My Darling ClementinePogledaj trailer!

Film

drama, western (1946)

My Darling Clementine

Ocjena korisnika
Odlično!
7,8100%
My Darling Clementine

Naslov:

Moja draga Klementina

Godina:

1946

Žanr:

drama, western

Trajanje:

92 min

Režija:

John Ford

Scenarij:

Samuel G. Engel
, Sam Hellman
, Stuart N. Lake
, Winston Miller


Glavne uloge:


Henry Fonda
  >  Wyatt Earp
Ward Bond
  >  Morgan Earp
Walter Brennan
  >  Old Man Clanton
Linda Darnell
  >  Chihuahua
Victor Mature
  >  Doc Holliday
Jane Darwell
  >  Kate Nelson
Cathy Downs
  >  Clementine Carter
Tim Holt
  >  Virgil Earp
John Ireland
  >  Billy Clanton
J. Farrell MacDonald
  >  Mac the Barman
Alan Mowbray
  >  Granville Thorndyke
Roy Roberts
  >  Mayor
Russell Simpson
  >  John Simpson
Grant Withers
  >  Ike Clanton

Opis:


Braća Wyatt (H. Fonda), Morgan (W. Bond), Virgil (T. Holt) i James Earp, žive samotnim životom goneći stoku i putujući po američkom Zapadu. Pristigavši u Tombstone odlaze u grad, u kojem vlada nered i bezakonje. Samo najmlađi brat James ostaje čuvati imovinu. Članovi zloglasne obitelji Clanton, koji žive u blizini, opljačkaju ga i ubiju. Stoga Wyatt odluči ostati u Tombstoneu kao šerif s braćom kao pomoćnicima, prvenstveno kako bi skupio dokaze protiv ubojica. Postupno razvija prijateljstvo s rezigniranim revolverašem i liječnikom Docom Hollidayem (V. Mature) koji se propio, a zaintrigira ga i nenadani dolazak Docove bivše zaručnice iz Bostona, Clementine (C. Downs)...

"Moja draga Clementina" slavni je vestern Johna Forda koji prikazuje priču o jednome od najvećih legenadarnih obračuna Divljega zapada, kao onoga kod OK Coralla, koji je bio mnogo puta filmski prikazivan, spomenimo samo "Obračun kod O.K. Corrala" (1957), "Tombstone" (1993) te "Wyatta Earpa" (1994). Međutim, za razliku od brojnih ostalih koji su se uglavnom držali mitskoga obiteljskoga obračuna kao okosnice radnje, ovaj film se podjednako usredotočava na karakter dvaju glavnih likova, Wyatta Earpa i Doca Hollidayja, osobito uz njihov odnos prema (izmišljenom) liku Docove ljubavi Clementine koja figurira kao lirski antipod glavnome događaju. U filmu nastupaju poznati američki glumci Henry Fonda, Victor Mature i Walter Brennan.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (3)
  • Under the Influence

    Under the Influence (1986)

    drama

    Talbotovo dugogodišnje opijanje ima razarajući efekt ne samo na njegov život, već i na njegovu obitelj. Ostatak obitelji pokušava sakriti tu činjenicu od očiju javnosti. Međutim, kada Talbot završi u...
  • She Wore a Yellow Ribbon

    She Wore a Yellow Ribbon (1949)

    western

    Upravo pred odlaskom u mirovinu ostarjeli konjički kapetan Brittles (J. Wayne) odlazi u zadnju patrolu da zaustavi prijeteći veliki napad indijanskog plemena Arapahosa, potaknut nedavnim porazom...
  • Stagecoach

    Stagecoach (1939)

    avantura, western

    Poštanskom kočijom kojom upravlja temperamentni Buck (A. Devine), a u čijoj se pratnji nalazi i šerif Curly Wilcox (G. Bancroft), u grad Lordsburg u Novom Meksiku putuje šestoro međusobno vrlo...
  • The Searchers

    The Searchers (1956)

    drama, avantura, western

    Ethan Edwards (J. Wayne), povratnik iz Građanskog rata, vraća se u rodni Texas na ranč svojega brata, nadajući se smirenju u krugu ljudi koje voli. Međutim, pleme Komanča napadne i razori farmu te...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • 22.01.2019. 22:23
    Ocena 5/10
  • puppet_master
    eXtreme member
    17.08.2017. 11:00
    John Ford, koji je u svojoj mladosti poznavao pravog Wyatt Earpa, u ovom filmu nam daje svoju verziju obračuna kod O.K. korala, sa Henry Fondom kao Earpom, kome će ovo biti prvi film u nastavku karijere pošto se vratio iz rata.

    Priču verovatno svi znate, sam temelj je naravno u sukobu dva klana, Earpovih na čelu sa Wyattom, koji predstavlja zakon, i sa druge strane Clantonovih, buntovnika koji žive mimo zakona, i dalje brutalno, a sve to u sutonu tog "divljeg" dela divljeg zapada, pa tako i vidimo transformaciju Wyatt Earpa od kauboja lutalice koji sa svojom braćom tera stoku, do čoveka od zakona u specifičnom gradiću, Tombstone-u, civilizaciji u nastajanju, na samoj granici sa nepreglednom prerijom (naravno da je Ford i ovde izabrao Monument Valley za lokaciju, i ti delovi filma, velelepni kadrovi prirode oduzimaju dah) što opet govori, valjda, o kraju jednog doba, koje se ovde ogleda u krvavom obračunu. Interesantna je i tranformacija Doc Holidaya od kockara grubijana koji i sam maltretira ljude, do čoveka koji stavlja život na kocku da bi podržao prijatelja, eto i zakon.

    Mnogo mi se svideo Fonda kao Earp, sav u crnom, svojim licem dobrice, no začudjujuće grub kada zatreba, dok me je posebno iznenadio Victore Mature kao Doc Holliday, uloga koja je ionako svakom glumcu koji ju je tumačio pružila puno prostora za dokazivanje talenta. Zanimljiv svakako i "Dekica" tj Walter Brennan, ovde kao negativac, glava Clanton porodice.  Samo finale, obračun...je naravno sjajan, naročito za to vreme kada je film rađen.

    Darryl F. Zanuck je u filmu želeo James Stewarta kao Doc Holliday-a, no John Ford nije to prihvatio, uveren da Stewart ne može da iznese tu ulogu, razmatrao je čak i Vincent Price-a, no Mature ipak ostaje upamćen kao Doc.  

  • Rea
    Translator
    23.12.2011. 16:14

               

    My Darling Clementine (1946) - IMDb

    akcija drama vestern SAD, 1946 

    Režija: John Ford

    Scenarij: Samuel G. Angel, Winston Miller

    Uloge: Henry Fonda, Victor Mature, Walter Brennan, Linda Darnell, Cathy Downs, Tim Holt, Ward Bond

    "Moja draga Clementina" slavni je vestern Johna Forda koji prikazuje priču o jednome od najvećih legenadarnih obračuna Divljega zapada.U filmu nastupaju poznati američki glumci Henry Fonda, Victor Mature i Walter Brennan.

    Braća Wyatt (H. Fonda), Morgan (W. Bond), Virgil (T. Holt) i James Earp, žive samotnim životom goneći stoku i putujući po američkom Zapadu. Pristigavši u Tombstone odlaze u grad, u kojem vlada nered i bezakonje. Samo najmlađi brat James ostaje čuvati imovinu.

    Članovi zloglasne obitelji Clanton, koji žive u blizini, opljačkaju ga i ubiju. Stoga Wyatt odluči ostati u Tombstoneu kao šerif s braćom kao pomoćnicima, prvenstveno kako bi skupio dokaze protiv ubojica.

    Postupno razvija prijateljstvo s rezigniranim revolverašem i liječnikom Docom Hollidayem (V. Mature) koji se propio, a zaintrigira ga i nenadani dolazak Docove bivše zaručnice iz Bostona, Clementine (C. Downs).

    Prevodi

    [TUBE]2WTaci5qIJ0[/TUBE]

    http://mojtv.hr



                                                                                                                                  
    Rea2011-12-23 16:14:57

{{message}}

{{item.title}}