Star Trek II: The Wrath of KhanPogledaj trailer!

Film

akcija, znanstvena fantastika, avantura (1982)

Star Trek II: The Wrath of Khan

Ocjena korisnika
-
7,788%
Star Trek II: The Wrath of Khan

Godina:

1982

Žanr:

akcija, znanstvena fantastika, avantura

Trajanje:

113 min

Režija:

Nicholas Meyer

Scenarij:

Harve Bennett
, Nicholas Meyer
, Samuel A. Peeples
, Gene Roddenberry
, Jack B. Sowards


Glavne uloge:


Kirstie Alley
  >  Saavik
Walter Koenig
  >  Chekov
Leonard Nimoy
  >  Spock
William Shatner
  >  Kirk
Bibi Besch
  >  Carol
James Doohan
  >  Scotty
DeForest Kelley
  >  McCoy
Ricardo Montalban
  >  Khan
George Takei
  >  Sulu
Merritt Butrick
  >  David
Ike Eisenmann
  >  Preston
Nichelle Nichols
  >  Uhura
John Vargas
  >  Jedda
Paul Winfield
  >  Terrell
John Winston
  >  Kyle

Opis:


Drugi i po sudu znalaca najbolji film iz znanstveno-fantastičnog serijala Star Trek; pustolovina članova svemirskoga broda Enterprise koji se suočavaju s osvetom bijesnoga Khana. 23. je stoljeće. Svemirski brod Enterprise pokušava pronaći nenaseljeni svijet u kojem bi se provodio projekt na kojemu se trenutno radi: projekt se zove Genesis, a svrha mu je da oživljava neživo i rekonstruira život golemom brzinom.

Kapetanu Enterprisea Jamesu T. Kirku (William Shatner) - koji inače proživljava krizu srednje dobi - neće biti nimalo lako voditi svoju posadu u borbu protiv agresivnog i osvetoljubivog neprijatelja kad brodu iznenada zaprijeti opasnost. Naime, u negostoljubivoj pustinji već godinama preživljava Khan (Ricardo Montalban) - produkt genetičkog inženjeringa s kraja 20. stoljeća, kojeg je upravo kapetan Kirk ostavio na tom mjestu. Nekoć briljantan karizmatični genij, Kahn je postao ogorčeni manijak posvećen isključivo osveti usmjerenoj prema Kirku, kojeg krivi za smrt svoje supruge, ali i za vlastiti protraćeni život. Prvi mu je cilj preoteti projekt Genesis, koji usavršavaju bivša Kirkova ljubav i njihov sin - znanstvenici Carol (Bibi Besch) i David (Merritt Butrick) ...

Druga filmska epizoda Zvjezdanih staza po mnogima je ujedno i najbolji film serijala i najbolji iz njegovog "zlatnog doba" (prva četiri filma), možda i zato što puno više pozornosti posvećuje karakterima nego ijedan drugi Star Trek. Tako se William Shatner ovdje "udobno" snalazi u roli herojskog no ranjivog kapetana Kirka, dok je Leonard Nimoy gotovo srastao s kultnom figurom Spocka. Treba reći da je Spockova smrt u filmu izazvala burne reakcije i prije nego što je film premijerno prikazan, pa je odmah bilo jasno da to neće biti trajno rješenje. Novi likovi koji su se u ovom filmu prvi put pojavili - posebice mlada kadetkinja Saavik (u interpretaciji Kirstie Alley, naknadno zamijenjenom Robin Curtis), te David (Merritt Butrick) - nastavili su živjeti i u kasnijim nastavcima.
Ukratko, u toj će fascinantnoj svemirskoj pustolovini podjednako uživati kako fanovi serijala, tako i oni kojima će to biti prvi susret s junacima koji su već prerasli granice filmske priče i postali fenomen za sebe.
Star Trek II: The Wrath of Khan dobio je Saturn Award za najbolju režiju (Nicholas Meyer) i glavnoga glumca (William Shatner),
  • Slično za pogledati
  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}