Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Uticaj Svetskog prvenstva u fudbalu na blokbastere

novosti

08.06.2018.

Uticaj Svetskog prvenstva u fudbalu na blokbastere

Najveća svetska fudbalska smotra samo što nije počela. Reprezentacije su kao zapete puške, a s njima i milionski navijači širom sveta. Neminovno, postavlja se pitanje kako će pažnja koju izaziva Svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji uticati na posetu bioskopima. 

U Holivudu, itekako, vode računa i o ovim stvarima. Iako američke fudbalske reprezentacije nema u Rusiji, program tkz "letnjih blokbastera", izuzetno "moćnog" vremenskog perioda za filmsku industriju u ovom delu sveta, morao je da pretrpi određena prilagođavanja. 

Kako to "prilagođavanje" funkcioniše možemo da vidimo, na primeru, Universal i Disney studija, odnosno njihovih "strategija" za hitove poput Jurassic World: Fallen KingdomAnt-Man and the Wasp. Ovo je naročito zanimljivo za prvi film, s obzirom da je Jurassic World: Fallen Kingdom - Samo mali korak napred već prikazan u 48 zemalja, baš zbog toga da se ne bi premijera poklopila s početkom "fudbalske svetkovine". U ovom slučaju, ta premijera usledila je čak dve nedelje pre nego što će film dospeti u američke bioskope! Kako kažu iz Universal-a, odluka da se film pusti "u promet" osam dana pre početka Svetskog fudbalskog prvenstva direktno je posledica toga što će čak osam reprezentacija koje učestvuju na ovom takmičenju, od 48 zemalja do kojih su premijerno već dospeli "novi dinosauruski doživljaji", imati utakmice u prvom vikendu smotre, a među njima je i svetski prvak - Nemačka! 

Slično, mada pomalo drugačije, razmišljaju i u kompaniji Disney. Njihov blokbaster u najavi Ant-Man and the Wasp imaće premijeru u SAD istog dana kada se igra četvrtfinalna utakmica Svetskog prvenstva, šestog jula, ali je, gledajući raspored premijera u ostalim zemljama, primetno da će se u onim "evropski najfudbalskijim", kao što su Francuska, Holandija, Nemačka, Velika Britanija, Španija i Portugal, one desiti tek nakon finalne utakmice u Rusiji - 15. jula. 

Ipak, na kraju, treba reći i to da, ako je to imalo "utešno", holivudski studiji ne moraju da vode brigu o fudbalskim utakmicama Svetskog prvenstva, kada je u pitanju teritorija Južne Amerike, odnosno gledaoci dva "najfudbalskije" zemlje s tih prostora a to su Brazil i Argentina. Razlog - vremenska zona, jer dešavanja u Rusiji se odvijaju šest sati "unapred", tako da fudbalski navijači mogu na miru da posmatraju prenos neke utakmice, ispavaju se, pa tek onda pogledaju neku filmsku premijeru! 

 

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}