Patti Smith, la poésie du punk

Film

glazba (2022)

Patti Smith, la poésie du punk

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
Odlično!
6,8
Patti Smith, la poésie du punk

Naslov:

Pankovska poezija Patti Smith

Godina:

2022

Žanr:

glazba

Trajanje:

54 min

Režija:

Anne Cutaia
, Sophie Peyrard

Scenarij:

Sophie Peyrard


Glavne uloge:


Bob Dylan
  >  Self
Debbie Harry
  >  Self
Jimi Hendrix
  >  Self
Sam Shepard
  >  Self
Ruth Gordon
  >  Self
Patti Smith
  >  Self
Stanley Bard
  >  Self
William S. Burroughs
  >  Self
John Cale
  >  Self
Alika Del Sol
  >  Self
Mike Douglas
  >  Self
Allen Ginsberg
  >  Self
Janis Joplin
  >  Self
Gerard Malanga
  >  Self
Robert Mapplethorpe
  >  Self
Jim Morrison
  >  Self
Ramones
  >  Self
Sharon Mann
  >  Narrator
Fred 'Sonic' Smith
  >  Self
Patti Smith Group
  >  Self

Opis:


Patti Smith je prišla v New York komaj dvajsetletna in začela ustvarjati po svojih merilih. Prerasla je klišejski rokenrol, elitistično kulturo in ozkogledo dojemanje spolnih vlog. V svoji petdesetletni karieri je z eno samo komercialno uspešnico postala živa legenda in ostala na obrobju družbe. Patti Smith je pankerica po duši in opredeljuje umetnost kot politično silo, svobodo pa kot nujnost.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (3)
  • La vie très privée de Monsieur Sim

    La vie très privée de Monsieur Sim (2015)

    komedija

    François Sim considers himself worthless and he may have good reasons for that. Hasn't he lost his job as well as his wife Caroline? Isn't he unable to relate to Lucy, his teenage daughter? Didn't...
  • Patti Smith: Dream of Life

    Patti Smith: Dream of Life (2008)

    glazba, dokumentarni

    An intimate portrait of poet, painter, musician and singer Patti Smith that mirrors the essence of the artist herself.
  • Petite nature

    Petite nature (2021)

    drama

    Follows ten year-old Johnny who stands out in different aspects way beyond his age. Things change when his new teacher sees his potential, believes in him and wants to open a new world to him.
  • Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan

    Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan (2020)

    biografski, glazba, dokumentarni

    „Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa“ dokumentarac je koji ulazi duboko u život ovog irskog pjevača, najpoznatiji kao vođa i tekstopisac grupe The Poguesa, koji je kombinirao tradicionalnu irsku...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • aleksandar-kojic
    Active member
    09.11.2023. 22:13
    PATTI SMITH: ELEKTRIČNA PESNIKINJA ILI ​​KAKO BITI RENESANSKI UMETNIK U SAVREMENOM SVETU

    "Patti Smith: Electric Poet AKA La Poésie Du Punk" je dokumentarac Anne Cutaie i Sophie Peyrardthat, koji je premijerno prikazan 8. aprila 2022,povodom 75. godišnjice "Kume punka". Zanimljivo putovanje kroz život ove pesnikinje, pevačice, vizuelne umetnice i ikone 70-ih godina.
    To je najnoviji dokumentarac o živoj legendi u istoriji rock muzike: Patti Smith. Umetnica koja je preokrenula kodove rock'n'rolla i poezije neotuđivim stilom koji ju je učinio jednim od najunikatnijih glasova njene i svih ostalih generacija.Ona je zajedno sa "Television", Richard Hellom & "The Ramones" hrabro ubacila strast, iskrenost i poeziju u muziku sredinom70-ih i bukvalno spasila rock'n'roll.

    Sletevši u New York na pepeo post-hippie kulture, dvadesetogodišnja Patti Smith nije ni sanjala da će poremetiti sve postojeće žanrove: klišejski rock'n'roll, izlizanu prozaičnu poeziju i reinkarnirala je Arthura Rimbauda,ukletog pesnika.Tokom svoje pedesetogodišnje karijere, sa samo jednim komercijalnim uspehom,svojim debitanskim albumom "Horses" iz 1975.godine,učinila je podvig i postala živa legenda, a da nikada nije napustila margine društva.Dve,manje poznate rediteljke rekonstruišu biografiju Patti Smith na isti način na koji je ona sama izgradila svoj život: kroz umetnost, izražajne ekspresije i kreativne nagone, koje su je pratila od detinjstva. Kroz snimke njenih koncerata, improvizovanih nastupa,poetskih performansa i intervjua, približavamo se saznanju šta su krile te radoznale oči koje su oduvek htele da vide sve...

    Od svojih prvih poema, Patti Smith je bila jasna - da glavni cilj svake umetničke manifestacije treba da bude istinsko povezivanje sa svetom. Takođe,kako nam sama kaže: "Koristite tu vezu sve dok imate nešto važno da kažete." Više od pedeset godina nakon njenog uspona, ona ostaje pri svom uverenju: njeni nastupi su za nju zajedničko iskustvo u kome se publika i umetnik spajaju i čine jedno. Ovaj dokumentarac je veoma ozbiljna opservacija i zna kako da prenese žestoki duh punk ere, kombinujući naraciju sa brojnim retkim snimcima njenih briljantnih nastupa.Tu su i vešto isprepletane istorijske vinjete razgovora i zapažanja mnogih savremenih umetnika tog vremena,kao što su: John Cale,William S. Burroughs,Bob Dylan,Allen Ginsberg,Robert Mapplethorpe i Sam Shepard.

    Zabavan i prijatan film koji se nesumnjivo preporučuje za početnički pristup liku ove kompleksne umetnice i princeze Beat generacije.Za one koji znaju nešto više o njoj,preporučujem film Stevena Sebringa "Dream of Life" iz 2008. godine,koji je postavljen na ovom sajtu sa hrvatskim titlovima,i o kome sam nešto napisao.
    https://titlovi.com/filmovi/patti-smith-dream-of-life-3048170/

    Dokumentarac o kome pišem ovde "Patti Smith, La Poésie Du Punk",ipak ima dosta nedostataka. Pluralitet umetničkih disciplina koje čine dela Patti Smith (od poezije do polaroidne fotografije), kao ni njegova dubina, nisu uspeli da se uklope u samo sat vremena ovog dokumentarnog filma. Osećaj na kraju je pre kao da ste videli trejler onoga što bi mogao da bude definitivni autorski dokumentarni film.Da bismo dublje prodrli u biografiju Patti Smith, njeni memoari su i dalje najbolja opcija.Ovaj film pokušava da spoji mnoga bitna lica i više od pedeset godina iskustva ove multidisciplinarne umetnice, u samo 60 minuta. Ambiciozan cilj koji će ostaviti gledaoce "gladne". Da žele više, na najbolji i najgori način.

    Patti Smith je pesnikinja,kantautorka,pevačica,takođe opasno revolucionarna u borbi za ljudska prava. Umetnica sa hiljadu života, sada je dama od 74 godine. Dokumentarac prati tok njenog života. Prvo detinjstvo,o kome sama kaže: "Htela sam da budem neko poseban,svoja i drugačija. Osećala sam se udaljenom od svega. Ne samo od druge dece, osećala sam se daleko od celog sveta. Detinjstvo sam provela misleći da sam vanzemaljac.“

    Patti koja je krenula iz njujorškog podzemlja, prolazeći kroz bedu, zajedno sa Robertom Mapplethorpom, kroz razne prepreke u koje taj grad može odvesti bilo koga. Grad koji ju je naučio svestranosti, kreativnim mogućnostima, doživljajima beat generacije uz koju je odrastala kroz punk- rock muziku i dubinu Biblije kao njenog večnog književnog izvora.
    Izvora koji je primenjivala u mnogim svojim poemama.Sve njene bolne vizije su sakupljene na "Horses" (1975), njenom prvom albumu koji je producirao John Cale iz grupe "The Velvet Underground".

    Album koji ju je, preko omota sa njenom crno belom fotografijom Mapplethorpea iz vremena kada su oboje živeli u hotelu Chelsea.Pozicionirana kao androgino biće par excellence. Urođena androgena lepota koja je razbila kalupe, osvetljavajući fitilj Pattinog aktivizma prema društvu trenutka, uz neophodan raskid sa njenim kontekstom.

    Anne Cutaia je zajedno sa Sophiom Peyrard snimila ovaj dokumentarac gde, ukratko, možemo prisustvovati formiranju velike renesansne umetnice koja se danas nalazi u savremenom svetu i pati. Da,Patti i dalje pati.
    Desile su joj se sve moguće najgore tragedije,a svi koje je volela su danas  mrtvi.Konstrukcija filma u kojoj se, malo po malo, figura Patti Smith, kroz različite medije, vizuelno i auralno formuliše, dok na kraju dolazimo do razgovora sa njom u sadašnjosti.Iako suviše kratak i tesno uguran u 54 minuta,ovaj film je dobar način da se proslavi 75. rođendan jedne od najvećih i najuticajnih ličnosti u domenu umetnosti.
  • aleksandar-kojic
    Active member
    09.11.2023. 21:53
    Patti Smith, la poésie du punk.jpg
  • aleksandar-kojic
    Active member
    09.11.2023. 21:51
    Patti Smith, La Poésie Du Punk (2022)

{{message}}

{{item.title}}