The Secret of Roan InishPogledaj trailer!

Film

drama, obiteljski, fantazija (1994)

The Secret of Roan Inish

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,598%
The Secret of Roan Inish

Godina:

1994

Žanr:

drama, obiteljski, fantazija

Trajanje:

103 min

Režija:

John Sayles

Scenarij:

John Sayles
, Rosalie K. Fry


Glavne uloge:


John Lynch
  >  Tadhg
Eileen Colgan
  >  Tess
Brendan Conroy
  >  Flynn
Jeni Courtney
  >  Fiona
Dave Duffy
  >  Jim
Declan Hannigan
  >  Oldest brother
Mick Lally
  >  Hugh
Micheal MacCarthaigh
  >  Schoolmaster
Frankie McCafferty
  >  Tim
Fergal McElherron
  >  Sean Michael
Eugene McHugh
  >  Bar Patron 1
Mairéad Ní Ghallchóir
  >  Barmaid
Tony Rubini
  >  Bar Patron 2
Richard Sheridan
  >  Eamon
Pat Slowey
  >  Priest

Opis:


Fiona je irska djevojčica predpubertetskog uzrasta kojoj je umrla majka, a kako joj je otac nepopravljivi pijanac, ona odlazi živjeti u ribarsko selo Donegal s djedom Hughom, bakom Tess i nešto starijim rođakom Eamonom. U Donegalu joj djed i rođaci pričaju razne osebujne priče o precima, pa tako i onu o jednom rođaku koji se oženio lijepom djevojkom-tuljanicom. Također sazna da ima mlađeg brata Jamieja kojeg su u kolijevci odnijeli valovi. Preko puta Donegala je Roan Inish - Otok tuljana, i možda se mali Jamie tamo nalazi...

Kultni američki nezavisni sineast John Sayles (Matewan, Osmorica u autu, Grad nade, Usamljena zvijezda) adaptacijom knjige irske spisateljice Rosalie K. Fry postigao je možda i najosebujniji film svog opusa. "Secret of Roan Inish" neobična je kombinacija dječje-obiteljskog i fantazijsko-fantastičnog filma koja se odlikuje najboljim od oba žanra, a posebnost mu čvrsto pojačava osobita otočna atmosfera, dočarana prekrasnom fotografijom legendarnog snimatelja Haskella Wexllera, dvostrukog dobitnika Oscara (Tko se boji Virgije Woolf?, U vrelini noći, Afera Thomasa Crowna, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Boje nasilja, Guverner i striptizeta).
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • War of the Buttons

    War of the Buttons (1994)

    drama, obiteljski, avantura

    Mirnim kutkom jugozapadne Irske proteže se široka plimna voda. Na suprotnim stranama nalaze se sela Ballydowse i Carrickdowse: uspavana mjestašca koja se bude uz zvukove ribara koji prebiru po svojim...
  • Le poulet

    Le poulet (1965)

    kratki, komedija

    Priča o dečaku i njegovom neobičnom prijatelju piletu. Ovaj film je dobitnik Oskara za najbolji kratkometražni film 1966. godine.
  • FairyTale: A True Story

    FairyTale: A True Story (1997)

    drama, misterij, obiteljski, fantazija

    Vrijeme je Prvog svjetskog rata. Otac male Frances Griffiths (E. Earl) proglašen je nestalim, a kako joj je majka umrla, dolazi živjeti k svojoj teti Polly Wright (P. Nicholls). Njezina sestrična...
  • Alabama Moon

    Alabama Moon (2009)

    drama, obiteljski

    Drama o odrastanju. U šumama Alabame, bez gotovo ikakvih civilizacijskih stečevina, jedanaestogodišnji Moon (J. Bennett) živi sa svojim ocem Oliverom Blakeom, pustinjakom koji je ostao bez žene i...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Khevenhiler
    Senior translator
    13.02.2011. 23:14
    The Secret of Roan Inish (1994)

    režija i scenario: Džon Sejls
    scenario prema knjizi: "The Secret of Ron Mor Skerry" Rosali K Fraj

    originalna muzika: Mejson Dering
    kamera: Haskel Veksler


    Džon Sejls prikazuje istoriju jedne porodice sa Ostrva foka (Roan Inish na gejliku), zapadno od obale Irske. Tu neobičnu istoriju saznajemo zajedno sa devojčicom, članicom te porodice.
    U životu i istoriji ove porodice, važno mesto zauzimaju vodene vile, koje Irci zovu selkama (selkie), a koje su pola foke, a pola ljudi, ali ovu priču, kao i sve mitove ne pričaju deca, već odrasli.



    Sejls je književni predložak premestio iz Škotske u, njemu kulturno bližu, Irsku. U pozadini glavnog događanja, prikazani su i težak život i stari zanati i ekonomske migracije koje možete, a i ne morate da vidite.
    Vrlo je hvaljena fotografija Haskela Vekslera, a ja bih pohvalio i originalnu muziku Mejsona Deringa. Gluma i rad sa glumcima su izuzetni, kao uvek kod Sejlsa.



    Ovo izgleda kao priča o devojčici i foki, pravljena za decu, ali to nije, iako deca mogu da je gledaju.
    Pomislite kako bi neko drugi mogao da ovu knjigu priredi za film. Na primer - Dizni. Pevalo bi se na sve strane, a možda bi dopisali i ulogu za Džuli Endrus.
    Smile

    Prevod je postavljen.



    Khevenhiler2011-02-13 23:15:30

{{message}}

{{item.title}}