UcitelkaPogledaj trailer!

Film

drama, komedija (2016)

Ucitelka

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
Odlično!
7,2
Ucitelka

Godina:

2016

Žanr:

drama, komedija

Trajanje:

102 min

Režija:

Jan Hrebejk

Scenarij:

Petr Jarchovský


Glavne uloge:


Dusan Kaprálik
  >  Janka's Grandfather
Csongor Kassai
  >  Kucera
Ela Lehotská
  >  Mrs. Vojácek
Zuzana Mauréry
  >  Mária Drazdechová
Martin Havelka
  >  Binder
David Sepulveda
  >  Václav Littmann
Tamara Fischer
  >  Danka Kucerová
Éva Bandor
  >  Hana Binderová
Zuzana Konecná
  >  Kucerová
Richard Labuda
  >  Karol Littmann
Oliver Oswald
  >  Filip Binder

Opis:


Od dolaska nove učiteljice po imenu Maria Drazdechova, u školu u predgrađu Bratislave, u leto 1983, život je okrenut naglavačke i za učenike i za roditelje. Zbog njene potkupljivosti i pokušaja samoubistva jednog učenika, direktor je sazvao hitan sastanak sa roditeljima. Od njih se traži da potpišu peticiju da Drazdechova bude izbačena iz škole. Ali njene veze u komunističkoj partiji sve su preplašile. Ko će se ususditi da krene protiv zle učiteljice? Ili će svi morati da zaćute?
  • Slično za pogledati
  • Komentari (4)
  • India favolosa

    India favolosa (1954)

    dokumentarni

    Ovaj dokumentarac donosi prikaz Indije 1950-ih, od drevnih hramova do modernih metropola...
  • The Confidant

    The Confidant (2012)

    drama, povijesni, komedija, triler

    Slovački reditelj Juraj Nvota donosi nam triler priču o mladom paru, koji pokušava da uspe u totalitarnom sistemu. Adam se zapošljava kao tajni agent policije, ne bi li imao krov nad glavom, ne...
  • El pastor

    El pastor (2016)

    drama

    Anselmo je povučeni pastir koji živi spartanskim životom. Jednog dana građevinska tvrtka mu ponudi otkup njegovog zemljišta. Njegovo odbijanje uskomeša cijelu zajednicu koja želi napredak, te on...
  • Pop Aye

    Pop Aye (2017)

    drama

    Razočarani arhitekt slučajno naleti na svog davno izgubljenog slona na ulicama Bangkoka. Uzbuđen, vodi svog slona na putovanje Tajlandom u potrazi za farmom na kojoj su zajedno odrasli. Thana...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • aleksayu
    eXtreme member
    15.03.2024. 13:51
    Odlican film. Ocena 7/10
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    29.04.2022. 11:26

    Jedna me priča iz mog odeljenja podseti na film, prepoznaćemo i ovde stihove pesme `Naši dani` , komentare i diskusije koje se šire čaršijom pa rekoh da napišem par reči. Sa Poljske iz 1983. smo prešli na Čehoslovačku tog doba, tj. Bratislavu, sa Valense na Havela, i kasnije na Plišanu ili Tihu revoluciju . Bez gubljenja na opštosti mogli su da stave i  2022. godinu, i da smeste radnju i likove u većinu gradova i država sveta.

    Kao i u pesmi `Naši dani` i ovde svedočimo bezvremenskim temama kroz nelinearni narativ. Meni je ovo crnohumorna drama koja je odlično režirana, i daje odličan uvid i šalje poruku, kroz kritiku i specifičan vid satire.  

    Vidim da i u opisu ima jedan bitan spoiler, kao i drugi koji nije baš lepo napisan, ali dobro.

    Maria Drazdechova kao nova učiteljica u jednoj školi u Bratislavi, 01. septembar 1983. godine  na uvodnom času traži od učenika da se predstave i da joj dodatno kažu čime se bave njihovi roditelji. Ona je udovica oficira, predsednica komunističkog ogranka partije, a sestra joj živi u Moskvi, kako direktorka škole saopštava roditeljima, a i učiteljica neke delove suptilno , dozirano i lukavo  vremenom predočava i roditeljima.  Zatim se vremenski unapred prebacujemo na roditeljski sastanak ( mada na samom početku vidimo dolazak roditelja na isti) gde će se raspravljati o…, a retrospekcijama vidimo i o čemu.

    Meni se svideo film.  Prvo me je roditeljski sastanak podsetio na kultni film Sidney Lumet-a  `12 Angry Men`, mada nije za poređenje ali meni je  Zuzana Mauréry  u ulozi učiteljice, iako je ovde na suprotnoj strani optuženičke klupe,  blistala kao Henry Fonda u ulozi porotnika, a roditelji kao porotnici. A neki dijalozi, tj. neki delovi scenarija i načini ponašanja su me podsetili malo i na Gogolja i delo `Revizor`.

    Ovo mi deluje kao dobra optužnica (kritika) i današnjih sistema i društva, za osnovu uzeli osnovno obrazovanje, a teme su korupcija, nepoštenje, moralne dileme  i strah ( mada nismo videli direktno u filmu, pretnja se verbalno održava, lebdi u vazduhu možda samo prirodno delovanjem sile potiska, gravitacije,  itd, ne vidimo drugo(a)  telo (a) da deluje(u), a na tim krilima se ispoljava neometano , što mi još daje na ‘težini’)    raznih društvenih staleža prema autoritetu,manipulacijama, hipokriziji, ali i dokle pritisak može da se trpi i koja je to kritična tačka,kao i izopštenje, kako cela situaciju utiče i na učenike, kako se odražava na njihove mlade živote ,  i šta se dešava kad se uruše stubovi `paradigme` društva, to mi je najveće upozorenje koje šalje film.  

    U svakom slučaju ovakve teme nije na odmet ponavljati, s vremena na vreme, vidimo da npr. Korejci poslednjih 20 i nešto godina  ne propuste skoro ni u jednom filmu a da se ne dotaknu sličnih tema.

    Sa zakašnjenjem hvala za prevod.

    AlexDeLarge2022-04-29 19:26:53
  • Vilin
    eXtreme member
    02.01.2018. 23:56
    Mučan, ali odličan film. Slovaci su priču o zloupotrebi i koristoljublju uvili u oblandu proizvoda komunističkog društva. Nije to baš tako. Nažalost, ovo je priča našeg društva u sadašnjosti i to u svim segmentima i porama.

{{message}}

{{item.title}}