovodi redateljeve česte motive fizičkog iscrpljivanja i samoubojstva muških likova, pri čemu su autodestruktivni protagonisti nesposobni suočiti se s tjeskobom i problemom egzistencije te suprotstavljeni protagonistici nezasitnih gastronomskih i seksualnih apetita, ali prirodnoj i oslobođenoj samoubilačkih poriva. Vizualno vrlo atraktivan (posebice unutarnji dekor vile i prikaz hrane različitih agregatnih stanja), u temelju varijacija na temu odnosa Erosa i Tanatosa, film je izazvao kontroverze prikazima prejedanja i seksa te su ga na festivalu u Cannesu prvo izviždali, da bi potom osvojio nagradu međunarodne kritike.

Obradio/la:

KarolinaV
  • Slično za pogledati
  • Komentari (4)
  • Full Metal Village

    Full Metal Village (2006)

    glazba, dokumentarni

    Zabavan i human dokumentarni film oslikava nam etnografski portret male zajednice Wacken, koja se nalazi u sjevero-istočnoj Njemačkoj. Sjajna priča o open air metal muzičkom festivalu, odnosno o...
  • Marcia nuziale

    Marcia nuziale (1966)

    komedija

    Satirical film in four episodes about family and marriage.
  • L'uomo dei cinque palloni

    L'uomo dei cinque palloni (1968)

    komedija

    L'uomo dei cinque palloni (sh. Čovjek sa pet balona), u kasnijoj verziji poznatiji kao Break up (sh. Raskid), je italijansko-francuska crno-bijela filmska komedija originalno snimljena 1965. godine u...
  • La casa del sorriso

    La casa del sorriso (1991)

    drama, ljubavni

    Adelina, a former "Miss Smiles" beauty queen, is a resident at a senior citizen retirement home. Her joie de vie and unfaded beauty make her attractive to the male residents, especially Andrea, a...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Stole Haringa
    eXtreme member
    20.01.2018. 06:10
      Žao mi je što nisam gledao ceo opus Marka Fererija. Slažem se da je stvaralac, autentični umetnik čije se delo prepoznaje i bez njegovog potpisa. Ipak nije, kako kažu, moja šalja čaja.
  • aca1
    Translator
    17.01.2018. 08:43
    Veoma interesantan reditelj a čini mi se da je skrajnut i nekako prolazi ispod radara. Pogledao sam skoro sve dostupno, svega tu ima a dotakao se raznih tema. Zaista pravi umetnik, stvaralac!

    Preporuka za sve njegove filmove a izdvojio bih Una storia moderna - L'ape regina iz 1963 koji je film za širu publiku, nažalost, samo engleski titil je dostupan kao i za većinu njegovih filmova. Pa ako je neki Italijan raspoložen mogao bi da nas počasti sa svojim prevodima...
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    16.01.2018. 23:54
      Velika ždranje je jedan od onih totalnih antifilmova koje ne možete da objasnite nekome ko ga nije gledao. Šta se tu u stvari desilo je čak i vrlo jednostavno, ali postaje mi nejasno kako je to uspelo da postane film od puna dva sata. Četiri drugara koji odluče da provedu vikend u jednoj od njihovih vila, tako što će jesti sve što im padne šaka, izigravati budale celo vreme, i na kraju, odjednom, otkriti da u stvari žele da se ubiju prežderavanjem. Svi do reda umiru žderući neko od svojih najomiljenijih jela, silovito unoseći smrt na usta kao da će suicidom napustiti sam pakao.

      Film je jedna od kritika konzumerističkog društva, koje jednostavno ne zna kada je dosta, koje proizvodi i troši da bi ponovo proizvodilo i trošilo, i u tom društvu svakako da najveće priznanje ide onome ko je najefikasnije poslovao u takvom tržišnom mehanizmu. Odluka da sebi oduzmu život svojevrsnom prevarom kapitalizma, najbukvalnijim potrošačkim overdoziranjem, ujedno je i dovođenje nekih konzumerističkih tendencija do krajnjih, apsurdnih granica.

      Genijalno, ako se ja pitam.

      Marko Fereri nije moj omiljeni reditelj iako je autor dva filma koja bi odneo sa sobom na pusto ostrvo. Veliko ždranje i Priče o običnom ludilu imaju svoje zasluženo mesto u mojoj kolekciji, to su filmovi koje reprizizam i u čijem gledanju uživam.

     

{{message}}

{{item.title}}