Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Tourist - Australska vukojebina, amnezija i torba puna para

Nekako sam zaredao sa serijalima koji su se nedavno otvorili na BBC One, poput The Responder, prošli tjedan. Na samu staru godinu 2021. godine u udarnom terminu otvorila se mini serija The Tourist. Seriju su napisali Harry i Jack Willimas iz Two Brothers Pictures (maštovito), a režije se uhvatio Chris Sweeney - Liar, Back to Life. Serija je snimana u vukojebini Australije, a za prekrasnu pejzažnu kameru bili su zaduženi Ben WheelerGeoffrey Hall - Red Dog, Chopper. Oni su vrhunski odradili posao, te su kadrovi prašnjave divljine Australije jedan od jačih aduta ove thriller mini serije od šest epizoda. No dosta tehnikalija, pa da vam otkrijem koliko mogu o čemu se u seriji radi, što nije lako bez spojlanja.

Vukojebina, prašnjava cesta i  usamljeni vozač u krntiji od automobila. No prašnjavi automobil uskoro dobiva društvo. Ogromni kamion sručio se na vozača bez upozorenja. Nakon što nekako izvuče živu glavu, čovjek se budi u bolnici, a ne sjeća se ničega. Potpuna amnezija a Bezimeni čovjek - Jamie Dornan, nije od nikakve pomoći policajki početnici Helen Chambers - Danielle Macdonald. Ni po izlasku iz bolnice Bezimeni nije siguran, naime ogromni bradati čovjek Billy - Olafur Darri Olafsson, dolazi dovršiti što je započeo na pustoj cesti. Uskoro je očito da netko jako želi Bezimenoga čovjeka mrtvoga. Ljudeskara ne odustaje nego slijedi metu duboko u australsku vukojebinu, a tko mu stane na put neće se dobro provesti.

Bezimeni nije sam, pomaže mu ljubazna konobarica Luci - Shalom Brune Franklin, koja možda zna više nego Bezimeni što se događa. Od njega nije digla ruke ni bucmasta simpatična policajka Helen, tako da Bezimeni nije sam u utrci s vremenom koja za njega znači doslovce-život! 

U igru s vremenom uskače sve više likova, tako da se enigma neočekivano proširuje,a kraj priče se ne nazire. Od slavnoga detektiva do grčkoga psihopate. Sve više miriše na Fargo a manje na Memento. Što nije loše, no kvaliteta ipak nije na razini spomenutih ostvarenja. No, ne moraju sve akcijske serijice biti antologijske. Neke služe za zabavu, više no za lamentiranje o kvaliteti priče, ili pak glume. A što se serije The Tourist tiče, casting je puno jača strana od same priče, koja iskreno rečeno pušta vodu na sve strane. Jamie Dorner, bivše lice Hugo Bossa i Calvina Cleina, solidan je izbor za ulogu Bezimenoga. Odličnu potporu mu pruža ljepuškasta Shalom Brune - Franklin u ulozi Luci. No prava stvar su sporedni likovi, na čelu sa zaista odličnom Danielle Macdonald - French Exit, I Am Woman. Danielle je odlična kao policajka koja ima problema i s težinom i sa samopouzdanjem. Odličnu malu ulogicu ima Damon Herriman kao lokalna legenda, inspektor Lachlan Rogers.

Uglavnom kod vrednovanja serije, išlo bi se ovim redoslijedom: fenomenalna kamera prašnjave pustoši australske zabiti. Zatim vrlo dobar casting, više nego dobra režija Chrisa Sweeneyja i Daniela Nettheima. Potom i odlična muzika, stripovski tempo, doduše samo povremeno, a tek potom priča, koja se ne može kvalitativno nositi s produkcijom. No koga briga za priču kada stil ponekad donese poene sa strane. Da ne bih bio previše strog prema braći Williams iz Two Brothers (maštovito), valja nadodati da su uspjeli u akcijski thriller ubaciti i dosta štoseva. Tako da priča na trenutke klizi u pravi pravcati crnjak, što je bolji dio potke serije. Braća Williams su u tu svrhu ubacili par likova, da bi dobili upravo na toj crnoj humorističnoj strani inače thriller serije. Prvenstveno se to odnosi na Kamil Ellisa koji glumi smotanog provincijskog policajca, kojeg inspektor Lachlan zove Limun. Njegova je jedina uloga u seriji da bude zbunjola, zabavna zbunjola. Protuteža prostodušnom Limunu je lik Ethan Krum - Greg Larsen, čija je svrha da osim zaručnice Helen, koju ponižava konstantno, istovremeno i vas iritira u gotovo svakom pojavljivanju u kadru. Kada se sve zajedno zbroji i oduzme, upravo su ti zabavni trenutci, nekako bolji dio čitave zavrzlame s amnezijom, otkrivanjem tko sam i što sam bio.

Ljubitelji Memento, neka se ne nadaju previše. Osim te amnezija potke i thriller utrke s otkrivanjem tko te želi mrtva i zbog čega, nema dodirnih točaka s Memento, koji je puno bolji i ozbiljniji film, no što je The Tourist antologijska serija. S druge strane potpuno sam uvjeren da nezahtjevni ljubitelji akcije budu ispaljivali komentare tipa:"Da se gledat"; "Nije loš, drži pažnju"... I u pravu su. Ako seriju shvatiš kao zabavu, vrijedi je pogledati. Kao zabavu, samo šest epizoda, bez ikakvih pretenzija za nastavkom. Tu i tamo kakav cliffhanger dodatno dolije goriva ljubiteljima binđanja, da i oni dođu na svoje. Uglavnom, gledati bez nekog velikog očekivanja. Posve zabavna akcijska razbibriga s nekim odličnim crnohumornim vinjetama. Zahtjevni mogu i zaobići, te pogledati npr, Fargo po peti puta.

Trivia: Da je Jamie Dornan maneken i zaštitno lice Hugo Bossa i Calvina Cleina, to svi znaju. Da ga je New York Times svojevremeno stavio na TOP 25 najljepših muškaraca na svijetu, to zna dosta njih. No da je Jamie u rodnoj Sjevernoj Irskoj igrao rugby na takmičarskoj razini, ne zna gotovo nitko. Osim žena, ljepotan iz Fifty Shades of Grey, ljubi i ragbijašku loptu.

  • Komentari (12)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • kjovo
    eXtreme member
    18.01.2024. 10:47
    Odlicna druga sezona,mada mi je prva bolja ali ova je dinamicnija ima vise akcije tako da ce vrv vise ljudima da se svidi.Vidim da su neki pohvalili Danielle McDonald,meni se iskreno ona uopste ne svidja kako glumi previse se nesto prenemaze i sama ta ideja da se oko nje svi otimaju u seriji ali dobro serija je otkacena poprilicno tako da ne smeta previse.
  • bokidante
    Active member
    17.01.2024. 17:44
    Puno bolja druga sezona!
  • klass
    Active member
    28.02.2022. 09:46
    Trudio sam se al' ne vredi. Nekako sam na silu odgledao i drugu epizodu ali dalje ne ide. Nema nista sto bi moglo da me zadrzi pred ekranom, cak ni ona kopija Moli iz prve sezone Farga mi je antipaticna, neprirodna...
;

{{message}}

{{item.title}}