RockyPogledaj trailer!

Film

drama, sportski (1976)

Rocky

Ocjena korisnika
Odlično!
8,193%
Rocky

Naslov:

Rocky

Godina:

1976

Žanr:

drama, sportski

Trajanje:

120 min

Režija:

John G. Avildsen

Scenarij:

Sylvester Stallone


Glavne uloge:


Sylvester Stallone
  >  Rocky
Talia Shire
  >  Adrian
Carl Weathers
  >  Apollo
Bill Baldwin
  >  Fight Announcer
Larry Carroll
  >  TV Interviewer
Thayer David
  >  Jergens
Jimmy Gambina
  >  Mike
Jodi Letizia
  >  Marie
Diana Lewis
  >  TV Commentator
George Memmoli
  >  Ice Rink Attendant
Burgess Meredith
  >  Mickey
George O'Hanlon
  >  TV Commentator
Al Silvani
  >  Cut Man
Joe Spinell
  >  Gazzo
Burt Young
  >  Paulie

Opis:


Boksač Rocky Balboa (Sylvester Stallone) utjeruje dugove za sitnog kamatara u Philadelphiji. Bivši trener Mickey (Burgess Meredith) ga kori zbog takvog načina života, a sestra najboljeg prijatelja Pauliea (Burt Young), Adrian (Talia Shire) ne želi biti s njim. Rocky se osjeća kao gubitnik. No kada se Apollo Creed (Carl Weathers), prvak u teškoj kategoriji poželi boriti protiv njega, Rocky u tome vidi šansu za iskupljenje i počne trenirati za meč života. U ringu, meč završava neodlučeno, ali Rocky je pravi pobjednik koji osvaja samopoštovanje, Adrian I Oscara za najbolji film 1976. Film je 1976. dobio Oscara za najbolji film, Zlatni globus, nagradu ASCAP, Eddie, nagradu Japanske akademije, David, nagradu DGA i WGA.


Rocky Balboa is a small-time boxer who lives in an apartment in Philadelphia, Pennsylvania, and his career has so far not gotten off the canvas. Rocky earns a living by collecting debts for a loan shark named Gazzo, but Gazzo doesnt think Rocky has the viciousness it takes to beat up deadbeats. Rocky still boxes every once in a while to keep his boxing skills sharp, and his ex-trainer, Mickey, believes he couldve made it to the top if he was willing to work for it. Rocky, who has a dog, goes to a pet store that sells pet supplies, and this is where he meets a young woman named Adrian, who is extremely shy, with no ability to talk to men. Rocky befriends her. Adrians brother Paulie, who works for a meat packing company, is thrilled that someone has become interested in Adrian, and Adrian spends Thanksgiving with Rocky. Later, they go to Rockys apartment, where Adrian explains that she has never been in a mans apartment before. Rocky sets her mind at ease, and they become lovers. Current world heavyweight boxing champion Apollo Creed comes up with the idea of giving an unknown a shot at the title. Apollo checks out the Philadelphia boxing scene, and chooses Rocky. Fight promoter Jergens gets things in gear, and Rocky starts training with Mickey. After a lot of training, Rocky is ready for the match, and he wants to prove that he can go the distance with Apollo.
 • Slično za pogledati
 • Komentari (2)
 • Rocky II

  Rocky II (1979)

  drama, sportski

  Nakon što je meč u kojem se borio sa svjetskim prvakom teške kategorije, Apollom Creedom (Carl Weathers) završio neodlučeno, Rocky Balboa (Sylvester Stallone) na vrhu je svijeta. Oženio se s Adrian...
 • Creed

  Creed (2015)

  drama, sportski

  Adonis Johnson nikada nije upoznao svojega slavnog oca Apolla Creeda, svjetskog šampiona u teškoj kategoriji, koji je umro prije njegova rođenja. Ipak, nema sumnje da je boks u njegovoj krvi, stoga...
 • Unforgiven

  Unforgiven (1992)

  drama, western

  Paul Moony ostarjeli je revolveraš koji nakon ženine smrti živi osamljen na maloj farmi sa svoje dvoje djece - kćeri i sinom. Život je težak: stoka umire od bolesti, žetva je podbacila zbog suše, on...
 • Rocky V

  Rocky V (1990)

  drama, sportski

  Zahvaljujući nesposobnosti ženinoga brata i prijatelja Pauliea (Burt Young), Rocky Balboa (Sylvester Stallone) ostaje bez novca. Nakon tučnjave u Moskvi liječnici otkrivaju da ima oštećenje mozga i...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Donjande
  Active member
  28.06.2010. 00:44
  Pocetak istorije o Rockiju
 • cudak_31177
  The Legend Of
  11.09.2009. 16:04

  Rocky (1976)  Imdb Top 250: #240

  Director: John G. Avildsen
  Writer: Sylvester Stallone

  Sylvester Stallone ... Rocky
  Talia Shire ... Adrian
  Burt Young ... Paulie
  Carl Weathers ... Apollo
  Thayer David ... Jergens
  Joe Spinell ... Gazzo
  Jimmy Gambina ... Mike
  George Memmoli ... Ice Rink Attendant
  Bill Baldwin ... Fight Announcer
  Billy Sands ... Club Fight Announcer
  Don Sherman ... Bartender
  Shirley O'Hara ... Secretary
  Tony Burton ... Apollo's Trainer
  Jodi Letizia ... Marie
  Burgess Meredith ... Mickey
  Al Silvani ... Cut Man (as Al Salvani)
  Diana Lewis ... TV Commentator
  George O'Hanlon ... TV Commentator
  Larry Carroll ... TV Interviewer
  Stan Shaw ... Dipper
  Pedro Lovell ... Club Fighter
  DeForest Covan ... Apollo's Corner
  Simmy Bow ... Club Corner Man
  Hank Rolike ... Apollo Corner Man
  Kathleen Parker ... Paulie's Date
  Frank Stallone ... Timekeeper
  Lloyd Kaufman ... Drunk
  Jane Marla Robbins ... Owner of Pet Shop
  Jack Hollander ... Fats
  Joe Sorbello ... Bodyguard
  Christopher Avildsen ... Chiptooth
  Frankie Van ... Club Fight Referee
  Lou Fillipo ... Championship Fight Announcer
  Paris Eagle ... Fighter
  Frank Stallone ... Streetcorner Singer (as Frank Stallone Jr.)
  Robert L. Tangrea ... Streetcorner Singer
  Peter Glassberg ... Streetcorner Singer
  William E. Ring ... Streetcorner Singer
  Joseph C. Giambelluc ... Streetcorner Singer
  Joe Frazier ... Special Guest Appearance
  Butkus Stallone ... Dog

  Rocky Balboa je bokser sa margine, sa umetničkim imenom „Italijanski Pastuv“, koji živi u trošnom stanu u Filadelfiji (Pensilvanija), i njegova karijera do sada nije imala svetlih tačaka. Rocky za život zarađuje uterujući dugove za lokalnog mafijaša Gazza, ali i sam Gazzo smatra da Rocky nema dovoljno divljeg u sebi kako bi prebijao dužnike. Rocky i dalje boksuje s’ vremena na vreme, kako bi zadržao oštrinu, dok njegov bivši trener Mickey veruje da je nekada mogao dostići vrhunac, da je imao volje da trenira. Redovni je posetilac prodavnice hrane za kućne ljubimce. Čak je kupio i dve kornjače, kako bi stalno odlazio po hranu, samo da bi viđao devojku koja tamo radi, Adrian, užasno stidljivu ženu, nesposobnu da razgovara sa muškarcima.


  Život je težak za Rockija Balbou, i iz dana u dan sve je manje nade da će se nešto pozitivno desiti. Ali...

  Tadašnji svetski šampion u boksu (u teškoj kategoriji), Apollo Creed, dolazi na ludu ideju koja bi mu povećala rejting među obožavaocima: Da nasumično odabere jedno ime među marginalnim bokserima, i ponudi mu šansu da osvoji titulu. „Italijanski Pastuv“ mu se čini kao zanimljivo ime, i poziv je upućen Rockiju. Za Appola je ovo samo egzibicioni meč, dok je za Rockija to šansa koja se pruža samo jednom u životu. 

  1975 godine, bukvalno nepoznat u Hollywoodu, Sylvester Stallone napisao je scenario za ovaj film za samo tri dana, inspirisan mečom kome je tog dana prisustvovao, između boksera sa margine, Chucka Wepnera i velikog Muhameda Alija. Potpuno opčinjen ovom jedinstvenom borbom, Stallone je stvorio jednog od najvoljenijih likova u istoriji filma, Rockija Balbou.

  Ne bih imao mnogo razloga da se dvoumim ako bi me neko pitao "Postoji li neki film koji ti je promenio život?" Ako pažljivo gledate ovo (smem da kažem remek delo), 100 % ćete doći do istog zaključka kao i ja: boks je tu samo maska. Ovo je priča o zaljubljenim - izgubljenim ljudima, o čoveku koji se bori da prehrani svoje ljubimce, u kojoj se surovost lako pretvori u ljudskost i sirotinja postaje elita. Da, ima milion filmova o ljudima koji iz blata naskaču na zlatne poluge, ali ovaj je najbolji, jer opisuje realne događaje, stvari koje su se desile na ovaj ili onaj način (pročitajte "trivia" ispod), a ponajviše se Stalone kroz film bavio svojim ličnim problemima, što znači da je film delimično autobiografski. Siromašni glumac italijanskog porekla, Sylvester Stallone, napisao je ovaj scenario za samo tri dana, i ta tri dana, ta momentalna inspiracija koja mu je do tada manjkala napravila je od njega ono što jeste. Dan pre prodaje scenarija imao je samo 106 dolara, i bukvalno je gladovao. Sutradan je postao milioner. Po meni, potpuno zasluženo.

  TRIVIA

   

  Pored „oskara“ za najbolji film, najboljeg režisera i najbolje editovanje filma koje je osvojio, Stallone je bio nominovan i za najboljeg glumca, kao i za najboljeg scenaristu godine. U konkurenciji pored Rockija su bili i filmovi: "All the President's Men", "Bound for Glory", "Network" i "Taxi Driver". U neverovatnoj konkurenciji, Rocky je odneo gotovo sve glasove žirija akademije.

   

  Rockijev pas iz filma "Butkus" je zaista pas Sylvestera Stallonea istog imena kao u filmu. Pojavio se i u drugom delu filma.

   

  Na lokalnoj radio stanici reklamirano je da će svi prisutni na snimanju borbe između Creeda i Balboe, dobiti piletinu za večeru, i da će moći da prisustvuju kompletnom snimanju scene borbe između njih dvojice. Četiri hiljade ljudi se pojavilo na večeri.

   

  Glavni pevač uličnog benda na početku filma je Stalloneov mlađi brat, Frank Stallone. On je takođe i lik koji izlazi iz senke kada mu Rocky kaže "Get a job, you bum!"

   

  Burt Young se dobro potrudio da odglumi scenu Paulijevog pijanstva. Proučavao je prave alkoholičare, hvatao njihove pokrete i razmišljanja.

   

  Stallone je insistirao da se scena u kojoj priznaje svoje sumnje i strahove Adrian, noće pre borbe, bude ubačena u film. Tvrdio je da je to ključna scena u celom filmu, ali su toliko kasnili sa postprodukcijom da su producenti zahtevali da je preskoče. Dali su mu samo jednu šansu da scenu odradi kako treba, i Stallone se toliko unervozio da se napio kako bi tu scenu snimio. U toj sceni je u primetno alkoholisanom stanju.

   

  Adrianino oklevanje da poljubi Rockija u njegovom stanu, uopšte nije tako zamišljeno. Dan ranije Talia Shire je obolela od gripa, imala je temperaturu na snimanju i bojala se da ne zarazi Sylvestera. Ironično, scena njenog oklevanja i poljubac koji je usledio, smatra se za jednu od deset najlepših ljubavnih scena u istoriji filma. Naravno, Stallone je sutradan pod tzemperaturom snimao scene treninga u Mickeyevoj teretani.

   

  Čovek koji udara u zvono u toku Creed/Balboa borbe, je Stalloneov otac, Frank.

   

  Crno bele fotografije zakačene za Rockijevo ogledalo na početku filma su Stalloneove porodične fotografije, uključujuići i portret njegovih roditelja.

   

  Originalno je zamišljeno da se Rocky završi drugačije: Rocky izlazi iz ringa, i sreće Adrian u tunelu pokraj stadiona. Uzima je za ruku i odlaze iz kadra. Ovaj snimak je kasnije upotrebljen kao poster, jer je test publika rekla da je kraj isuviše depresivan, pa je scena u kojoj Rocky doziva Adrian iz ringa naknadno snimljena.

   

  Nakon što su producenti Irwin Winkler i Robert Chartoff pokazali interesovanje za Stalloneov scenario, dobio je ponudu od 350,000 $ za prava na snimanje, ali je on odbio da proda ako ne bude igrao glavnu ulogu, uprkos činjenici da je na računu imao samo 106 $, nije imao kola i pokušavao je da proda svog psa Butkusa, jer nije imao čime da ga hrani. Složili su se pod uslovom da napiše nastavak za džabe, i da nastavi da glumi za prosečnu platu. Kada su potpisali ugovor, Winkler i Chartoff su ga ponudili kući „United Artists“, koja je iz momenta uletela sa budžetom od 2 miliona dolara, ali pod uslovom da Rockija glumi neko od sledećih imena: Robert Redford, Ryan O'Neal, Burt Reynolds ili James Caan. „United Artists“ nisu želeli Stallonea za glavnog glumca, i kad su im Winkler i Chartoff rekli da su samo uz takav dogovor mogli da dođu do scenarija, budžet su im skresali na 1 milion, a Chartoff i Winkler su bili primorani da potpišu da u slučaju propasti na blagajnama, preuzimaju ličnu odgovornost. Finalna cena filma iznosila je 1,1 milion dolara. Onaj 0,1 milion su uložili Chartoff i Winkler nakon što su stavili kuće pod zalog.

   

  Sylvester Stallone napisao je scenario za ovaj film za samo tri dana, inspirisan mečom kome je tog dana prisustvovao, između boksera sa margine, Chucka Wepnera i velikog Muhameda Alija. Bio je to  24 Mart, 1975, u Richfield Coloseumu izvan Klivlenda u Richfieldu, Ohio. 36-godišnji Wepner smatran je velikim talentom, ali niko nije verovao da ima šanse protiv Alija. Ustvari, niko nije očekivao da će Wepner ostati na nogama duže od tri runde. Ljudi su već u prve tri runde bili šokirani, ali pravi šok je usledio tek kada je Wepner uspeo da nokautira velikog Alija u devetoj rundi. Ali je momentalno počeo da gradi odbranu i pokušao da izmori Wepnera i obori ga u narednih 6 rundi. Udarao a je nemilosrdno, slomio mu nos i napravio ogromne podlive zatvorivši mu obadva ok. Ali, bez obzira na to koliko ga jako Ali udarao, Wepner je samo nastavljao dalje, i lavovski se borio (što je i bila najveća inspiracija Stalloneu). Na žalost, samo 15 sekundi pred kraj poslednje runde, Ali je uspeo da nokautira Wepnera.

   

  Film je snimljen za 28 dana.

   

  Čuveno Rockijevo "Yo, Adrian" je izglasano u 100 najomiljenijih filmskih citata, na 80 mestu.

   

  2007, američki filmski institut, izglasao je „Rocky (1976)“ kao 57. među najboljim filmovima svih vremena. Isti institut ga je 2008 godine postavio na drugo mesto najboljih filmova sa sportskom tematikom, kao i na 4 mesto 100 najinspirativnijih filmova ikada.

   

  Iako je Sylvester Stallone napisao scenario za neverovatna 3 dana, morao je da ga prepravlja devet puta pre nego su ga Irwin Winkler i Robert Chartoff otkupili. Originalno, Stalloneov mnogo mračniji početni scenario opisao je Mickeya kao matorog odvratnog rasistu, a Rocky na kraju odustaje od borbe jer ne želi da bude učesnik velikih prevara u svetu profesionalnog boksa..

   

  Adrianino prezime je prema prvobitnom scenariju bilo je Klein.

   

  Rocky nije pravo ime glavnog junaka. Pravo ime mu je Robert Balboa – što je jasno bilo navedeno u scenariju za drugi deo filma. Nickname Rocky, Robert je preuzeo od nekadašnjeg svetskog prvaka Rockija Marciana.

   

  U jednom intervijuu, Stallonea su upitali da li je istina da se sreo sa Elvis Presleyem. Stallone je izjavio da je 1976, nakon premijere Rockija, dobio poziv od Elvisa da dođe u posetu „Graceland-u“ i ponese kopiju filma sa sobom. Rekao je i da se uplašio od susreta sa „kraljem“, i da nije otišao, ali da mu je ipak poslao kopiju filma. Na kraju, Elvis je sa prijateljima odgledao film, i prema izjavama nekih od njih, bio oduševljen.

   

  Tokom snimanja scene udaranja u meso, Stallone je toliko jako i toliko dugo udarao, da je poravnao zglobove prstiju. Dan danas kad stegne pesnicu, zglobovi su mu potpuno ravni.

   

  Tokom scene u kojoj Gazzo (Joe Spinell) napada Rockija, i pita ga zašto nije polomio prste radniku koji mu duguje pare, Gazzo vadi inhalator u sred rečenice i stavlja u usta. To nije bilo uscenariju. Spinell je zaista imao astmatični napad, ali je odradio scenu do kraja. Režiseru Johnu G. Avildsenu se dopala autentičnost snimka, i ostavio je scenu u filmu.

   

  Sylvester Stallone je ostavio pušenje tokom snimanja, jer nije mogao da diše.

   

  Sylvester Stallone je originalno želeo da ulogu Paulija igra Harvey Keitel.

   

  Pojedinačno gledano, najviše para na snimanju je utrošeno za šminku.

   

  Većina scena Rockijevog trčanja kroz Filadelfiju, snimljena je „gerila“ stilom: bez dozvole, bez opreme i bez statista. Scena u kojoj Rocky protrčava pored vezanog broda, na primer: ekipa se vozila tuda, i režiser John G. Avildsen je videvši brod pomislio da bi vizuelno odlično izgledalo da Rocky protrči tuda. Jednostavno je izbacio Stallonea iz kombija i rekao mu „Trči“, a on ga sam snimao iz vozila. Slična priča odigravala se u sceni u kojoj Rocky trči kroz pijacu. Dok on trči, jasno se na licima ljudi može videti začuđenost. Iako u kontekstu filma ispada da gledaju Rockija, u realnosti oni u stvari nemaju pojma zašto jedan čovek trči kroz pijacu dok ga drugi snima iz kombija. I tokom te scene, čuveni kadar u kome mu tezgar dobacuje pomorandžu, bio je u potpunosti improvizovan, jer tezgar nije imao pojma da se snima nekakav film, i da će on sam biti u filmu.

   

  Monolog koji Rocky izgovara nakon odbijanja da mu Mickey bude trener i menadžer, potpuno je improvizovan na mestu snimanja. Stallone je kasnije objasnio kako je pizdeo, jer je WC u stanu u kome je snimana scena zaista „đavolski smrdeo“.

   

  U sceni na klizalištu, originalno je bilo zamišljeno oko 300 statista, ali budžet nije dozvolio taj broj ljudi. Kada se Stallone pojavio na mestu snimanja, na njegovo zaprepašćenje, tamo je bio samo jedan statista. Tada mu je munjevito brzo na pamet pala ideja da klizalište bude zatvoreno, a oni sami na njemu. Ironično ili ne, ali ova scena je postala jedna od najpopularnijih u kompletnoj sagi o Rockiju.

   

  Tokom audicije za ulogu Appola Creeda, Carl Weathers je sparingovao sa Stalloneom, i slučajno ga jako odvalio u bradu. Sylvester mu je tada rekao „Smiri se čoveče, ovo je samo audicija“, a Weathers se okrenuo prema Avildsenu i rekao: „Pa kad bi mi dao pravog glumca možda bi ovo i bilo bolje.“ Režiser John G. Avildsen se žestoko nasmejao i rekao mu „Pa to i jeste glavni glumac i scenarista. To je Rocky.“ Weathers je pogledao Stallonea i rekao: „Pa dobro...možda se nekad i popravi.“ Stallone se nasmejao i odmah mu dao ulogu, prekinuvši dalju audiciju.

   

  Carrie Snodgress je bila prva u opciji za ulogu Adrian, ali zbog neslaganja oko plate, odustala je. Susan Sarandon se takođe prijavila na audiciju, ali je bila isuviše lepa za ulogu Adrian.  cudak_311772013-03-04 09:12:23