Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Prodigy - Stari, dobri, horori...

Iako ovaj film u svojoj IMDB-kategorizaciji nema odrednicu "horor", meni se, on nekako, uklapa u stare žanrovske odrednice. U pitanju je mešavina više žanrova, nešto poput klasika kao što je Firestarter. Devojčica s telekinetičkim sposobnostima, ovaj put uvezana u ludačku košulju, osuđena na smrt, zbog ubistva majke.

Tu je i psihijatar, doveden da još jednom, poslednji put da merodavni sud o psihi devojčice, pre nego što ona bude pogubljena. Da li u njoj, ipak, ima ljudskosti, ili je smrt jedino rešenje za čovečanstvo nespremno da se izbori s tim u šta devojčica naizgled bez savesti, može da izraste?

Prodigy je dugometražni rediteljski prvenac tandema Alex Haughey i Brian Vidal.  U pitanju je izuzetno vešto, a, opet, prilično jednostavno, snimljen film, koji bi trebalo da zadovolji sve prave žanrovske čistunce. Gotovo kameran, i gotovo ceo snimljen u samo jednoj ili dve prostorije, može da posluži kao pravi pokazatelj kako se gradi atmosfera napetosti, bez neke konkretne akcije i specijalnih vizuelnih, pirotehničkih i ko-zna-kakvih sve još čudesa moderne blokbasterske tehnologije.

Jeste, ovaj film ima određenih mana (kao, npr, da je mogao da traje i malo duže, uz dosnimavanje još nekih scena koje detaljnije objašnjavaju devojčicino putešestvije i razloge zbog kojih je dospela do mesta na kom se našla zatvorena), ali je, generalno, ovo ostvarenje veoma lepo u svojoj jednostavnosti, pa se u njemu prepoznaju motivi viđeni u mnogim klasicima, od Rosemary's BabyThe Omen, pa, čak i do 12 Angry Men. Uz gore već pomenuti film nastao po romanu koji je napisao žanrovski bard Stephen King, i, naravno, asocijaciju na zloću po imenu Hannibal, svakako da bi ga trebalo pogledati.

  • Komentari (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

;

{{message}}

{{item.title}}