TV serija

dokumentarni (2009)

The Art of Russia

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
8,1
The Art of Russia

Godina:

2009

Žanr:

dokumentarni

Trajanje:

60 min

Opis:


Britanska serija u kojoj likovni kritičar Endru Grejem-Dikson otkriva neverovatnu priču o ruskoj umetnosti i njenim tajnama.
On istražuje poreklo ruskih ikona i njihovih vizantijskih korena, od Bogorodice iz Vladimira do remek dela Andreja Rubljova. Velika pravoslavna kultura prizvela je divnu umetnost uprkos zastrašujućem svetu srednjovekovne Rusije. U manastiru Ivana Groznog nalaze se freske sa prizorima iz pakla koje su mu bile inspiracija za mučenja. Mračno doba okončao je Petar Veliki koji je u Rusiju uveo zapadne običaje na velika vrata svoje nove prestonice.
Od zaostale feudalne zemlje Rusija odjednom postaje novi centar kulture i umetnosti. Početkom 20. veka pretvara se u žarište revolucije, a umetnost jedna od sila za rušenje strog poretka.
Razbijajući stare kalupe, ruska umetnost prelazi put od ranih revolucionarnih dana, preko Drugog svetskog i hladnog rata, do današnjih dana - skulptura i plakata nastalih u doba komunističke vlasti, pa sve do unutrašnjosti džinovske erotske jabuke i drugih ostvarenja savremene umetnosti.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (4)
  • The Art of Scandinavia

    The Art of Scandinavia (2016)

    dokumentarni

    U ovom dokumentarnom filmu, Endrju Grejem-Dikson istražuje odnos između umetnosti, istorije i pejzaža u Norveškoj, Danskoj i Švedskoj od srednjeg veka do savremenog doba.
  • Art of Germany

    Art of Germany (2010)

    dokumentarni

    Endrju Grejem-Dikson istražuje nedovoljno poznatu ali izuzetno bogatu nemačku umetnost, počevši od srednjeg veka zaključno sa savremenim dobom.
  • The High Art of the Low Countries

    The High Art of the Low Countries (2013)

    dokumentarni

    Ovaj trodelni serijal predstavljen nam je od strane britanskog umetničkog kritičara Endrjua Grejema-Diksona. Istražujući Nizozemlje i Belgiju, ujedno se bavi i istorijskim okolnostima koje su...
  • The Art of Spain

    The Art of Spain (2008)

    dokumentarni

    Endrju Grejem-Dikson putuje u tri oblasti Španije da bi istražio i protumačio njenu raznoliku i interesantnu umetnost.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • LjubicaSP
    Moderator
    26.12.2015. 22:10

    Ruska avangarda u Beogradu 24.12.2015-28.02.2016.

    Pokret koji je podstakao revoluciju i nove vidove interpretacije u umetnosti, po prvi put pred publikom u Srbiji

    Povodom obeležavanja stogodišnjice nastanka Crnog kvadrata, remek dela vodećeg umetnika ruske avangarde Kazimira Maljeviča, koje predstavlja svojevrsnu revoluciju u umetnosti, u Muzeju istorije Jugoslavije (objekat Stari muzej) otvorena je izložba Ruska avangarda u Beogradu.
    Izložba će obuhvatiti 117 radova poznatih umetnika: slike, crteže, ilustracije za knjige, skice kostima za pozorište i film, porcelan sa propagandnim porukama i idejne nacrte arhitektonskih zdanja. Među najznačajnijim delima su grafike i slike Vasilija Kandinskog, Aleksandra Rodčenka, Ivana Kljuna, Aleksandra Arhipenka, Aleksandra Vesnina i Ljubov Popove, kao i dela primenjene umetnosti Kazimira Maljeviča.

    Više o tome na: http://www.mij.rs/izlozbe/338/ruska-avangarda-u-beogradu.html
  • LjubicaSP
    Moderator
    07.01.2013. 00:22
    Hvala! Stiže i nastavak.
    Praznici su, pa sve ide malo sporije 
  • seaport
    eXtreme member
    06.01.2013. 22:46
    Odlican titl prvog dela. Nadam se da autor titla @LjubicaSP ima vremena i energije za preostala dva dela ovog serijala. Sve pohvale za titl prvog dela. Prevod prati scene u sekund, i tacan je. Clap
    seaport2013-01-06 22:49:36

{{message}}

{{item.title}}