TV serija

biografski, drama (2013)

Horící ker

Ocjena korisnika
-
8,0
Horící ker

Naslov:

Gorući grm

Godina:

2013

Žanr:

biografski, drama

Trajanje:

231 min

Glavne uloge:


Jenovéfa Boková
  >  Vladka Charouzová
Martin Huba
  >  Vilém Nový
Adrian Jastraban
  >  Vladimír Charouz
Tatjana Medvecká
  >  MUDr. Ziková
Jaroslava Pokorná
  >  Libuse Palachová
Ivan Trojan
  >  mjr. Jires
Igor Bares
  >  mjr. Docekal
Vojtech Kotek
  >  Ondrej Trávnícek
Jan Budar
  >  Radim Bures
Tatiana Pauhofová
  >  Dagmar Buresová
Petr Stach
  >  Jirí Palach
Denny Ratajský
  >  por. Bocek
Patrik Dergel
  >  Pavel Janda
Emma Smetana
  >  Hana Cízková
David Novotný
  >  JUDr. Sýkora

Opis:


GORUĆI GRM trodijelna je miniserija koju je za HBO režirala svjetski poznata redateljica Agnieszka Holland. Snimljena prema stvarnim događajima i likovima, ova se drama fokusira na alarmantno djelo studenta Jana Palacha koji se spalio protestirajući zbog sovjetske okupacije Čehoslovačke 1969. g. Poslije je odvjetnica Dagmar Burešová preuzela njegovu ostavštinu zastupajući njegovu obitelj u postupku protiv člana komunističkog parlamenta koji je obeščastio Palachovu žrtvu. Borba za slobodu, moralni principi i izdržljivost u vremenu očaja doveli su do ujedinjenja ugnjetavane nacije, koja je porazila totalitaristički režim dvadeset godina poslije. 20. godišnjica Palachove smrti inspirirala je novu generaciju studenata da počnu proteste koji su doveli do pada komunizma u Čehoslovačkoj, kao i do pada Željezne zavjese u Europi. Odvjetnica Dagmar Burešová koja je provela život braneći procesuirane vođe opozicije postala je prva ministrica pravosuđa u slobodnoj Čehoslovačkoj.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (2)
  • 3 sezóny v pekle

    3 sezóny v pekle (2009)

    drama, ljubavni

    A 19 year old nonconformist poet living in 1947 Czechoslovakia is blind to the Communist behemoth looking over him, and instead lives a bohemian life with sexually liberated girls. There he writes...
  • The Sleepers

    The Sleepers (2019)

    drama, triler

    Godina je 1989. Sovjetski Savez raspada se. Nakon 12 g. izgnanstva u Londonu, Marie i Viktor vraćaju se u Prag. Vjeruju da će promjena u zraku uskoro doći i onamo. Ali umjesto toga Viktor nestaje bez...
  • Marecku, podejte mi pero!

    Marecku, podejte mi pero! (1976)

    komedija

    Komedija o tome kako skupina starijih radnika mora dovršiti srednju školu...
  • Habermann

    Habermann (2010)

    drama, ljubavni, ratni

    A mill owner in the Sudetenland and his family's lives are changed as Europe heats up in 1938.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Kneginja
    The Legend Of
    16.01.2014. 11:37




    TITLOVI







  • icemaher
    The Legend Of
    21.02.2013. 23:25

    HBO, vrhunski filmski kanal, ponosno najavljuje Ognjeni grm, trodelnu dramu HBO Evrope, u režiji čuvene poljske rediteljke Agnješke Holand. Kako stoji u saopštenju HBO-a, ovo je dosada najbolji i najskuplji projekat HBO Evrope.

    Agnješka Holand našoj publici poznata je po filmu Gnevna žetva koji je bio nominovan za Oskara, kao najbolji strani film. Drugi njen film- Evropa, Evropa u čijem je centru zbivanja priča o jevrejskom dečaku koji je prošao staljinističko prevaspitanje i elitnu školu Hitlerove omladine osvojio je Zlatni globus.

    Trodelna serija Ognjeni grm se vraća u ključno razdoblje moderne istorije Češke (a koje je češka kinematografija dosad ignorisala). Serija počinje rekonstrukcijom šokantnog čina studenta Filozofskog fakulteta, Karlovog Univerziteta, Jana Palaha koji se 16. februara 1969. godine zapalio na praškom trgu sv.Vaclava, u znak protesta protiv sovjetske okupacije. Palah je preminuo četiri dana kasnije. Kroz priču Palahove advokatice, ova mini serija istražuje promene u čehoslovačkom društvu nakon invazije vojske Varšavskog pakta 1968, i početke otpora koji dostiže vrhunac kroz masovne proteste tokom Palahove sahrane. S druge strane, serija prikazuje postepen porast rezigniranosti nacije pod pritiskom straha i surovog progona.

    HBO GO, ekskluzivno od 3. do 31. marta, bez dodatne registracije, svojim gledaocima putem internet usluge, a na svoj zahtev pruža mogućnost gledanja prve epizode. Na HBO kanalu, premijera će biti 3. marta u 22 časa (istog dana u 17:40 prikazaće se dokumentarni film Snimanje mini serije Ognjeni grm), a drugi i treći nastavak 10. i 17. marta.

    filmodeer.com


    [TUBE]ELbJUOC88o4[/TUBE]

{{message}}

{{item.title}}