Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon

Film

biografski, drama, ljubavni (1998)

Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
6,5
Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon

Godina:

1998

Žanr:

biografski, drama, ljubavni

Trajanje:

91 min

Režija:

John Maybury

Scenarij:

John Maybury


Glavne uloge:


Derek Jacobi
  >  Francis Bacon
Annabel Brooks
  >  Henrietta Moraes
Antony Cotton
  >  Brighton Rent Boy
Daniel Craig
  >  George Dyer
Ariel de Ravenel
  >  French Official
Damian Dibben
  >  Brighton Rent Boy
Gary Hume
  >  Volker Dix
Karl Johnson
  >  John Deakin
David Kennedy
  >  Joe Furneval
Anne Lambton
  >  Isabel Rawsthorne
Andy Linden
  >  Ken Bidwell
Richard Newbould
  >  Blonde Billy (as Richard Newbold)
Adrian Scarborough
  >  Daniel Farson
Tilda Swinton
  >  Muriel Belcher
Tallulah
  >  Ian Board

Opis:


Biografski art-film o Francisu Baconu (1909 1992), možda najvećem engleskom slikaru druge polovice 20. stoljeća. Iznenadivši provalnika, slikar Francis Bacon poziva ga u krevet. Provalnik George Dyer, podrijetlom iz siromašne radničke obitelji i sitni lopov, trideset godina mlađi od serdovječnog Bacona , prihvaća poziv. Tako počinje za Georgea mučna i iscrpljujuća veza.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • Tout contre Léo

    Tout contre Léo (2002)

    drama, ljubavni

    When 21 year-old Leo, the oldest of four brothers, announces to his rural French family that he's HIV+ family bonds are tested. The family decides that 11 year Marcel, the youngest, is too young to...
  • Nés en 68

    Nés en 68 (2008)

    drama, komedija, ljubavni

    Pariz 1968. godine, u vrijeme velikih studentskih demonstracija. Među studentima koji sudjeluju u prosvjedima je i atraktivna Catherine (L. Casta), temperamentna djevojka u vezi s naočitim Yvesom (Y...
  • Teknolust

    Teknolust (2010)

    drama, komedija, ljubavni

    Roseta Stoun, bio-genetičar kreairala je recept za kibernetičke organizme (cyborgs) i koristi svoj DNK da uzgaja tri svoje kopije "replike"delom ljudi, delom roboti nazvane Rubi, Oliv i Marin. Ove...
  • Edward II

    Edward II (1991)

    drama, povijesni, ljubavni

    In this Derek Jarman version of Christopher Marlowe's Elizabethan drama, in modern costumes and settings, Plantagenet king Edward II hands the power-craving nobility the perfect excuse by taking as...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • mita53
    Translator Legend
    15.07.2015. 18:00
    Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon  (1998)



    [tube]-goBjxtqwOo[/tube]

    Režija: John Maybury
    Scenarij: John Maybury
    Žanr: Biografski, Drama

    Jezik: Engleski
    Država: Velika Britanija, France, Japanski, SAD
    Trajanje: 91 min


    Uloge:

    Derek Jacobi ... Francis Bacon
    Daniel Craig ... George Dyer
    Tilda Swinton ... Muriel Belcher
    Anne Lambton ... Isabel Rawsthorne
    Adrian Scarborough ... Daniel Farson



    Ljubav je đavo (1998)
    U umetnikovom umu u svetu patnje

    Sentimentalna zabluda da su veliki umetnici bolji ljudi nego ostali, zato što su oni navodno osećajniji od običnih smrtnika, oni bi morali plemenitiji i brižljiviji, ne važi za većinu velikih umetnika. 

    ''Ljubav je đavo,'' žestok portret engleskog slikara Frensisa Bekona na vrhuncu njegove slave u 1960.tim, jedan je od najodvratnijih i najistinitijih portreta umetnika-čudovišta koji je ikad snimljen. Ta  priča o kolosalnom samoapsorbujućem slikaru i njegovom samodestruktivnom mladom ljubavniku, Dordžu Dajeru, počinje kad probuđen iz sna Bekon jedne noći otkrije u svom studiju provalnika. Ocenivši da je lopov zgodan momak, Bekon predlaže: ako pljačkaš skine svoju odeću i pođe u krevet s njim,  može imati sve što poželi. Sledeća stvar koja se saznaje je da su oni par.

    Bekon žudi da drugi muškarci dominiraju nad njim, ali najviše što se vidi iz te njegove fantazije je jedna rana scena gde Bekon kleči sagnut preko kreveta dok Džordž obavija opasač oko svoje pesnice i gasi cigaretu na Bekonovim leđima. Kasnije u filmu, on prisustvuje boks meču gde intezivno posmatra kako jedan borac smrska drugom glavu, a mlaz krvi prska po Bekonovom ekstaktičnom licu. 

    Ali film takođe i razjašnjava da dinamika dominacije i potčinjavanja deluje u oba smera. Izvan kreveta, Bekon nemilosrdno kontroliše svog ljubavnika koji se raspada u komade. Bekon se odnosi potcenjivački prema Džordžu kao njegovom slugi, i ne pušta ga u kuću dok se on zabavlja sa drugim seksualnim partnerima. Kad Džordž kaže Bekonu da ga voli, umetnik ga pita iz koje je tv sapunice izvadio tu rečenicu. 

    Bekon je slično bezobziran prema svom krugu prijatelja, koje film potretiše kao zmijsko gnezdo nadmenih ulizica. ''Šampanjac za moje prave prijatelje; patnja za moje lažne prijatelje,'' Bekon zajedljivo objavljuje u jednoj od nekoliko scena noćnih pijanki. 

    Ono što  čini ''Ljubav je đavo''  više od  dosadne  ljubavni priče je briljantna kinematografija, koja prožima film Bekonovom korozivnom artističkom vizijom. Iako ''Ljubav je đavo'' ne prikazuje ni jedno od Bekonovih dela, izgled celog filma podseća na Bekonovo slikarstvo. 

    Kiselo svetlo baca  lice likova u surovi reljef, često senči njihove oči i ostavlja utisak da  njihovo telo izgleda kao da se raspada. Određene slike postaju diptih i triptih u Bekonovom stilu kroz upotrebu ogledala. Neke scene su fotografisane kroz iskrivljena sočiva koja razvlače likove koji se rastvaraju i razlažu. Ponavlja se Džordžova slika, koža mu je oderana, a njegova krvava figura skače sa daske za ronjenje u prazninu. 

    Na trenutke film zapinje, i mogu se osetiti budžetska ograničenja (putovanje u USA indicira samo slika američke zastave u pozadini). Ali pod pretpostavkom da vas vodi u unutrašnjost uma i srca velikog umetnika, konfrontirajući demonski aspekt ljudskog stanja, ''Ljubav je đavo,'' ide dalje no što se bilo koji film ikad usudio. 



    mita532015-08-30 22:05:35

{{message}}

{{item.title}}