SaikometeuriPogledaj trailer!

Film

drama, misterij, znanstvena fantastika, triler (2013)

Saikometeuri

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
Odlično!
6,4
Saikometeuri

Godina:

2013

Žanr:

drama, misterij, znanstvena fantastika, triler

Trajanje:

107 min

Režija:

Ho-Young Kwon

Scenarij:

Ho-Young Kwon
, Young-jong Lee
, Jun-hee Han
, Yeong-jong Lee


Glavne uloge:


Jun-ho Kim
  >  Marketing Evangelist
Kang-woo Kim
  >  Detective Yang Choon-dong
Young-hwa Seo
  >  Joon's mother
Kim Bum
  >  Kim Joon
Park Sung-woong
  >  Chul-Hyun
Esom
  >  Kim Seung-Ki
Hyun-chul Seo
  >  Chief Detective Ko
Park Seo-yeon
  >  Yeon-Yi

Opis:


Mala devojčica je kidnapovana i ubijena, a za istragu je zadužen policijski detektiv Yang Chun-dong. Tokom istrage, shvata da je scena zločina bila ista kao ona na slici koju je jednom video na ulici. Počinje da prati misterioznog slikara, mladića po imenu Joon. Ali, kada Chun-dong uhapsi Joona, shvata da ovaj momak, zapravo, ima sposobnost da vidi prošlost tako što dodirne nekoga ili nešto svojom desnom rukom. Ceo život proveo je usamljeno, zbog toga što je svoju moć smatrao prokletstvom. Sada je glavni osumnjičeni za zločin, ali detektiv Yang veruje da je Joon, u stvari, jedini svedok ubistva - ujedno i jedina šansa da pronađe pravog ubicu pre nego što ovaj ponovo udari...

Obradio/la:

IgaBiva
  • Slično za pogledati
  • Komentari (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    07.01.2022. 10:08

    Opet ne bih previse pisao, meni je film samo korektan, nije mi ni lektira, niti jedan od najdrazih.

    Razlicite psihicke mogucnosti su dosta puta obradjivane, telepatija, telekineza, itd. pa do nekih svakodnevnih hiromantija, npr . sto je svima poznato u X-Files,ili imamo npr. Xaviers School for Gifted Youngsters, itd.

    Psihometrija ( da se ne mesa sa  podrucjem psihologije, metodika u psiholoskim merenjima)kao  tema je predmet diskusije poslednjih 100 godina, a u nekim delovima sveta aktuelna uglavnom za predmete, manje za zivotinje, i jos manje za ljude. U ovom filmu su objedinili sva tri vida prethodnog , i dodali  umetnika koji oslikava murale. Ovo poslednje je novo, bar meni sto je poznato.

    Imamo sociopatu ( mada dosadise, ali uvek treba biti na oprezu, posebno sto ih ima sve vise, a i sto se dece tice).

    Cesto su genijalni ljudi kroz istoriju ( naravno ima izuzetaka) bili nekako nesrecni, razocarani i isfrustrirani, nisu mogli da se prilagode drustvu oko sebe, neshvaceni, “dizali ruku na sebe”, itd.

    I ovde se provlaci Tolstojeva mudrost koja je iskazana u recenici “ Sve srecne porodice lice jedna na drugu , svaka nesrecna porodica nesrecna je na svoj nacin” , kao i da svaka osoba na razlicite nacine dozivljava licne traume, kao i kako ih posle ispoljava,  kako se sa njima suocava i na kraju bori sa njima,kako je lako prepoznati to kod drugih  i savetovati ih, ali raditi na sopstvenim tesko i ponekad dugotrajno, i ovo je obradjivano u filozofiji, psihologiji,sociologiji kroz knjige, filmove, itd.

    Klasika, ozbiljne teme prozete komikom, nekad mi prija, u vecini slucajeva ne, umetnost je potrefiti kad je treba upotrebiti i u kom obliku, verovatno da je nema, vecini bi bilo mucno da gleda. Glumu ne komentarisem uopsteno, ali da dobra je, samo je lakse odglumiti lik umetnika, nego glavnog policajca u ovom konkretnom slucaju.

    AlexDeLarge2022-01-07 10:14:38
  • bgvracar
    Senior translator
    18.03.2021. 20:43
    Meni lično jedan od najdražih korejskih filmova. I to ne kažem zato što sam ga preveo već me je jednostavno radnja filma prosto razoružala. Kad se zagrebe ispod površine grozomorne teme o serijskim ubistvima dece, pronaći ćete jednu toplu ljudsku priču o neobičnom prijateljstvu između, naizgled grubog i neotesanog policajca i mladića koji je zbog svojih specijalnih moći, neshvaćen i izolovan iz svih tokova normalnog života. Ovaj film nikad neće biti deo prvog ešalona izvikanih filmova korejske kinematografije, ali za mene će uvek biti među najboljim ostvarenjima iste.

    Pesma koja se pojavljuje u poslednjoj sceni filma i nastavlja na odjavnu špicu, meni je jedna od najboljih odjavnih pesama koje sam ikad čuo u nekom filmu.

    Heo - Luna
  • JoxerTM
    eXtreme member
    18.03.2021. 17:44
    Jedan drugi film me je podsjetio na ovaj... A niko ništa nije napisao, pa evo ja ću.

    Ovako je bgvracar naveo prije 4 godine u komentaru titlova za ovaj:
    [quote]Što se tiče korejskih filmova, ogroman broj je ipak preveden ali postoji takođe i veliki broj istih koji nisu a sumnjam i da će biti prevedeni u dogledno vreme.[/quote]
    Dogodilo se nešto još bolje, a to je da su u međuvremenu prevedeni zahvaljujući njemu, teroristu i još nekima skoro svi koji spadaju u sam vrh ne samo južnokorejske nego i svjetske kinematografije.

    The Gifted Hands je jedan od filmova koji nemaju pandan igdje drugo. Bar se ja ne sjećam ičega sličnog.
    Za ideju možete komotno reći pa to i nije nešto šta nikome ne može pasti na pamet.
    Ali koji to filmski studio znate da će dati pare za snimanje takve ideje?
    Odavno se van Južne Koreje snimaju isključivo (potencijalni) ziceri i provjereni recepti, nitko se ne usuđuje riskirati s nečim još uvijek neispričanim.

    Kad uz to dodate glumce koji su uvjereni u to što glume pa uvjere i vas, kad priča nije nekakva besmislena holivudska romantika nego ono što su oni iz nekog razloga ozloglasili (buddy buddy), kad temelj filma nije ispadanje sisa i guzica svakih 5 minuta, kad nijedan lik nije savršen nego običan čovjek koji zna povući pogrešne poteze, pa čak i onaj koji nije običan, itd.

    Kad na kraju filma žalite što je film gotov i nije još duži iako traje skoro 2 sata, a svjesni ste da korejci jako teško rade nastavke ičega...
    Lektira. JoxerTM2021-03-18 17:57:00

{{message}}

{{item.title}}