Pogledaj trailer!

Film

drama, komedija (1972)

Mimì metallurgico ferito nell'onore

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,6
Mimì metallurgico ferito nell'onore

Godina:

1972

Žanr:

drama, komedija

Trajanje:

112 min

Režija:

Lina Wertmüller

Scenarij:

Lina Wertmüller


Glavne uloge:


Gianfranco Barra
  >  Serg. Amilcare Finnocchiaro
Agostina Belli
  >  Rosalia Capuzzo in Mardocheo
Luigi Diberti
  >  Pippino
Turi Ferro
  >  Don Calogero
Turi Ferro
  >  Salvatore Tricarico
Turi Ferro
  >  Vico Tricarico
Elena Fiore
  >  Amalia Finocchiaro
Livia Giampalmo
  >  Violetta, bancarelaia
Giancarlo Giannini
  >  Carmelo Mardocheo detto Mimí
Mariangela Melato
  >  Fiorella Meneghini
Tuccio Musumeci
  >  Pasquale
Ignazio Pappalardo
  >  Massaro 'Ntoni

Opis:


Dobrodušni Carmelo Mardoche zvan Mimi (G. Giannini) pomalo je zbunjen lučki metalurški radnik iz gradića na Siciliji, čovjek nezadovoljan svojim skromnim životom i brakom s temperamentnom Rosalijom (A. Belli), s kojom ima sina i živi u kući njezinih roditelja. Mimi je povučen i iskreni komunist koji, nakon što na lokalnim izborima odbije glasovati za utjecajnog mafijaškog šefa Calogera (T. Ferro), ubrzo izgubi posao. Pritisnut neimaštinom i neprestanim prigovorima supruge i obitelji, Mimi odluči u potrazi za poslom otputovati u Torino. Tamo se zaposli kao građevinski radnik u tvrtki Vica Tricarica (također T. Ferro), poslodavca koji nimalo ne drži do svojih radnika i njihovih sindikalnih prava te koji, baš kao i don Calogero, na licu ima tri upadljiva madeža. Mimi shvati da je Tricarico kriminalac povezan s mafijom. Uskoro upozna privlačnu mladu komunistkinju Fiorellu Meneghini (M. Melato), uličnu prodavačicu u koju se zaljubi na prvi pogled...

S uspjehom prikazana u Cannesu 1972. godine te nagrađena prestižnom talijanskom filmskom nagradom David di Donatello za najbolju glavnu mušku ulogu, komedija "Mimi metalac" jedno je od najpoznatijih ostvarenja cijenjene talijanske scenaristice i redateljice Line Wertmüller (Gušteri, Ljubav i anarhija, Na moru jednog ljeta). Godine 1977. nominirana za Oscara u kategorijama najbolje režije i izvornog scenarija za film "Pasqualino ljepotan", Lina Wertmüller po uzoru na glasovitog Federica Fellinija (Amarcord), s kojim je kao pomoćnica redatelja surađivala na realizaciji remek-djela "8 i ½", u svojim filmovima često naglašava karikaturalnost i grotesku. Ponajviše surađujući sa svojim omiljenim glumcima: G. Gianninijem (Nevini, Lili Marleen, Saving Grace, Šetnja u oblacima, Mimic, Hannibal, Moja kuća u Umbriji, Tjelesna straža, Casino Royale) i M. Melato (Ljubav i anarhija, Flash Gordon), redateljica kreira priče o ljubavnicima koji kroz svoje kompleksne emotivne odnose iznose autoričine kulturološke, sociološke i nerijetko anarhističke, feminističke i ljevičarske političke stavove. Takav je i današnji film, inteligentna, dinamična, satirična, nesputana i mjestimice urnebesno duhovita politička farsa, priča o licemjernom društvu kojim vladaju hipokrizija, nemoral i kriminal koji zahvaćaju sve društvene segmente, te u kojem je pojedinac osuđen na neminovno gubljenje ideala. Uz energičnu režiju i raspoložene glumačke nastupe u kojoj sudjeluje i A. Belli (Miris žene), crnohumornu studiju o tjelesnoj i političkoj strasti nose efektna fotografija Darija Di Palme (Ružni, prljavi, zli) i glazba Piera Piccionija (Lijepi Antonio, Krist se zaustavio u Eboliju).
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Khevenhiler
    Senior translator
    12.06.2010. 22:34

    Mimì metallurgico ferito nell'onore (1972)

    (Mimi metalac)


    režija i scenario: Lina Vertmiler



    Ovaj film je nastao u saradnji (ukupno 11) režiserke i scenaristkinje Line Vertmiler i Đankarla Đaninija. On sa Marianđelom Melato čini režiserkin omiljen nefunkcionalan italijanski ljubavni par kroz koji se prelamaju različita istorijska, tradicionalna, moralna i emocionalna iskustva, uvek u tonu komike kojoj ne nedostaje brutalnosti i otvorene seksualnosti.


    Đankarlo Đanini i Marianđela Melato

    Film govori o životu jednog Sicilijanca koji nakon sukoba sa mafijom, kada gubi svaku šansu za zaposlenje, odlučuje da ode u Torino ostavljajući suprugu sa svojim roditeljima. U Torinu stiče nova iskustva sa sindikatima, Komunističkom partijom i naravno, ženama sasvim drugačijih shvatanja od Sicilijanki.




    Iako je na prvi pogled glavna tema sukob italijanskog Severa i Juga oslikan dilemama i međuljudskim odnosima junaka, ipak je osnovica priče pokušaj pojedinca da se izvuče iz vekovnih kulturnih obrazaca i
    uloga koje se od njega očekuju da ih igra. Postaje metalac. Ispravlja svoju kovrčavu kosu. Postaje civilizovan. Menja se pod mnogim uticajima, ali svuda ga prate "rođaci", mafiozi.

    Prevod je postavljen. Uživajte. Smile

{{message}}

{{item.title}}