Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Mare of Easttown - Glumačka čarolija Kate Winslet

Ako ste glumački par Leonardu DiCapriju u filmu koji je zaradio najviše novca u povijesti kinematografije - Titanic, onda je velika vjerojatnost da vam ta uloga bude obilježila karijeru. Ne znam da li vi koji čitate ove retke spadate u fanove ovoga mega blockbustera, ili više volite nezavisne filmove. Ili ste pristalica sjajnih dramatskih bravura, glumačkih dragulja. Uglavnom sve to dobijate u paketu s Kate Winslet. Na glasu je kao možda i najbolja glumica svoje generacije. Uostalom DiCaprio je ne jednom izjavio da je ona najposvećenija glumica na setovima, s kojom je nastupao (Titanic i Revolutionary Road). Perfekcionista koji se za ulogu priprema i tijekom snimanja. Nema opuštanja za Kate Winslet. Rezultati su itekako vidljivi.

Easttown je mala zajednica, gradić gdje svatko zna svakoga, gdje je svatko nečiji kum, zet, ljubavnik ili prijatelj iz škole. Lokalna košarkaška legenda Mare Sheehan - Kate Winslet, je sredovječna detektivka koja u uspavanom gradiću nastoji prebroditi obiteljsku tragediju. Njezin sin Kevin se objesio na tavanu obiteljske kuće. Mada je bolovao od Tourettovog sindroma i autizma, te bio teški narkoman i nasilnik, Mare ne može pobjeći od tjeskobe i osjećaja krivnje. Uz to je i muči neriješeni slučaj nestanka lokalne djevojke Katie Bailey, kćeri njene školske kolegice Down. Nakon što u lokalnom parku osvane mrtvo tijelo mlade majke, Erin McMenamin, Mare dobiva partnera iz okružne policije, Colina Zabela -Evan Peters. Mare osim istrage umorstva muči kako zadržati skrbništvo nad unukom Drewom, sada kada je djetetova majka stigla s odvikavanja. U Easttownu kao gostujući profesor živi i šarmantni pisac Richard Ryan - Guy Pearce, koji uspije šarmirati sumnjičavu Mare...

Uloga Mare, istražiteljice u malenome provincijskom gradiću je veoma zahtjevna rola. Impresivno je kako je Kate Winslet dočarala u osnovi tešku osobu koja se bori protiv demona iz svoje nedavne prošlosti. Pomoglo je i što je Kate bila i producentica, tako da se prilikom castinga našlo mjesta i za recimo Guy Piercea, s kojim je u paru dobila Emmya za ulogu u Mildred Pierce. Mare Sheeham je zatvorena, cinična i nepovjerljiva osoba. Odbija ljude oko sebe, uglavnom je loše volje i poprilično nepodnošljiva. Zajedljivi dijalozi između nje i njene majke Helen - Jean Smart, neodoljivi su začin filmu. Odnos prema poslu je istovremeno i odnos i prema ljudima koji je okružuju. U malenome gradiću svatko je svakome nešto. Mare je osoba s velikim pragom odlučnosti i odgovornosti. Kada treba bivšeg muža s kojim je u relativno dobrim odnosima poslati na DNA test, Mare ne oklijeva ni trenutka. U njenom poimanju univerzuma, pravda je daleko iznad svega. Ta i takva Mare je u interpretacija Kate Winslet, osoba od krvi i mesa. Na njenoj smo strani, čak i kada nije u pravu. Odlična, zaista odlična uloga Kate Winslet. Pretenciozno bi bilo reći da je ovo kruna njene karijere, jer su još godine rada pred Kate, no da je uloga Mare maestralno odrađena, to svakako stoji.

Ostatak glumačke ekipe je gotovo jednako dobar. Evan Peters, glumac koji je uglavnom zapamćen po ulozi manijakalnih tipova – American Horror Story, The X Files, ovdje nam se zavukao pod kožu. Odličan je u ulozi Colina Zabela, detektiva koji se od nadređenog iz okružnog ureda, pretvorio u empatičnog i pouzdanog partnera Mare u rješavanju zamršenog slučaja umorstva mlade Erin. Ostatak ekipe je jednako dobar kao i Peters. Svi zajedno su odlična podrška sjajnoj Kate Winslet. A da je bilo lako- nije.

Snimanje je počelo netom prije Covid-19 krize, jesen 2019. godine. Prekinuto je do proljeća 2020. godine, a i tada je nastavljeno po „novim“ pravilima. Toliko se vodilo računa o sitnicama kao što je propisana udaljenost među glumcima da je skoro pola scenarija moralo biti prerađeno u skladu sa situacijom. Snimalo se u okolici Philadelphie, odakle je rodom Brad Ingelsby, pored Kate Winslet najvažnija osoba mini serije. Ingelsby je napisao kompletnu seriju, te je jedan od izvršnih producenata. Sitničarilo se toliko, da je cijela ekipa morala naučiti najteži akcenat u USA. Prvi puta na filmu ili seriji, protagonisti su progovorili Philadelphia- Delco akcentom za koji lingvisti kažu da je ekstremno težak za naučiti. No Kate Winslet je poznata po upornosti i dugotrajnoj pripremi. Gledaoci u Europi ostat će djelomično uskraćeni za tu lingvističku bravuru, no Amerikanci se kunu da je nestvarno kako je Winslet skinula taj akcenat. A Kate je Britanka, Guy Pierce je npr. Australac. 

Za ljubitelje serijala nije nevažan podatak da je riječ o mini seriji. Znači - nema druge sezone, natezanja oko cliffhangera i podilaženja mlaćenju novaca produžavanjem i nespotrebnim razvlačenjem priče. Sedam epizoda, sjajnih i zaokruženih, te bravurozna Kate Winslet. To budete dobili ako se odlučite pogledati ovu odličnu mini seriju.

Za kraj uobičajene mini zanimljivosti: Upravo je Kate inzistirala da se u seriji govori Delco akcentom, mada se zbog težine zadatka, Ingelsby tome protivio. Nakon silnih pohvala vjerojatno mu je poslije bilo drago što je Winslet inzistirala na tome. Koliko je Winslet osoba s visokim pragom pravednosti, najbolje govori sitnica sa snimanja. Kate je vidjevši da je njena prikolica za set veća od drugih, inzistirala da svi imaju potpuno istu prikolicu. Bez obzira što je ona glavna glumica i producent. Zvuči nestvarno, s obzirom na legendarne mušice razmaženih zvijezda, ali je tako. Kate je naprosto jedinstvena.

  • Komentari (12)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    02.03.2022. 20:25
    Dobro me podseti Thumbs Up, propustih ovo onomad kada se pojavila serija. 
  • beogradski
    eXtreme member
    02.03.2022. 17:12
    Odlicna serija. Kate Winslet odlicno odglumela
  • sasa-stipisic
    Active member
    30.11.2021. 00:52
    Odlična serija. Može se reći kao da je slabija (ženska) verzija serije "True Detective" (1.sezone). Kate Winslet na visokom nivou kao doduše i svi ostali glumci. Serija isprepletena u intrizi i drami. Odgledana u jednom mahu, a takva uživljenost mi se nije desila već dosta vremena. Ponavljam, stvarno odlična serija!!
;

{{message}}

{{item.title}}