Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Helstrom - Zašto se Marvel odrekao potencijalne franšize?

Supernaturalna serija o bratu i sestri Ani i Daimonu Helstrom, imala je premijeru 16. listopada 2020, na Hulu stream serviceu. U doba kada je Covid-19 pokorio filmski svijet, stream mreže, poput Hulu, Netflix i Disney+, a odnedavno i HBO Max, te Peackock, vode glavnu riječ što se tiče kućne zabave širom svijeta. Serija od deset epizoda je zamišljena kao dio franšize, potekle iz MCU (Marvel Cinematic Universe), a kao osnovu ima lik Daimona Helstroma, sina Sotone, te njegove sestre Satane, skraćeno Ane Helstrom. U stripu se lik Daimona Hellstroma pojavljuje prvi puta 1973, a od 1977 funkcionira kao samostalna strip franšiza. Ovo izbacivanje slova L iz Hellstrom, nije jedino izbacivanje veze s Marvelom iz konačnoga proizvoda- serije Helstrom. Naslov serije je skraćen iz Marvel's Helstrom u samo Helstrom. Također je izbačen i logo Marvela kao ultimativni pokazatelj da se moćni Marvel serije odrekao. O čemu se u seriji zapravo radi?

Kada ste djeca monstruoznoga serijskog ubojice, život vam nije cvjetna livada. To su na svojoj koži osjetili Daimon i Ana Helstrom, koji vode odvojene živote, pokušavajući svome životu naći smisao. Ana – Sidney Lemmon, je osvetnik, skrivena iza fasade bogate mešetarke antikvitetima, locira i ubija pokvarene i poremećene moćnike. Silovatelje i ubojice, koji su sigurni pred zakonom. U tome joj pomaže, njena desna ruka Chris Yen – Alain Uy. Njen brat Daimon Helstrom – Tom Austen, bdi na njihovom majkom, koja se bezuspješno liječi u sanatorijumu. Upraviteljica sanatorija je dr. Louise Hastings – June Carryl, koja pomaže Damianu, a dio je tajanstvene skupine Čuvara. Ljudi koji paze na brata i sestru koji imaju moći naslijeđene od oca. Demonske moći koje služe upravo za borbu protiv demona, infiltriranih među ljude na svim razinama. Ovisno o količini moći. Upravo u količini nemjerljive moći Daimon i Ana su najvažnije karike u borbi za opstanak čovječanstva. A ta borba neće biti laka. U priču se budu uključivale i osobe koje ispočetka izgledaju kao obični ljudi, što i jesu, no poslije budu imali neke ključne role. Kako na jednoj tako i na drugoj strani, Zlo protiv Dobra...

Zašto ovako poprilično jednostavna, već viđena priča nije mogla pronaći svoje mjesto pod suncem obnovljenih projekata? Naime, ovih dana je serija otkazana. Ako je Buffy the Vampire Slayer uspjela skucati 145 epizoda kroz 7 sezona, a Supernatural za sada 327 kroz 15 sezona. Što je uzrok pada brata i sestre Helstrom, prije no što je uspon i počeo? Činjenica je da velika većina potencijalne publike nije ni stigla do sada pogledati seriju, govori da razlog očito nije uspjeh serije kod publike. Razlog je ovoga puta korporacijski. Nakon što su se udružili Disney i Marvel sve je izgledalo bajno. No nakon dolaska Kevina Feiga, Marvel je svoj filmski odjel, spomenuti MCU odlučio podignuti na daleko višu razinu. Disney onda donosi odluku da serije poput Helstrom više nisu potrebne njihovom streamu Disney+. Otkazani su i slični projekti Jessica Jones, Luke Cage i Daredevil. Strogo koncepcijska odluka koja se poklopila ovoga puta s mišljenjem većeg dijela kritike širom svijeta. Od negativne do osrednje, tako se može svesti razina kritika koja je seriju Helstrom svrstala u nezanimljive projekte. Kada se sve zbroji, ispada da je serija Ružno pače, nikome potrebito i neželjeno? Uglavnom je tako.

Deset epizoda serije koja je mračna i teška, no koja se svih deset epizoda bavi istom borbom. Brat i Sestra protiv Majke. Demonskoga teškaša, koja je veći dio serije ukotvljena u njihovoj biološkoj majci koja čami vezana u sanatoriju. Vrlo malo ima ironičnoga odmaka i humora koji je Supernaturalu pomogao da doživi 15 dugih sezona. Likovi su manje-više posloženi na tradicionalni način. Malo smo više ljudi, no kada se razbjesnimo, bolje čuvaj živu glavu. Kako ih obuzdati i držati na pravoj strani? Gomilica Čuvara je nedostatna pa se ubacuju neke sasvim neuvjerljive romantične veze poput pripravnice za časnu, Gabriella Rosetti – Ariana Guerra. Ona je nesuđena ljubav Damiana Helstroma, koja bi trebala naglasiti njegovu pripadnost ljudskom rodu, jer demonska vrsta ne posjeduje simpatije, ni seksualne tenzije svojstvene ljudskoj rasi. Ono što najviše usporava seriju je što nema raznolikih rukavaca koja bi seriju ubrzala i činila interesantnijom. Bez obzira što je očito da je serija planirana na cijeli niz sezona, moglo se ubaciti par epizoda gdje bi Braco i Seka rješavali demone na zanimljiv i ubitačan način. Ovako deset dugih epizoda mlate praznu slamu, kako uništiti Majku, a ne oštetiti majku. Na koncu iz inata počnete navijati za lukavoga i moćnoga demona, koji je ipak nešto zanimljiviji od cmizdravoga Daimona i Ane, koja kao njegova protuteža nema empatije. Pa onda ima, pa nema...

Uglavnom valja pohvaliti soundtrack, koji je izvrstan, no nedovoljan za pozitivni utisak. Serija je otkazana, pa kraj ne bude prihvatljiv za one koji sami vole donijeti sud. Da je odluka Marvela i Disneya i bila drugačija, jedno je sigurno- ja ne bih pisao osvrt na drugu sezonu. Jer je ne bih gledao. Vi naravno provjerite sami, jer je percepcija sasvim osobna stvar.

  • Komentari (5)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Danis88
    Active member
    17.08.2021. 01:34
    Odlicna serija, sydney za 10... steta sto nema sezone druge :(
  • bgvracar
    Senior translator
    21.12.2020. 08:32
    [QUOTE=CSInvestigator]Otkazano nakon 1. sezone...[/QUOTE]

    Koliko li su je samo, besomučno reklamirali, bilbordi po gradu i sl... i puče k'o zvečka posle samo jedne sezone. LOL
  • Peki&Maki.Co
    Active member
    19.12.2020. 16:47
    Teška ponekad i pre naporna serija uff...Neznam kako sam pogledao svih 10 epizoda
;

{{message}}

{{item.title}}