ShanePogledaj trailer!

Film

drama, ljubavni, western (1953)

Shane

Ocjena korisnika
-
7,797%
Shane

Naslov:

Shane

Godina:

1953

Žanr:

drama, ljubavni, western

Trajanje:

118 min

Režija:

George Stevens

Scenarij:

A.B. Guthrie Jr.
, Jack Schaefer
, Jack Sher


Glavne uloge:


Alan Ladd
  >  Shane
Jean Arthur
  >  Marian Starrett
Brandon De Wilde
  >  Joey Starrett
Van Heflin
  >  Joe Starrett
Jack Palance
  >  Jack Wilson
Edgar Buchanan
  >  Fred Lewis
Elisha Cook Jr.
  >  Stonewall Torrey
Ellen Corby
  >  Mrs. Liz Torrey
John Dierkes
  >  Morgan Ryker
Edith Evanson
  >  Mrs. Shipstead
Ben Johnson
  >  Chris Calloway
Paul McVey
  >  Sam Grafton
Emile Meyer
  >  Rufus Ryker
Douglas Spencer
  >  Axel 'Swede' Shipstead
John Miller
  >  Will Atkey - Bartender

Opis:


Wyoming, osamdesetih godina pretprošlog stoljeća. Tajanstveni došljak Shane (A. Ladd) dolazi na mali obiteljski ranč, prihvaća gostoprimstvo farmera i zaposli se kao njihov pomoćnik. Obitelj ne zna da je on nekadašnji revolveraš koji se skriva jer želi raskinuti sa svojom prošlošću. Otac obitelji, Joe Starrett (V. Heflin), zadivljen je Shaneovom okretnošću i načinom kako se obračunao s neprijateljski nastrojenim ljudima Emilea Meyera, ali još uvijek nema u njega potpuno povjerenje. Također, ubrzo primijeti da je došljak postao idol njegovome sinu Joeyju (B. de Wilde), a shvaća i da se njegova supruga Marion (J. Arthur) zagrijala za njega. Lokalni stočari, braća Ryker, žele otjerati obitelj Starrett te unajme opasnoga revolveraša Wilsona (J. Palance). Nakon obračuna s njegovim ljudima, Shane će shvatiti da je obračun s Wilsonom neminovan...

Shane slavnoga filmskoga redatelja Georgea Stevensa (A Place in the Sun, The Giant) vrhunsko je ostvarenje i, po mnogim filmskim stručnjacima, jedan od najboljih vesterna svih vremena. Izvrsnih likova (osobito nimalo stereotipnog prikaza usamljenoga revolveraša), sjajne priče, precizno režiran, film donosi priču o čovjekovoj samoći, njegovim moralnim dvojbama te pitanjima ideala i životnim uzorima. U filmu glavne uloge tumače poznati glumci Alan Ladd, Jean Arthur, Jack Palance i drugi. Film je, uz brojne druge nagrade, osvojio Oscara za kameru.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • The Man Who Shot Liberty Valance

    The Man Who Shot Liberty Valance (1962)

    drama, western

    Utjecajni senator Ransonom Stoddard (James Stewart) vraća se 1910. godine, uz pratnju žene Hallie (Vera Miles), u mjesto u kojem su se upoznali i vjenčali četvrt stoljeća ranije. Povod njihovog...
  • Stagecoach

    Stagecoach (1939)

    avantura, western

    Poštanskom kočijom kojom upravlja temperamentni Buck (A. Devine), a u čijoj se pratnji nalazi i šerif Curly Wilcox (G. Bancroft), u grad Lordsburg u Novom Meksiku putuje šestoro međusobno vrlo...
  • High Noon

    High Noon (1952)

    drama, triler, western

    Na dan kada se ženi i ostavlja svoj posao šerifa, Will Kane (G. Cooper) sazna da zločinac kojega je poslao u zatvor prije dosta godina, Frank Miller (I. MacDonald), dolazi u grad podnevnim vlakom da...
  • Gunfight at the O.K. Corral

    Gunfight at the O.K. Corral (1957)

    drama, western

    Vestern. Provincijski gradić u Teksasu, 1881. Nakon što se obračuna s Edom Baileyjem (L. Van Cleef), željnim osvete zbog bratove smrti, nepopravljivi se kockar i mjesni izopćenik dr. John "Doc"...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • A2D2
    eXtreme member
    18.02.2011. 12:52
    SHANE (1953)






    Država : SAD, 118 min.
    Boja : Tehnicolor
    Režija : George Stevens
    Uloge : Alan Ladd, Jean Arthur, Van Heflin
    Oscar : kamera (Loyal Griggs)
    Nominacije za Oscara : najbolji film (George Stevens), režija (George Stevens),scenarij,Brandon De Wilde (sporedna muška uloga),Jack Palance (sporedna muška uloga)


    Uvod
    :
     
    Shane nije ni najveličanstveniji vestern, ni najmuškiji, ni najautentičniji, ni najdramatičniji ,ali svakako je ona vrsta westerna koji ostaje u pamćenju i vestern koji nikada nećete zaboraviti.


    Radnja
    : Misteriozni kauboj Shane stiže u gradić ,gdje su velike tenzije između stočara i farmera i time što prihvati posao na farmi ,staje na žulj lokalnim stočarima .Ubrzno privlači pozornost farmerovog sina i njegove žene.Pitanje je samo kada će njegova prošlost izaći na vidjelo.

    Zanimljivosti o filmu
    :

    -Shane je kao lik svojevrsna ikonografija, dobri duh prerije, kao stripovski junak iz doba velike ekonomske krize 30-tih godina, koja je zadesila Ameriku.
    -ovo je western ,koji je jedna topla priča o familiji i o svim onim malim stvarima koji život znače,prepun karakterističnih vizija teškog života na zapadu, brutalne borbe za parče hljeba /nešto vam je poznato Wink/, sa puno optimizma u početku izgradnje temelja za bolje sutra.
    -Ovo nije samo film o jednom kauboju koji mijenja živote jedne male familije, nego borba čovjeka i nečovjeka,čovjeka sa prirodom,čovjeka i životinje ,jedna fina mala oda skromnosti i velikim idealima, a to je ljubav prema domovini ,topla priča divljeg zapada ,gdje se ne spominju samo ljubav prema ubijanju,revolverima,stoci ,nego i ljubav prema jednoj običnoj piti od jabuka.

    -Jedan od dijaloga gdje se Shane spominje nalazi se u recentnijem filmu The Negotiator iz 1998 gdje Kevin Spacey i Samuel L Jackson trabunjaju o nejasnom zavrčetku tog filma.

    Poznati citat :

    "Shane ,Shane come back you
    I love you Shane"  - je jedan od najupečatljivijih citata u povijesti filma


    Trailer


    [TUBE]zdd07SDHv5Q[/TUBE]

    Titlove možete preuzeti OVDJE

    Literatura :moja malenkost , Wikipedija, 1001 film koji morate pogledati,imdb....


    A2D22011-02-18 12:55:00

{{message}}

{{item.title}}