Nurse Jackie

TV serija

drama, komedija (2009)

Nurse Jackie

Ocjena korisnika
-
7,7
Nurse Jackie

Naslov:

Sestra Jackie

Godina:

2009

Žanr:

drama, komedija

Trajanje:

27 min

Autor:

Liz Brixius
, Evan Dunsky
, Linda Wallem


Glavne uloge:


Edie Falco
  >  Jackie Peyton
Paul Schulze
  >  Eddie Walzer
Merritt Wever
  >  Zoey Barkow
Ruby Jerins
  >  Grace Peyton
Dominic Fumusa
  >  Kevin Peyton
Stephen Wallem
  >  Thor Lundgren
Anna Deavere Smith
  >  Gloria Akalitus
Peter Facinelli
  >  Dr. Fitch Cooper
Mackenzie Aladjem
  >  Fiona Peyton
Eve Best
  >  Dr. Eleanor O'Hara
Betty Gilpin
  >  Dr. Carrie Roman
Arjun Gupta
  >  Sam
Adam Ferrara
  >  Frank Verelli
Lenny Jacobson
  >  Lenny
Morris Chestnut
  >  Dr. Ike Prentiss

Opis:


Serija Nurse Jackie polusatna je crna komedija, istodobno pomalo pokvarena, tužna i smiješna. Edie Falco glumi Jackie Payton, svojeglavu i genijalnu medicinsku sestru s brojnim manama koja radi na odjelu hitne pomoći u kompliciranom i mahnitom okruženju newyorške gradske bolnice. Jackie, posrnula katolikinja ovisna o narkoticima bez kojih ne bi mogla funkcionirati, održava ravnotežu u bolnici svojim jedinstvenim načinom ophođenja s pacijentima i osobnim smislom za pravdu u svijetu medicine. Svakodnevno žonglira s pacijentima, liječnicima i kolegicama medicinskim sestrama, pa i vlastitim grijesima. Njezina požrtvovna predanost poslu i obitelji u sukobu su s teškim odlukama s kojima se suočava iz sata u sat, što izaziva brojne moralne i etičke neprilike koje nekako mora riješiti.
U seriji glume i Eve Best, Peter Facinelli, Merritt Wever, Haaz Sleiman i Paul Schulze te Anna Deavere Smith i Dominic Fumusa u ulogama likova koji se povremeno pojavljuju.

Serija je nastala u koprodukciji Showtimea i Lionsgatea. Scenarij za pilot-epizodu napisali su Liz Brixius, Linda Wallem (Ponovno slavna, Lude sedamdesete) i Evan Dunsky. Wallem i Brixius izvršne su producentice i autorice serije. John Melfi i Caryn Mandabach izvršni su producenti. Richie Jackson radi na seriji kao suizvršni producent. Serija je imala 29 nominacija i osvojila je 5 nagrada, među ostalima: Emmy za najbolju žensku ulogu (Edie Falco) i Young Artist Award (Mackenzie Aladiem).

EDIE FALCO (JACKIE PEYTON)
Edie Falco jedina je glumica u povijesti koja je dobila nagradu Emmy, Zlatni globus i nagradu SAG-a (Udruženja filmskih i televizijskih glumaca) za najbolju žensku ulogu u dramskoj seriji, i to u istoj godini, za ulogu Carmele Soprano u prvoj sezoni HBO-ove revolucionarne serije "Obitelj Soprano". Poslije je nominirana za obje nagrade u svakoj sljedećoj sezoni serije, dobila je još dvije nagrade Emmy, po jedan Zlatni globus i nagradu SAG-a te nagradu Američkog filmskog instituta za najbolju televizijsku glumicu godine. Prva je žena kojoj je dodijeljena nagrada Udruge televizijskih kritičara za postignuća u dramskom programu. Televizijskoj publici poznata je i po povremenim ulogama u HBO-ovoj dramskoj seriji "Oz" i NBC-jevim hvaljenim serijama "Zakon i red" i "Odjel za umorstva".

Falco je debitirala na Broadwayu u predstavi "Sideman", nagrađenoj Tonyjem, u kojoj je glumila i na off-Broadwayu. Za svoju izvedbu dobila je nagradu Theatre Worlda i nominaciju Drama Deska za najbolju glavnu glumicu u predstavi. Nakon toga je debitirala i u Londonu s predstavom "Sideman" na West Endu, a zatim i u londonskoj produkciji uspješne predstave "Vaginini monolozi". Kad je glumila sa Stanleyem Tuccijem u hvaljenoj predstavi "Frankie and Johnny at the Claire de Lune", predstava je četiri puta srušila rekord u broju prodanih ulaznica u kazalištu Belasco i postala najuspješnija predstava te sezone na Broadwayu. Glumila je s Brendom Blethyn u prvom ponovnom postavljanju na scenu Pulitzerom nagrađene drame "'Night, mother". Za cjelovečernji film "Cost of Living" dobila je nagradu Američkog filmskog instituta za najbolju glumicu. Za ulogu u filmu "Laws of Gravity" nominirana je za nagradu Independent Spirit u kategoriji najbolje glavne glumice. Glumila je i u filmovima "A Price Above Rubies", "Copland", "Trouble on the Corner", "Private Parts", "Hurricane", "Layin' Low", "Breathing Room", "The Funeral", "The Addiction", "Bullets Over Broadway", "Trust", "The Unbelievable Truth", "Random Hearts" i glavnu ulogu u nagrađenom filmu "Judy Berlin". Za ulogu u filmu "Sunshine State" Johna Saylesa dobila je nagradu Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa i nagradu Njujorških filmskih kritičara na internetu za najbolju sporednu žensku ulogu. Također je glumila i u filmovima "The Quiet", "The Great New Wonderful" i "Freedomland".

Liz Brixius i Linda Wallem počele su surađivati na scenarijima 2005. godine. Wallem je odrasla u Rockfordu u saveznoj američkoj državi Illinois, studirala dramsku umjetnost na Sveučilištu u Minnesoti i diplomirala na Školi za jazz ples, step i balet Helen Olsen. Karijeru je započela kao glumica u televizijskim i kino filmovima, a zatim je postala scenaristica televizijskih serija "Cybill", "Lude sedamdesete" i "Ponovno slavna".
Liz Brixius odrasla je u Minneapolisu u saveznoj američkoj državi Minnesoti, a karijeru spisateljice započela je kao profesorica poezije na Sveučilištu u Massachusettsu nakon uspješne turneje po klinikama za odvikavanje na američkom Srednjem zapadu. Naposljetku je počela raditi kao scenaristica za kino filmove i televiziju.

Richie Jackson je predsjednik Jackson Group Entertainmenta, tvrtke za produkciju i menadžment. Među njegovim posljednjim produkcijskim projektima su brodvejski mjuzikl "A Catered Affair" (nagrada za najbolji mjuzikl, Drama League) autora Harveya Fiersteina i Johna Bucchina, redatelja Johna Doylea, i film "Shortbus" scenarista i redatelja Johna Camerona Mitchella. Jackson radi kao izvanredni profesor na svom matičnom sveučilištu, na umjetničkoj akademiji Tisch Sveučilišta u New Yorku.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • United States of Tara

    United States of Tara (2009)

    drama, komedija, ljubavni

    Tara Gregson (Toni Collette), brižna supruga i majka dvoje djece, boluje od disocijativnog poremećaja višestruke ličnosti i nitko nikada ne zna koja će se od njenih pomalo sramotnih i ekscentričnih...
  • Tommy

    Tommy (2020)

    drama

    Nova serija Tommy dolazi od Paula Attanasioa, autora Homicide: Life on the Street i Bulla, koji se u ovoj seriji udružuje s Edie Falco na priči o prvoj šefici LAPD-a. Reklamira se kao politička i...
  • Hung

    Hung (2009)

    drama, komedija

    Prije mnogo godina u srednjoj školi, Ray Drecker (Thomas Jane) bio je sportski, popularan tip kojeg je čekao uspjeh. Sad, kao sredovječni srednjoškolski profesor i košarkaški trener, on je potplaćen...
  • Girls

    Girls (2012)

    drama, komedija

    Lena Dunham napisala je i glumi u ovoj poluautobiografskoj seriji koja na duhovit način promatra razna poniženja i rijetke trijumfe skupine njujorških žena u ranim 20-ima. Nakon što je prije dvije...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Gor@n88
    Master translator
    09.07.2011. 18:17
    Nurse Jackie


    Opis:

    Polusatna crna komedija koja je istovremeno rđava, srceparajuća i smešna.
     Idi Falko je u glavnoj i naslovnoj ulozi Džeki Pejton, 
    brilijantne medicinske sestre hitne pomoći jake želje, 
    ali i sa dosta mana, koja radi u složenoj i
     pomahnitaloj atmosferi bolnice u Njujorku. 
    Posrnula katolikinja sa slabošću ka lekovima 
    protiv bolova koji joj pomažu da prebrodi dane,
     Džeki održava bolnicu u ravnoteži sa svojim jedinstvenim odnosom 
    sa pacijentima i prilazom medicinskoj pravdi.
     Svaki dan je napregnuto žongliranje pacijentima, 
    doktorima i medicinskim sestrama, 
    kao i sa sopstvenim nesmotrenostima. 
    Džekina neumorna odanost svom zanimanju 
    i porodici ulaze u konflikt sa komplikovanim rešenjima 
    sa kojim se svakog sata suočava, 
    ostavljajući je u mnogim moralnim i etičkim nedoumicama 
    koja ona nekako mora da reši.

    Glumci:

    Edie Falco
    Eve Best
    Merritt Wever
    Haaz Sleiman
    Paul Schulze
    Dominic Fumusa
    Anna Deavere Smith
    Peter Facinelli



    [TUBE]DJOy7hd4Nic[/TUBE]


    izvor: Fox Life

{{message}}

{{item.title}}