BROWL IN CELL BLOCK 99 - Kad vam želudac zapleše sambu

I dok se na tv-u vrte božićne prigodne reprize tipa Home Alone, ja se uhvatio nečega sasvim drugačijeg. Brawl in Cell Block 99 je potpuna suprotnost blagdanskom ugođaju. Film je to pun brutalnoga eksplicitnoga nasilja, koji vas bude doveo ruba izdržljivosti, a želudac vam u pojedinim trenucima bude zaplesao sambu.

Bradley Thomas je upravo dobio otkaz u radionici, a žena mu je rekla da ima ljubavnu vezu. Došao je do ruba i odlučio je da ga pređe. Prihvata ponudu svoga prijatelja Gila, narko-dilera, da mu bude desna ruka. Zbogom socijalnim stanovima, siromaštvu, ali i prihvaćanje rizika koji ne postoje s ove strane zakona. Kada, rekao bih očekivano, posao pođe krivo, Bradley završi u zatvoru. No prave muke tek tada počinju, jer Bradley ima puno okrutnijega neprijatelja od surovoga zatvorskoga režima....

Od prve scene, kada ugledamo sjajnoga Vincea Vaughna (Bradley Thomas), vidno omršavio, glatko izbrijane glave s golemim istetoviranim križem na zatiljku, znamo da ovo nije film gdje se šetkaju mimoze i gdje miriše cvijeće. No količina brutalnoga nasilja koje se zavalja prema gledaocu tijekom filma, iznenadit će mnoge. Kao što je iznenadila i mene. Nije ovdje riječ o stiliziranom nasilju Stevena Seagala, Jackie Chana, pa ni macho razbijanju loših momaka u fazonu Jasona Stathama, Liama Neesona. Ovdje je riječ o krvi, govnima i sakaćenju.

U drugome dijelu filma scenografija se mijenja groteskno. Na momenat se stiče krivi dojam da ovo bude neka vrste bugarsko-ciparske koprodukcije, kakve rabi u posrnuloj karijeri spomenuti Steven Seagal. Krivo. Kreće tarapana od koje vam se čini da su filmovi Brucea Willisa nježna romansa namijenjena nezahtjevnim teenagericama.

Režiser S.Craig Zahler ima iza sebe jedan ultra nasilni film, koji je itekako ostavio traga u kinematografiji. Riječ je o izvrsnom western-horroru Bone Tomahawk. Ovdje je pak u montaži izrezao i najmanji trag lijepoga kadra, ako mu se takav i zadesio, tijekom snimanja ovoga brutalnoga djela.

Vince Vaughn je vjerovatno snimio film karijere. Izgleda jako uvjerljivo u scenama ultra nasilja, mene je iznenadio. Pozitivno. Očito je ostavio jak dojam i na Craiga Zahlera, jer je već u postprodukciji novi nasilni hit s njime i Mel Gibsonom - Dragged Across Concrete. Dok ga ne dočekamo, pogledajte ovu brutalu, ako vam želudac dozvoli.

Preporuka: svim ljubiteljima žestokih, neušminkanih nasilnih filmova. Ostali? Ovisi o toleranciji na nasilje na ekranu.

 • Komentari (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • zoky.bob
  member
  28.12.2017. 22:10
  film kao film i nije los... ali ovako losu naslovnu ulogu od nekog etbliranog glumca nisam vidio nikad.... Vince Vaughn je zakurac, uzas, katastrofa... od jednog simpaticnog i finog glumca su napravili kurac od glumca.... Will Smith i Matthew McConaughey su pozitivni primjeri kako su glumci koji su glumili u laganim i sladunjavim filmovima izrastaju u vrhunske glumce oskarovskog kalibra.... ovom izvedbom Vince je po meni pao za dvije lige nize neg je bio... a nije bogznasta kotirao... ja sam ga osobno gotivio, volio sam pogledati sa zenom njegove filmove i od srca se nasmijati.... ali ovo je bilo jako lose...
 • 27.12.2017. 21:59
  Shot Caller, je mnogo bolji film od gore pomunutog na datoj temi i mnogo je jaca i autenticnija rolja glavnog aktera Nikolaj Coster-Waldau-a.
 • cipiflesh
  Translator
  26.12.2017. 02:22
  Za 100 godina ne bih mogao bolje a sazetije da napisem svoje utiske ovog brutalnog i fenomenalnog filma.. svaka cast! i naravno jedva cekam da vidim kako ce se Mel Gibson uklopiti u ovu ekipu... 9/10