Nightmare AlleyPogledaj trailer!

Film

drama, film noir (1947)

Nightmare Alley

Ocjena korisnika
-
7,787%
Nightmare Alley

Naslov:

Ulica noćnih mora

Godina:

1947

Žanr:

drama, film noir

Trajanje:

110 min

Režija:

Edmund Goulding

Scenarij:

Jules Furthman
, William Lindsay Gresham


Glavne uloge:


Tyrone Power
  >  Stanton 'Stan' Carlisle
Joan Blondell
  >  Zeena Krumbein
Florence Auer
  >  Jane
Bonnie Bannon
  >  Knife Thrower's Assistant
George Beranger
  >  The Geek
Oliver Blake
  >  Hobo
June Bolyn
  >  Maid in Grindle House
Paul Bradley
  >  Man in Spode Room
Chet Brandenburg
  >  Carnival Patron
James Burke
  >  Rural Marshal
George Chandler
  >  Hobo at Stan's Left Hand
Harry Cheshire
  >  Mr. Prescott
Edward Clark
  >  J.E. Giles - Farmer
Coleen Gray
  >  Molly
Taylor Holmes
  >  Ezra Grindle
Ian Keith
  >  Pete Krumbein
Mike Mazurki
  >  Bruno
Helen Walker
  >  Lilith Ritter

Opis:


Film noir o usponu i padu ambicioznog i beskrupuloznog cirkusanta. Stanton (Tyrone Power) je šarmantan i zavodljiv slatkorječivac koji se zapošljava u cirkusu. Želi zarađivati kao vidovnjak, te koristi sve i svakoga na putu do konačnoga cilja. Prvu će iskoristi kolegicu - lažnu gataru Tarota Zeenu (Joan Blondell), shvativši da su ona i suprug sada nepopravljivi alkoholičar Pete (Ian Keith), nekoć davno razvili tajni kod koji im je omogućavao varanje naivne publike. Stanton ga se svakako želi domoći kako bi ga iskoristio u vlastite svrhe, no kad Pete umre nesretnim slučajem, kojeg djelomično skrivi upravo Stanton, on u tome vidi savršenu priliku da zauzme njegovo mjesto. S vremenom se pak zaljubi u mladu Molly (Colleen Gray), te oni zajedno nastupaju po cijeloj zemlji, sve dok jednog dana Stanton ne upozna tajanstvenu psihoanalitičarku okrutnu i beskrupuloznu Lilith (Helen Walker), koja mu nudi gotovo demonsku pogodbu "

Film uživa kultni status, možda zbog neobičnosti teme kojom se bavi. Istinski klasik, Nightmare Alley okupio je ekipu vrhunskih filmskih majstora od redatelja Edmunda Gouldinga (Grand Hotel, Dark Victory), koji je radio s zvijezdama poput Joan Crawford, Grete Garbo ili Bette Davies; do ingenioznog snimatelja Leeja Garmesa inauguratora chiaro-scuro ekspresionističkih osvjetljenja iznimne dubine, sugestivnosti i vizualnosti. Film je i nespornu zvijezdu Tyronea Powera predstavio u drugačijem svjetlu kao antijunaka. Ukratko, film Nightmare Alley i danas je , 55 godina, nezaboravan film koji izaziva žmarce...
 • Slično za pogledati
 • Komentari (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • puppet_master
  eXtreme member
  05.07.2022. 20:15
  Tyron Power, popularni glumac mahom romantičnih i avanturističkih filmova, po povratku iz rata, odlučuje se da promeni svoj tadašnji imidž, otkupljuje prava za filmovanje romana iz naslova, i produkt te njegove želje je ovaj krajnje nesvakidašnji noir, meni dovoljno zanimljiv, mada svojom atipičnošću (kod mene) ne kupuje baš kakvu masterpiece poziciju, no itekako ostaje kao jedan od interesantnijih upliva u tmurne noir vode.

  Priča je ovo o ambicioznom momku, Stanu, koji radi pri putujućem karnevalu, naravno krcatim živopisnim likovima. Ono što sledi, je razvijanje te ambicije, gde Stan postepeno, preko cirkusa počinje da radi u noćnim klubovima velikog grada, sa bogatom klijentelom, sve više se predajući prevarama, pružanju lažnih nada unesrećenim ljudima, uz lični sunovrat.

  Dopao mi se najvećim delom, još jedan od prilično nesvakidašnjih noir filmova, interesantne teme, bezvremen, mračan, uz možda za moj ukus previše (i tako lažnog) moralisanja, no itekako vredan, klasik.
 • ByShebo
  Senior translator
  24.05.2011. 05:06
  Da, film je zbilja odličan, možda čak i remek-djelo. Ali i pomalo premračan za moj ukus.
  Prijevod: http://titlovi.com/titlovi/nightmare-alley-126593/

  P.S. Ne mogu reći da sam baš uživao u prevođenju jer sam morao nanovo raditi time codove za kompletan film jer nigdje na netu ne postoji titl s koliko-toliko dobrim tajmingom, čak ni ovaj na sajtu nije nešto. Sekundu kasni, pa se sljedeći titl pojavljuje sekundu prije, linija od 5-6 znakova traje po 5 sekundi, pa sljedeća od 55-60 znakova sekundu i pol... I tako unedogled. Uglavnom, napravio sam novi titl. Pozdrav.

 • ByShebo
  Senior translator
  30.03.2011. 23:17
  [QUOTE=BELI]

  Hoce.

  Shebo, da se nadamo skorije ili ne? Da znamo, barem.  [/QUOTE] LOLLOLLOLLOL Da, znam, sve mi je jasno.LOLLOL A, bit će... Nisam baš s vremenom na ti. Ali bit će u roku mjesec dana, nadam se. Evo, baš završavam ona druga dva najavljena noira. Još malo pa će još dva u najavu... Uglavnom, očekujte ga par mjeseci prije očekivanog roka.LOLLOL