The LobsterPogledaj trailer!

Film

drama, komedija, ljubavni, znanstvena fantastika (2015)

The Lobster

Ocjena korisnika
-
7,190%
The Lobster

Naslov:

Jastog

Godina:

2015

Žanr:

drama, komedija, ljubavni, znanstvena fantastika

Trajanje:

119 min

Režija:

Yorgos Lanthimos

Scenarij:

Yorgos Lanthimos
, Efthymis Filippou


Glavne uloge:


Roger Ashton-Griffiths
  >  Doctor
Jacqueline Abrahams
  >  Donkey Shooter
Colin Farrell
  >  David
Ashley Jensen
  >  Biscuit Woman
Olivia Colman
  >  Hotel Manager
Jessica Barden
  >  Nosebleed Woman
Sean Duggan
  >  Guard Waiter
Rosanna Hoult
  >  David's Wife
Anthony Dougall
  >  70 Year Old Waiter
Roland Ferrandi
  >  Loner Leader's Father
James Finnegan
  >  Bald Man
Robert Heaney
  >  Restaurant Waiter
Kathy Kelly
  >  Police Officer 1
Jaro
  >  Bob the Dog
Ryac
  >  Bob the Dog

Opis:


JASTOG je crnohumorna ljubavna priča u kojoj je pronalaženje ljubavi pitanje života i smrti. Ljubavna priča smještena u bliskoj budućnosti u kojoj se samci, prema pravilima Grada, uhićuju i prebacuju u Hotel. Ondje su dužni u roku od 45 dana pronaći odgovarajućeg partnera. Ako u tome ne uspiju, pretvaraju se u životinju po svom izboru te ih puštaju u Šumu. Jedan očajan muškarac pobjegne iz Hotela u Šumu u kojoj živi pobunjenička skupina zvana Usamljenici te se zaljubi, iako se to protivi njihovim pravilima.
 • Slično za pogledati
 • Komentari (14)
 • Alpeis

  Alpeis (2011)

  drama

  Drama o skupini koja pokreće posao pomoći u žalovanju ljudima koji su izgubili nekog bliskog. Naime, oni se iznajmljuju kao zamjena za umrlog... Efthymis Filippou i Yorgos Lanthimos osvojili su u...
 • Anomalisa

  Anomalisa (2015)

  drama, animirani, komedija, ljubavni

  Oskarovac koji je režirao VJEČNI SJAJ NEPOBJEDIVOG UMA i BITI JOHN MALKOVICH donosi novo remek-djelo. Michael Stone, suprug, otac i istaknuti autor, putuje u Cincinnati kako bi održao govor na...
 • Kynodontas

  Kynodontas (2009)

  drama, triler, horor

  Drama. U lijepoj i velikoj kući s bazenom, travnjakom i visokom ogradom živi peteročlana obitelj. Otac, majka, dvije kćeri i sin. Djeca su već velika, u godinama kada se postaje samostalan no njihovo...
 • The Grand Budapest Hotel

  The Grand Budapest Hotel (2014)

  drama, komedija, avantura

  Radnja filma odvija se u slavnome europskom hotelu u razdoblju između dva rata, a prepričava priču o avanturama njegovog legendarnog vratara Gustava H i dječaka po imenu Zero Moustafa, koji pomaže u...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Chodex
  member
  20.02.2018. 20:53
  Odgledao film. Po meni tesko smece, jedva izdrzah do kraja. Ocena 3/10
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  07.02.2018. 00:04

  The Cement Garden (1993)

    Jorgos je dosta toga "pozajmio" iz Betonskog vrta za svoj prvenac. Mnogo me Očnjak podseća na ovaj zaboravljeni film od koga je bolja samo istoimena knjiga. Pročitao sam je pre filma na koji sam godinama kasnije naišao. Lepa prilika da isptomovišem oboje.

    Slažemo se da Jorgos kritikuje savremeno društvo, porodicu i pojedinca. U Jastogu nema porodifce, postoji samo brat glavnog junaka koji ga u svom otuđenju tretira kao psa samo dotle dok mu je zanimljiv. Prema njemu se ponaša kao nezrelo neiživljeno dete. U ophođenju sa ostalim gostima "hotela" je takođe nedozreo, uštogljen ali nedozreo. Još nešto, svako od ovisnika od socijalnih mreža ima svoj avatar koji je njegov zaštitni znak, nešto po čemu je poznat u virtuelnom svetu. Paradoks je da kad neko ko je sakriven  u virtuelom svetu traži i pronalazi nešto što simulira njegovo drugo ja. Farel je službenik, samim tim i građanin, koji je odabrao da bude jastog. I to što ide unazad (dobro opažanje) samo govori kuda građansko društvo vodi. Ukratko, njegovi junaci lažu sebe i druge dok trampe komfor za ropstvo, otuđenje, degeneraciju, regresiju...sve ono što smatraju progresom.

    Jorgos mi je sve bolji i bolji iako nema snage da ljudski završi drugu polovinu svakog svog filma. Najgore od svega je što se ne vidi napredak u njegovom radu, kao da ne želi ili ne zna kuda dalje posle prvog poluvremena.

 • 2b0rn0t0b
  eXtreme member
  06.02.2018. 01:12

  "Jastog" je odličan film i na mojoj listi njegovih, nalazi se odmah posle "Očnjaka" koji smatram najuspelijim i najzaokruženijim. 

  Kao što sam u nekom od postova povodom poslednjeg "Ubistva svetog jelena" napisao, sa pobrojanim čini neku vrstu Lantimosovog triptiha o istoj temi - poraz čoveka i ljudske zajednice u postmodernom društvu, da se izrazim najuopštenije.

  Lantimos je pesimista i njegova vizija čoveka je antiutopijska. Njegovi junaci su žrtve represivne civilizacije iz koje, na svoje uzaludne načine, pokušavaju da pobegnu. To je posebno istaknuto u "Očnjaku" ali i u "Jastogu".

  Uostalom, jastog je jasna metafora za čoveka. Jastog je životinja koja se kreće unazad. Civilizacija je po Lantimosu regresirala a čovek izgubio svoj plemeniti lik i postao njegova žrtva. Dok je  u "Očnjaku" slika sveta i civilizacije data metaforično na primeru jedne porodice, u "Jastogu" on tu viziju proširuje. da bi se u "Ubistvu..." opet vratio na porodicu.

  Filmovi dosledno prate tu ideju.

  Za razliku od Stoleta, smatram da njegovi junaci jesu odmetnici i pobunjenici ali ne u klasičnom herojskom, već antiherojskom smislu. To je još jedna od njegovih teza : herojsko vreme je iza nas, čovekova pobuna je lična i svodi se ne na pokušaj da menja civilizaciju, već da iz nje, neuspešno pobegne. Sloboda je vizija, krajnji cilj do kojeg Lantimosov čovek ne stiže kao oslobodjen, već je i dalje "rob". Slobode nema, ona je nemoguća.

  To besktvo je neuspešno i jasno naznačeno. Begunac (srednje dete porodice) u "Očnjaku" se odlučuje na bekstvo od totalitarne porodice /metafora za društvo) ali je na kraju filma ne vidimo slobodnu, već ostaje u prtljažniku automobila, čime nam Lantimos sugeriše da ona na simboličkom nivou za društvo ostaje mrtva. "Jastog" ideju bekstva još snažnije razrađuje. Kraj filma je još pesimističniji. Begunci su na kraju filma slepi i izgubljeni. Porazna vizija čoveka koja je veoma jasna i čista.

  Greška koju Lantimosovi gledaoci prave je što pokušavaju da njegove filmove gledaju kao klasične priče a njegove likove kao realne ljude. On se, zapravo, jedino može guspešno gledati i tumačiti u ovom alegorijskom i metaforičnom ključu. 


  2b0rn0t0b2018-02-06 01:18:32