Meet John DoePogledaj trailer!

Film

drama, komedija, ljubavni (1941)

Meet John Doe

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,691%
Meet John Doe

Naslov:

Upoznajte Johna Doea

Godina:

1941

Žanr:

drama, komedija, ljubavni

Trajanje:

135 min

Režija:

Frank Capra

Scenarij:

Richard Connell
, Myles Connolly
, Robert Presnell Sr.
, Robert Riskin


Glavne uloge:


Gary Cooper
  >  John Doe
Walter Brennan
  >  The 'Colonel'
Barbara Stanwyck
  >  Ann Mitchell
Spring Byington
  >  Mrs. Mitchell
Stanley Andrews
  >  Weston
Edward Arnold
  >  D.B. Norton
Irving Bacon
  >  Beany
James Gleason
  >  Henry
Harry Holman
  >  Mayor Hawkins
Warren Hymer
  >  Angelface
Rod La Rocque
  >  Ted Sheldon
Mitchell Lewis
  >  Bennett
Gene Lockhart
  >  Mayor Lovett
J. Farrell MacDonald
  >  'Sourpuss'
Andrew Tombes
  >  Spencer
Regis Toomey
  >  Bert
Pierre Watkin
  >  Hammett
Charles C. Wilson
  >  Charlie Dawson

Opis:


Nakon što novine u kojima radi kupi desno orijentirani tajkun D.B. Norton (E. Arnold), koji naziv lista promijeni u The New Bulletin, energična novinarka Ann Mitchell (B. Stanwyck) ubrzo se nađe među onima kojima glavni urednik Henry Connell (J. Gleason) odluči podijeliti otkaze. Da bi izbjegla gubitak posla, Ann u svojoj posljednjoj kolumni objavi izmišljeno pismo nepostojećeg Johna Doa, navodnog nezadovoljnog i ogorčenog građanina koji prijeti da će na Badnjak točno u ponoć u znak protesta protiv truleži u svijetu skočiti sa zgrade gradske vijećnice. Nakon što pismo zaintrigira lokalne političare i privuče ogromnu pozornost javnosti, zbog čega naklada novina počne nezadrživo rasti, urednik ciničnoj Ann ponudi veliki novac u zamjenu za seriju tekstova o Johnu Doeu. A kad mu ona prizna da je to izmišljeni lik, Connell joj pristane pomoći u pronalaženju čovjeka kojeg će javnosti predstaviti kao Johna Doea. Njihov izbor ubrzo padne na nekadašnjeg igrača bejzbola, a sad beskućnika i skitnicu Long Johna Willoughbyja (G. Cooper).
Izvrsna humorna socijalna drama legendarnog Franka Capre ("Dolazi mladoženja", "Divan život"), godine 1942. nominirana za Oscara za najbolju izvornu priču koju je u scenarij pretočio redateljev čest suradnik Robert Riskin ("Dogodilo se jedne noći", "U grob ništa ne nosiš"), iznimno je uspjela adaptacija priče "Život i smrt Johna Doea" Richarda Connella i Roberta Pressnella Sr.-a, temeljene na Connellovom novinskom tekstu "A Reputation" iz 1922. godine.

Zaključno poglavlje Caprine svojevrsne trilogije koju zaokružuju filmovi "Gospodin Deeds ide u grad" i "Gospodin Smith ide u Washington", u kojoj je autor screwball-komediju obogatio oštroumnim socijalnim i političkim detaljima, s jedne je strane populistička storija s običnim "malim" čovjekom kao tipičnim kaprijanskim junakom u središtu, a s druge suptilan poziv onodobnim gledateljima da se neposredno pred ulazak Amerike u Drugi svjetski rat suprotstave pronacističkim snagama u vlastitoj zemlji. U tom je smislu riječ i o naglašeno socijalno senzibiliziranom i osvješćujućem djelu, ujedno i prvom projektu kojeg je Capra realizirao u neovisnoj produkciji u partnerstvu sa scenaristom Robertom Riskinom, a nakon prekida suradnje sa studijem Columbia Pictures koji je tiranskim metodama vodio Harry Cohn. I ovdje su naglašeni redateljev idealizam i vjera u običnog čovjeka, kojeg odlično interpretira trostruki oskarovac Gary Cooper ("Narednik York", "Točno u podne"), a čija je partnerica sjajna Barbara Stanwyck ("Vatrena kugla", "Dvostruka obmana"), godine 1982. ovjenčana počasnom Akademijinom nagradom za jedinstveni doprinos filmskoj glumi.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • Sergeant York

    Sergeant York (1941)

    biografski, drama, povijesni, ljubavni, ratni

    A hillbilly sharpshooter becomes one of the most celebrated American heroes of WWI when he single-handedly attacks and captures a German position using the same strategy as in turkey shoot.
  • Lost Horizon

    Lost Horizon (1937)

    drama, misterij, fantazija, avantura

    Godine 1935. skupina Britanaca predvođena visokim diplomatom i piscem Robertom Conwayom (R. Colman) iz kineskog grada Baskula zrakoplovom bježi pred revolucijom koja se već valja ulicama. Nakon što...
  • Mr. Deeds Goes to Town

    Mr. Deeds Goes to Town (1936)

    drama, komedija, ljubavni

    Dobrodušni Longfellow Deeds (G. Cooper) skroman je momak iz provincijskog gradića Mandrake Fallsa u Vermontu, koji živi jednostavnim životom i u lokalnom bendu svira tubu. Kad primi obavijest da je...
  • Pocketful of Miracles

    Pocketful of Miracles (1961)

    drama, komedija

    Dejv je moćni njujorški biznismen, koji svakoga dana kupi po jednu jabuku od siromašne ulične prodavačice Eni. Smatra da mu njene jabuke donose sreću, te između njih dvoje godinama postoji...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    06.07.2022. 18:08
    1941. godine, između filmova Mr. Smith Goes to Washington (1939) i It's a Wonderful Life (1946), Frank Capra snima ovaj filmić, koji ponovo govori o običnom čoveku iz naroda, na kojem se lomi stanje u USA, o borbi za nadu u godinama po američkoj depresiji u kojoj je ogroman broj ljudi bio nezaposlen, lišen perspektive, dok ova priča istovremeno govori i o položaju društvenog autsajdera naspram moćnika i američke više klase koja manipuliše životima većine. 

    Novinarka Ann Mitchell (uvej sjajna Barbara Stanwick) piše članak sa svojim društvenim idealima, o izmišljenom običnom i nezadovoljnom čoveku koji takođe izmišljenim pismom najavljuje svoj skok sa zgrade na bozić. Članak/pismo podiže javnu buru i stavlja novine pod lupu, te miss Mitchell zajedno sa urednikom odlučuje da plati nekog sa ulice, kako bi ovaj priznao da je tobože napisao dotično pismo. Izbor pada na lutalicu-dobricu, Gary Coopera, ništa manje, koji pristaje da za nešto novca bude John Doe, čovek iz članka... Avaj, prašina se ne spušta, njegova popularnost, zapravo popularnost reči punih nade, glede buđenja čovečnosti i poštovanja, dostojanstva, pomoći bližnjima u nevolji itsl...čine John Doe-a sve uposlenijim u obilascima nacionalnih konvencija krcatih do juče unesrečenim svetom bez nade, sada nasmejanim i punim elana...dok siroti John Doe i dalje ne vidi krupniju sliku te kampanje, to da je iza cele šarade volja moćnika, koji samo eksploatišu njegovu harizmu i popularnost, kako bi u nekom momentu sve to debelo naplatili...daleko od svih ideala o kojima John govori, dok u celoj toj igri postaje upitna i vera samog idejnog tvorca, miss Mitchell, u koju se John zaljubljuje... 

    Vrlo dobra priča, bezvremena, uvek aktuelna, sjajno vođena i podjednako sjajno odglumljena, služi kao stalni podsetnik na istinske vrednosti u sukobu sa manipulativnim, pohlepnim i sebičnim moćnicima. Još jedan Caprin klasik kome se vredi vraćati.



{{message}}

{{item.title}}