Star Wars: Episode I - The Phantom MenacePogledaj trailer!

Film

akcija, fantazija, znanstvena fantastika, avantura (1999)

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

Ocjena korisnika
-
6,555%
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

Naslov:

Zvjezdani ratovi Epizoda I: Fantomska prijetnja

Godina:

1999

Žanr:

akcija, fantazija, znanstvena fantastika, avantura

Trajanje:

136 min

Režija:

George Lucas

Scenarij:

George Lucas


Glavne uloge:


Ewan McGregor
  >  Obi-Wan Kenobi
Natalie Portman
  >  Padmé
Natalie Portman
  >  Queen Amidala
Pernilla August
  >  Shmi Skywalker
Brian Blessed
  >  Boss Nass
Anthony Daniels
  >  C-3PO
Liam Neeson
  >  Qui-Gon Jinn
Frank Oz
  >  Yoda
Terence Stamp
  >  Chancellor Valorum
Ian McDiarmid
  >  Senator Palpatine
Jake Lloyd
  >  Anakin Skywalker
Kenny Baker
  >  R2-D2
Ahmed Best
  >  Jar Jar Binks
Oliver Ford Davies
  >  Sio Bibble
Hugh Quarshie
  >  Captain Panaka
Andy Secombe
  >  Watto

Opis:


Bijaše to davno u jednoj dalekoj, dalekoj galaksiji... Nad njezinim prostranstvima nadvio se zloguki nemir, a brojne narode i planete ujedinjene u prosperitetnoj Galaktičkoj Republici suočio s mogućim ratom zbog slobodne trgovine. Naime, pohlepna Trgovačka federacija naumila je povećati svoje pristojbe, a mali planet Naboo na čelu s kraljicom Amidalom (N. Portman), koji ne pristaje na ucjenjivačke zahtjeve, blokirati ratnim brodovima. I dok Kongres Galaktičke Republike na planetu Coruscantu, prijestolnici saveza, uzaludno raspravlja o sve dubljoj političkoj krizi, njegov predsjednik Valorum (T. Stamp) šalje dvojicu vitezova Jedija u tajnu misiju pregovora s čelnicima Trgovačke federacije. Tako na njezin zapovjednički brod u orbiti Nabooa stižu prekaljeni Qui-Gon Jinn (L. Neeson) i njegov mladi učenik Obi-Wan Kenobi (E. McGregor). No, dogovoreni je susret samo stupica, jer Trgovačka federacija nema namjeru odustati od porobljavanja Nabooa, tim više jer izvršavaju zapovijedi tajanstvenog Dartha Sidiousa i njegova okrutnog pomoćnika Dartha Maula (R. Park). Izbjegavši u posljednji trenutak smrt, dvojica Jedija bježe na Naboo gdje im pomoć pruži Jar Jar Binks (A. Bar), pripadnik podvodnog naroda Gungan. S novim pratiocem, vitezovi se probijaju do već zauzete palače kraljice Amidale, oslobađaju je i s dijelom njezine pratnje bježe s okupiranog Nabooa. Cilj im je što prije stići do Coruscanta kako bi dobili vojnu pomoć i porazili Trgovačku federaciju. Oštećena broda privremeno slijeću na pustinjski planet Tatooine gdje u ropstvu sa svojom majkom Shmi (P. August) živi neobični dječak Anakin Skywalker (J. Lloyd) za kojeg Qui-Gon Jinn odmah shvati da posjeduje moć arhetipske Sile...

Godine i stoljeća prolaze, mitovi i legende ostaju. Neovisno o povijesnim i zemljopisnim odrednicama i neovisno o dosegnutoj razini tehnologije. Europski su se narodi u antici oduševljavali zgodama na panteonima svojih božanstava, srednji vijek ispleo je ruho najčudnovatijih priča i njihovih junaka, a čak je i nakon prosvjetiteljstva pisana riječ stjecala vrhunske pripovijedače bajki. Pa, zašto bi od toga bilo imuno i postindustrijsko doba, osobito ako su mu na raspolaganju znanja koja ljudi samo nekoliko desetljeća prije nisu mogli ni naslućivati. Ukratko, cijeli svemir. Upravo je od te premise krenuo američki redatelj George Lucas kada je 1977. kao svoj treći dugometražni film, nakon SF parabole "THX - 1138" i slavnih "Američkih grafita", predstavio spektakl "Ratovi zvijezda". Dva desetljeća poslije odlučio je upotpuniti bajkoviti svijet "zvjezdanih ratnika" još trima filmovima. I to o događajima prije inicijalnog ostvarenja. Tako je 19. svibnja 1999. predstavljena "Fantomska prijetnja", prva epizoda Lucasove heksalogije koja je 2002. dobila i drugi (Napad klonova), a 2005. i treći, posljednji dio. "Fantomska prijetnja" naznačila je obrise i odnose likova koji su u ranijim filmovima toliko zaokupili maštu svojih obožavatelja. Kuriozitet je filma da za razliku od prethodnika nije osvojio niti jednog Oscara (bio je nominiran za vizualne efekte, te zvuk i montažu zvuka).
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    22.01.2016. 13:31
    Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)






    Režija: George Lucas
    Scenario: George Lucas
    Žanr: Akcija, avantura, fantazija.
    Jezik: Engleski.
    Država: S.A.D.
    Trajanje: 136 minuta


    Uloge:


    Liam Neeson ... Qui-Gon Jinn
    Ewan McGregor ... Obi-Wan Kenobi
    Natalie Portman ... Queen Amidala / Padmé
    Jake Lloyd ... Anakin Skywalker
    Ian McDiarmid ... Senator Palpatine
    Pernilla August ... Shmi Skywalker
    Oliver Ford Davies ... Sio Bibble
    Hugh Quarshie ... Captain Panaka


    [tube]Fo--sWDK_nU[/tube]


    Dva Džedaj viteza probiju neprijateljsku blokadu da bi pronašli saveznike i naiđu na dečaka koji može doneti ravnotežu snaga, ali dugo uspavana Mračna sila (Sit) pokušava da povrati svoju staru slavu.


    Prevode uradili:
    antoniokt, Darth Vader, CroRiper, damir_milj, Vesel, pajocro, Rx5,
    KOSTANCE, AtoM-AnT, Numberguy, prijatel-MKD, chlink, UsualSuspect,
    racoon2, Presho, despotm, M4r1n, srkses, webmaster.


    Danilo-Naissus2016-01-22 15:10:12

{{message}}

{{item.title}}