Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Last Duel - Epski dvoboj u tri priče

Jedan od najvećih režisera današnjice Ridley Scott, vratio se žanru oklopa i mača, koji mu toliko dobro odgovara. Ako vam Gladiator nije među favoritima, možda je to Kingdom of Heaven? Ridley Scott se odlično snalazi u zveketu mačeva i sudaru oklopa. I u ovome filmu, ponajbolje scene su žestoki okršaji, gdje krvave kapljice farbaju leću kamere, crvenom čipkom.

Stari majstor je film snimio u fazonu Rashômon - Akira Kurosawa. Pri tome se odlično poslužio trojicom scenarista. I to ni manje ni više nego s Affleckom, Damonom, te nagrađivanom scenaristicom Nicole Holofcener. Zamisao je koliko učinkovita toliko i jednostavna, tri priče čine cjelinu. Matt Damon piše istinu kako je vidi Jean de Carrouges, Ben Affleck je zadužen ispričati priču njegova suparnika Jacquesa Le Grisa. Najvažnija je ženska strana priče, a ona je naravno napisana od strane Nicole Holofcener, a odnosi se na priču Lady Marguerite. Tko su osobe čija je sudbina zasnovana na istinitim događajima iz XIV stoljeća?

U nasilnom sukobu s Englezima, nestrpljivi Jean de Carrouges- Matt Damon, dobiva minornu bitku, no izgubljen je grad Limoges. Njegov grof Pierre d'Alencon- Ben Affleck više cijeni dozapovjednika Jacquesa Le Grisa- Adam Driver, koji je zabavan i obrazovan, no sirovog i nagloga Jaquesa. Nakon što se osiromašeni vlastelin Jean oženi s Lady Marguerite- Jody Comer, njegovo ratno prijateljstvo s Jacquesom dolazi na kušnju. Jean smatra da je Jacques zloporabio utjecaj na grofa, te se dočepao lena, koji je trebao biti dio njegova miraza. Međutim, to u stvari nije istina, jer grof je Jacquesu imanje darovao zbog njegove vještine sređivanja financija i utjerivanja dugova.

Dok Jacques tulumari na dvoru s grofom Pierrom, Jean svako malo ide iz bitke u bitku, da bi zaradio i novac i ugled. Kralj mu dodijeli titulu viteza, no njegov feudalni gospodar Pierre ga osramoti, jer mu nakon očeve smrti oduzima nasljedno pravo na titulu zapovjednika garnizona. Odluka da tu titulu dodijeli svom miljeniku Jacquesu, samo produbljuje neprijateljstvo koje Jean već dugo osjeća prema bivšem suborcu i prijatelju Jacquesu.

Nakon još jedne krvave vojne Jean se vraća supruzi Marguerite, no ubrzo odlazi u Paris na audijenciju kod kralja Charlesa IV. Za to vrijeme Jacques koji je u međuvremenu upoznao Marguerite, koristi njegovo odsustvo da svoju opčinjenost s Jeanovom suprugom konkretizira. A to za Jaquesa znači da bez obzira na to što ona pruža otpor, on na silu uzima Marguerite. Kada se Jean vrati u dvorac, Marguerite u suzama optužuje Jaquesa za silovanje. To je silan udarac za Jeana, a grof Pierre nonšalantno odbija sve optužbe prema Jacquesu, te po tko zna koji put dolijeva ulje na vatru.

No Jean ne odustaje, te od samoga kralja Charlesa traži da istina izađe na vidjelo Božjim sudom. To znači dvoboj do smrti s Jacquesom. Ako Jacques pobijedi, to znači da Marguerite, gori na lomači, osramoćena kao lažljivica. Jean se bori za svoj povrijeđeni muški ponos, a ulog je stvarno velik - Margueritin život. Kako se epski dvoboj odvija, pogledajte sami...

U povijesti zabilježen kao zadnji veliki dvoboj, koji je imao pravnu snagu, sukob Jeana i Jaquesa je poslužio kao inspiracija za knjigu Erica Jagera - The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France. A kao što sam već napisao na početku, priču su adaptirali Affleck, Damon i Holofecner.

Dramski dio, koji je bio na leđima ovo troje scenarista, najbolje je odradila, očekivano iskusna Holofecner. U tome joj pomogla sjajna Jody Comer - Killing Eve. Priča kako ju je ona vidjela, bez sumnje nosi dramaturgiju filma, jer je ispričana iz ženskog kuta. A zna se kakav je bio rani Srednji vijek prema ženama. U filmu, na suđenju, a i ranije u razgovoru s liječnikom, saznajemo da žena mora u seksu doživjeti orgazam - da bi zatrudnjela. Takvih besmislica u odnosu prema ženama u Srednjem vijeku je bilo more. Kad već hvalim Jody, nije u redu da ne spomenem odlične uloge sve trojice glavnih muških protagonista, Damona, Drivera i u sporednoj ulozi Afflecka. Meni je on nakon Jody najbolja faca u filmu. Njegov Pierre je ciničan i poprilično zanimljiv lik za rani Srednji vijek.

Što se tiče Ridley Scotta, njemu najbolje leže scene borbe. Od uvodne, koja miriše na početak Gladiator, do epskog dvoboja dvojice vitezova na kraju filma. Najviše bude negativnih komentara na dužinu filma, 152 minute. Mislim da je film epske tematike sam po sebi očekivano dugačak. Nije pomoglo što istu priču gledamo iz tri različita ugla. A za to treba vremena, jer je svaka priča različita, osobna verzija događaja koji su doveli do povijesnog sukoba na kraju filma. Scott je spektakularan režiser scena borbe, pa je sama borba na kraju, poslastica od bar 20 minuta. Kad se sve zbroji, 152 minute izgledaju kao očekivano trajanje, a da je nešto manje, bilo bi još bolje. Sve zajedno film je ipak među boljim ostvarenjima ove godine, mada je flopirao na kino blagajnama. To ne čudi s obzirom na to da je ovo pandemijska godina, pa je izlazak u kino, što ograničen, a pomalo i stvar nove navike da se sada sve vrti oko stream servisa. Ja bih film preporučio, dijelom zbog inovativnog scenarističkog pristupa, dijelom zbog dokazanog majstora spektakularnih scena borbe - Ridley Scotta.

Umjesto trivije: Sjajna kamera je djelo Dariusza Wolskog, hladno svijetlo dana i ledena atmosfera sve vrijeme trajanja filma, sjajno! Poljak je sa Scottom surađivao na The Martian, Exodus: Gods and Kings, a radio je i na novom Scottovom filmu - House of Gucci!

  • Komentari (20)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • marko99119
    eXtreme member
    24.03.2022. 11:10
    Zali Boze vremena nije loš film,al su previše oduzili nepotrebno da tolko traje...
    Završna borba top...
  • sasa-stipisic
    Active member
    21.01.2022. 02:11
    Odličan film sa vrlo dobrim scenarijem koji se vrti oko kompleksne tematike. Vrlo kvalitetna scenografija i odlična režija Ridleya Scotta. Vrlo dobra gluma većine, a posebno Jodie Comer, rasturila!!!
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    24.12.2021. 00:34
    Meni je korektan film, pre toga film The King (Šekspir -Henry IV ( I i II), Henry V) isto tako, samo se slažem sa svima da je trebao da bude kraći. Odmah me je deo teme podsetio na npr. Ljermontova i Puškina.
    I u književnosti postoji isti stil, posmatranje iste radnje iz različitih uglova tj. načini kako učesnici istog to doživljavaju i kako ga tumače,  kao i kod dela  zasnovanih na narativnoj tehnici toka misli, meni se to svidja.

    Tokom datog vremenskog razdoblja (Stogodišnji rat, mislim da je trajao 116 godina i istorijski podeljen u 4 faze) harala je i kuga, bio je takoreći sveopšti haos. Da jeste Žan de Karuž poginuo u bici kod Nikopolja, gde je pobedio Bajazit I, a Stefan Lazarević je postao despot nakon bitke kod Angore 1402. godine.
    AlexDeLarge2021-12-24 09:27:39
;

{{message}}

{{item.title}}