Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Pyewacket - Pazi što tražiš, da to i ne dobiješ

R: Adam MacDonald

Kažu filmaši da je čovjeka najteže uplašiti ili nasmijati. Zbog toga horrori/komedije imaju puno puta i lošije ocjene no što bi u okviru samoga žanra i zaslužili. Naprosto čovjek očekuje da ga film sledi, ako nije tako, odmah je manje više razočaran. Pyewacket bar što se ocjene tiče nije posebno zakinut. Ocjena je u skladu s onim što pruža gledatelju. Malčice viša od srednje, ne toliko da bi vam preskakanje ovoga horrora nanijelo neke filmofilske štete, u smislu da ste nešto posebno propustili.

Leah je emo - srednjoškolka koja prolazi jedno zaista teško razdoblje u životu. Nakon smrti voljenoga supruga, Leahinoga oca, majka joj tuguje te se opija i zanemaruje Leah. Nakon što se presele u drvenu kuću u šumetini, majka pomalo dolazi k sebi i nekako se vraća u normalu. No Leah je u emocionalnom stresu u okultnom ritualu prizvala nešto demonsko, nešto što se više ne može vratiti samo tako u mračni bezdan.

Horror je žanr koji ima usko određene podžanrove, od body counta izuzetno popularnih 80-tih i u 90-tim godinama (Friday the 13th, Halloween), pa do recimo natprirodnih horrora koji su nazastupljeniji proteklih par godina (It, Get Out, The Conjuring).

Pyewacket spada upravo u grupu natprirodnih horrora, s okultnom podtematikom. Prizivanje mračnih sila, vještičarenje, pa zatim gotovo unaprijed izgubljena borba protiv demonskih sila, ima svoju publiku, najčešće mlađu te posvećenu žanru, kao što na primjer Sf ima uvijek svoju publiku. Ne čudi što u horrorima upravo mladi ljudi, počesto teenageri budu nosioci radnje. Emocionalno nezreli, skloniji riziku, idealne su žrtve u horrorima. Tako i ovde, emocionalno nestabilna Leah, zanemari uzrečicu: „Pazi što budeš poželjela, da to i ne dobiješ“. Mlada glumica Nicole Munoz stvarno jako dobro nosi film. Niskobuđetni filmovi ovise o priči, u ovome slučaju ideji koja se raspliće na kraju, no nije ni pretjerano inventivna, pa se da naslutiti što se zbiva i kako bude završilo. Nedostatak je i jako spor ritam, gotovo dramatski, koji teško održava jezu i ono suspensa što se polako gradi kroz tu osnovnu ideju filma.

Vidljivo je da novca nije bilo za skupe specijalne efekte te se radnja temelji na konfrotaciji Leah i njene majke. Na sreću obje su glumice dorasle zadatku, te nisu razlog zašto film ne bude polučio neki veliki uspjeh. No ukupno gledajući, u uskim žanrovskim okvirima horrora, film bude zadovoljio mlađu publiku, sklonu žanru. Ostali, naročito oni koji očekuju nešto spektakularno budu brzo zaboravili ovaj film.

Gledati samo kao još jedan od B-horrora, te shodno tome ne očekivati previše.

  • Komentari (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • bokidante
    Active member
    06.08.2018. 15:16
    Mene je film iznenadio, i to pozitivno! 7/10
  • cere82
    member
    27.03.2018. 21:57
    Za jedno gledanje i to je to...gluma je dobra, odnos između majke i ćerke takođe, film lepo izgleda iako se čini da je rađen bez budžeta, mada ono što mi se možda najviše svidelo je zvuk, koji je u par navrata bio stvarno maestralno odrađen i umnogome doprinosio atmosferi. Problem je što je film užasnooo spoor ( a ja inače nemam problema sa sporaćima ), tek zadnjih dvadesetak minuta krećemo do nekih dešavanja, a i kraj će biti , barem svakom iole ozbiljnijem žanrovskom poznavaocu predvidljiv...tako da...po meni jedva za jedno ( malo mukotrpnije ) gledanje.
  • Wida
    Uploader
    24.03.2018. 19:21
    Solidno.5/10.
;

{{message}}

{{item.title}}