Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

True Detective 3=1=4

Treća sezona je povratak na početak, na prvu sezonu, a ukupni dojam je ipak slabiji od originalne sezone, stoga ocjena 4. Eto to bilo neko rješenje brojčanoga iskaza u podnaslovu.

Prva sezona hvaljene HBO dramske serije True Detective otvorila se 12. siječnja 2014. godine. Hvaljena i obožavana, od kritike i publike, serija je dobila ugovor na još dvije sezone. No, nakon druge sezone, 21. lipnja 2015-te, serija se strmoglavila, nešto manje kod kritike, a daleko više kod publike. Čak je u jednome trenutku bilo upitno i snimanje treće sezone, no eto, serija je snimljena uz neke probleme i njeno emitiranje je nedavno završilo na spomenutome HBO-u.

Jasno da je prva sezona True Detective sa nezaboravnim Rustom i Martyem (sjajni Matthew McConaughey i Woody Harrelson) postavila tako visoke standarde da je to naprosto plafon, tj. bolje se nije moglo nikako očekivati. No, svejedno je druga sezona mogla biti bolja no što je na kraju ispalo. Prvo su došle nevolje s castingom, pa onda se mijenjalo režisera gotovo na svakoj epizodi. Na kraju sve što budemo zapamtili iz te druge sezone su Colin Farrell i  dobra uvodna pjesma od Leonarda Cohena „Nevermind“. No i to je puno slabije od dvojca McConaughey/ Harrelson, te nezaboravne uvodne pjesme „Far From Any Road“, grupe The Handsome Family.

Što nam je to donijela treća sezona? Već i sama priča je otkrila povratak ka „sigurnosti“ prve sezone.

Roland i Wayne, dva partnera-detektiva u jedinici za teške zločine istražuju istražuju nestanak dvoje male dječice u malome gradiću u Arkansasu. Ubrzo se istraga proširuje  na umorstvo i otmicu, te na mnogo načina obilježava čitav život dvojice detektiva. Radnja serije se događa u 3 vremenska perioda: 1980, godina nestanka djece, 1995 godina ponovnoga otvaranja istrage, te 2015, sadašnjost sa remiscencijama već dobrano ostarjelih umirovljenih detektiva....

Treća sezona serije je nepobitno korak naprijed u odnosu na drugu sezonu, koja je nagovještavala raspad franšize. No, to se eto nije dogodilo, što je dobro, jer treća sezona nije ni blizu prve sezone, no jedna solidna 4 od 5 svakako jeste. Casting je čak i bolji no u drugoj. Pogodilo se da sjajni crni glumac Mahershala Ali opet dobije Oscara (za epizodnu ulogu u Green Book), što je dalo težinu njegovoj ulozi bivšega vojnika iz Vijetnama - Waynea, a sada talentiranoga detektiva odjela za teške zločine u Arkansasu.

Ono što me je kopkalo, kako se bude snašao Stephen Dorff, no po meni on je čak i bolji, kompleksniji lik od smrtno ozbiljnoga Waynea Haysa (kojega glumi Ali). Dorff ni izbliza nema taj glumački renome kao Mahershala Ali, no ova mu je uloga legla. Dobro za seriju, da ima nekoga tko drži vodu kao pozadina, kao Harrelson u prvoj sezoni. Muzika je i dalje T Bone Burnett, no ovoga puta nema uvoda koji bi dugo pjevušili nakon odgledane epizode.

Showrunner je još uvijek Nic Pizzolatto, koji je odgovoran,  duša i tijelo, za kompletnu seriju do sada. Prva sezona je hvaljena i zbog iskusnoga Fukunage, koji je režirao svih osam epizoda. U drugoj je bio raspad sistema, malo je režirao ovaj, malo onaj. Treća sezona bi bila konstanta da režiser Saulnier nije odustao od rada sa Pizzolattom, nakon samo dvije epizode, zbog kreativnoga razilaženja. Uskočio je veteran David Sackheim i režirao šest epizoda do kraja sezone.

Gledati ili posustati nakon bledunjave druge sezone? Ipak gledati. Mada mnogi i neće biti oduševljeni ako se još prisjećaju nezaboravne prve sezone. Malo fali i ritma, jer se jedan slučaj sporo rasteže na osam sati trajanja. Proteže se kroz 35 godina, a tako i gledatelj ponekad ima dojam. Da traje 35 godina...

Zanimljivost: Lik Wayne Haysa je trebao biti bijelac, tako da bi Mahershala Ali bio sporedni lik. No, nakon Što se ekipi pridružila Carmen Ejogo, logika je nadvladala, a i bolje pozicionirana glumačka karijera Alija je imala svoju težinu. Kako god Dorff je dao pristanak na ulogu druge violine i to je to. Rezultat je pred vama. • Komentari (104)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • klass
  Active member
  21.02.2024. 10:01
   Bas sve je lose. He, pa kad su izabrali onaj najjeftiniji trik, da sve bude u mraku, cak ni to im nije vredelo da kreiraju onu pravu atmosferu koja je krasila, a i proslavila, prvu sezonu. 

  Ovde je to prelazilo u dosadu. Cak i da su skratili i snimili samo jedan film, ne bi im vredelo, onaj film "30 days of night" bi bio Oskarovac za ovu bezvezariju.

  Dzodi Foster - katastrofa. Zasto je ona izabrana, ko zna. Mozda zato sto je dugo nisam gledao ali sama njena pojava, faca.. mi je bila veoma odbojna. A tek gluma, kao da je otaljavala posao, sto pre da zavrsi, da uzme neki dinar, pa kud koji...

  Da zavrsim. Ocena 3. 
 • Filaret
  Senior translator
  21.02.2024. 02:13
  I ja sam skinuo celu sezonu, reko' ko čoek da odgledam, ali kad čitam šta ljudi pišu, mrka kapa, nek ostane kad mi baš ne bude ni do čega.

  Znam da nije popularno, ali Džodi Foster ni na slici ne volim da vidim, a čitam da sad i Picolato pljuje po seriji, kao tobož nije znao na šta će izaći. Još razloga za odlaganje.

  Meni ni prva sezona nije baš bila savršena, što uvodiš natprirodno ako to nije zbog scenarističke neveštine? Zato mi je prva sezona Farga bolja, ako uopšte vredi porediti frogs end grendmadrs.

  Kako bilo, sve više mislim da ovo vreme više ne pripada džangrizalima poput mene, da je naš bioskop pogasio svetla i da sav, pa i ovaj prostor treba prepustiti mladim i bistrijim očima. 

  Imam utisak da njima nije ni bitno da li je ono što gledaju dobro ili nije. Mislim, ni objektivno, razložno dobro, ni subjektivno u smislu meni se dopalo ili ja sam film video ovako ili onako. Bitna je godina proizvodnje i da li se o tome priča u društvu ili na mrežama. Ne znam, možda je tako bolje, bezbolnije je svakako.

  Skrenuh s teme, ali nek ostane, tako mi došlo Smile • AlexDeLarge
  eXtreme member
  20.02.2024. 11:56
  Taman cekao da izadje cela sezona i planirao da pogledam, i meni prijatelji rekose da je losa, onda razmisljam kakvi su utisci da ona nije vezana za ime `True Detective` i prvu sezonu, nego da je izasla kao mini-serija pod nekim imenom.
;