Film

drama, komedija (2003)

Profesionalac

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
Odlično!
8,4
Profesionalac

Naslov:

Profesionalac

Godina:

2003

Žanr:

drama, komedija

Trajanje:

104 min

Režija:

Dusan Kovacevic

Scenarij:

Dusan Kovacevic


Glavne uloge:


Ljiljana Dragutinovic
  >  Radnica I
Dragan Jovanovic
  >  Gipsani
Miodrag 'Miki' Krstovic
  >  Jovan Petrovic (as Miodrag-Miki Krstovic)
Branislav Lecic
  >  Teodor Teja Kraj
Nenad Nenadovic
  >  Zbunjeni vuk
Natasa Ninkovic
  >  Marta
Gorica Popovic
  >  Novinarka
Milos Stojanovic
  >  Marko
Josif Tatic
  >  Maki
Bora Todorovic
  >  Luka Laban
Sergej Trifunovic
  >  Tihi ludak
Renata Ulmanski
  >  Tejina majka
Aljosa Vuckovic
  >  Kelner
Stole Novakovic
  >  Tejin otac
Dana Todorovic
  >  Ana

Opis:


Deset su se godina nalazili na suprotnim stranama društveno-političkih bitaka, ali nitko ih ne može razumjeti bolje nego jedan drugoga. Kralj srpskog humora Dušan Kovačević na nešto će nam ozbiljniji način pokazati kakve je sve ožiljke na obične ljude ostavio život pod Miloševićem.

Teja Kraj (Branislav Lečić), bivši fakultetski profesor, povremeni pisac i dugogodišnji javni borac protiv Miloševićevog režima, nakon demokratskih promjena počinje uživati u plodovima svoga predanog aktivizma. Postaje urednik u jednoj izdavačkoj kući, u vezi je sa svojom tajnicom i ne brinu ga nikakvi problemi. Jednoga dana, u ured mu dolazi nepoznat postariji čovjek koji Teju zaprepašćuje poznavanjem gomile činjenica iz urednikovog života. Ispostavlja se kako je Luka Laban (Bora Todorović) umirovljeni policijski inspektor čiji je zadatak u Miloševićevo vrijeme bio pratiti Teju, a nekoliko ga je puta čak pokušao ubiti. Dva donedavno suprotstavljena čovjeka započinju razgovor koji uskoro prerasta u međusobno ispovijedanje ljudi kojima su životna uvjerenja donijela više lošega nego dobrog. Kada je Dušan Kovačević obznanio kako će se uhvatiti i filmske adaptacije svoje iznimno uspješne i hvaljene drame 'Profesionalac', mnogi su se pitali kako će na filmsko platno prenijeti komad koji se skoro pa isključivo sastoji od razgovora dvojice ljudi. Čistoj drami za potrebe filma dodavši elemente komedije te proširivši radnju uključivanjem nekolicine sporednih likova, Kovačević je pokazao kako je autor koji se ne boji dorađivanja svojih djela, snimivši film koji po svemu može stati uz bok njegovih legendarnih ostvarenja kao što su 'Balkanski špijun', 'Ko to tamo peva' ili 'Maratonci trče počasni krug', koje je snimio u duetu s redateljem Slobodanom Šijanom. Film svojim izvrsnim nastupima nose legendarni Bora Todorović i Branislav Lečić, međusobno se sjajno nadopunjujući.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • Radovan III

    Radovan III (1983)

    komedija

    Radovan III je srpska pozorišna predstava Dušana Kovačevića. Radovan Treći je priča o čoveku koji se nije snašao, koji je došao iz Zavičaja u veliki grad (gde pticu nije video dvadeset godina), i...
  • Honey Night

    Honey Night (2015)

    drama, triler

    Radnja ovog političkog trilera odvija se 90-ih godina i prati jednu noć iz života zamenika ministra Nikole i njegove supruge Ane.
  • Cavka

    Cavka (1988)

    drama

    Ono što je zajedničko za obojicu jeste to što su iz razorenih porodica i željni su topline. Oni druguju uprkos zabranama odraslih, stvarajući svoj svet malih tajni i radosti.
  • Nacionalna klasa

    Nacionalna klasa (1979)

    drama, komedija, sportski

    Humoristična drama o samoživom automobilistu koji se i pored neukrotive osobne prirode nađe zatočen u egzistencijalnom beznađu. Branimir Brane Mitrović zvani Floyd 27-godišnji je beogradski...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • NikolaJe
    Master translator
    07.04.2017. 00:35
    Neverovatan film, desetka od mene! I njega bih ubrojao u obaveznu lektiru. :D

{{message}}

{{item.title}}