ShamePogledaj trailer!

Film

drama, kriminalistički (1988)

Shame

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
6,9
Shame

Naslov:

Shame

Godina:

1988

Žanr:

drama, kriminalistički

Trajanje:

94 min

Režija:

Steve Jodrell

Scenarij:

Beverley Blankenship
, Michael Brindley


Glavne uloge:


Peter Aanensen
  >  Sgt. Wal Cuddy
Tony Barry
  >  Tim Curtis
Simone Buchanan
  >  Lizzie Curtis
Faith Clayton
  >  Dulcie
Phil Dean
  >  Gary
Margaret Ford
  >  Norma Curtis
David Franklin
  >  Danny Fiske
Deborra-Lee Furness
  >  Asta Cadell
Matt Hayden
  >  Wayne
Mandy Henning
  >  Rita
Julie Hudspeth
  >  Fay
Gillian Jones
  >  Tina Farrel
Warren Jones
  >  Bruce
Bill McCluskey
  >  Ross
Matthew Quartermaine
  >  Brian
Allison Taylor
  >  Penny
Douglas Walker
  >  Andrew
Stig Wemyss
  >  Bobby

Opis:


Asta Cadell, a lawyer traveling through the Australian Outback on holiday, stops in a small Western Australian town after her motorcycle breaks down and shacks up with Tim Curtis, the local mechanic, while fixing it. She then becomes involved in helping Curtis' teenage daughter, Lizzie, who has been recently date-raped by Danny Fiske, the son of a wealthy, well-known citizen and his gang. Asta persuades Lizzie to press charges against Danny, but the local population becomes determined to keep the incident a secret at any cost and soon Asta and the Curtis family's lives are in danger.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • The Right Hand Man

    The Right Hand Man (1987)

    drama

    A stagecoach driver goes to work for a dying, one-armed aristocrat in 1860s Australia.
  • Sunday Too Far Away

    Sunday Too Far Away (1975)

    drama

    A hard-drinking but hard-working gun shearer leads a group of Outback sheep herders into striking after wealthy landowners attempt to drive them from their territory.
  • Star Time

    Star Time (1993)

    drama, kriminalistički, horor

    A delusional misfit becomes suicidal when his favorite TV show is cancelled. An agent promises to make him a TV star if he kills certain people, so he becomes "The Baby Mask Killer."
  • Celia

    Celia (1989)

    drama, fantazija, horor

    An imaginative and somewhat disturbed young girl fantasizes about evil creatures and other oddities to mask her insecurities while growing up in rural Australia.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    05.07.2022. 14:50
    Shame (1988) – Rarelust


    U svoje vreme uticajan, dobrim delom i potresan film o suočavanju sa grupnim silovanjem maloletnice u dubokoj australijskoj provinciji i uopšte o malograđanskom, šovinističkom mentalitetu koji se graniči sa mizoginijom. 

    Glavna junakinja je zapravo usputni prolaznik, Asta (Deborra-Lee Furness, sada nažalost poznatija kao gospođa supruga Hugh Jackmana), žestoka milica lajavog jezika, gradski advokat koja na svom proputovanju australijskih zabiti, zbog kvara svog motora slučajno ostaje u provincijskoj varoši, u domu palanačkog automehaničara, čija kći je brutalno silovana od strane lokalnih momaka.Ono sto je posebno zastrašujuce je muška agresija čitave varošice, poniznost žena koje ćutke trpe svu tu bahatost, te sveopšta palanačka nehajnost u stavu da su to samo nesto hiperaktivniji momci, sa zataškavanjem zločina uz osmehe. Asta naravno, poput kauboja koji je slučajno ujahao u grad bezakonja, postepeno podiže bunu protiv tih nakaradnih odnosa medju polovima, sa namerom da se zločin osudi a krivci kazne. 

    Bitna je ovo tema uvek, danas poneki pogodi metu, drugi pa i ne baš, no "Shame" je solidno vođen, fino odglumljen ali po meni itekako pati od tog meni dalekog šmeka osamdesetih, ponešto deluje kičasto, podseća me na domaće filmove kako mi to često biva sa Aussie filmovima, dok je u to isto vreme u USA izašao film Accused sa Jodie Foster, relativno sličan a meni mnogo bolji (mada ga nisam gledao 30+ godina). Sa druge strane, Shame je svakako značajan za australijski film, bio je hit u bioskopima, nastavio je trend tamošnjih filmova koji preispituju društvo, mentalitet, položaj žena, što je bila fina promena u odnosu na vrlo brutalni eksploatacijski Aussie film ili pa period-filmove koji su vladali bioskopima tokom sedamdesetih i osamdesetih. Uprkos svemu tome, kao i univerzalnosti i ozbiljnosti ove priče, po meni Shame ipak ne odoljeva zubu vremena i sigurno mi se ne bi našao u prvih 50-70 na top listi Aussie filmova iako je poštovan u lokalnom, australijskom podneblju.


{{message}}

{{item.title}}