Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Mr Mercedes - iskupljenje za Dark Tower

Još se bura oko aktuelnog bioskopskog hita u pokušaju nije smirila, a pred nama je novo ostvarenje po jednom delu koje je napisao Stephen King.

Serija Mr. Mercedes upravo se prikazuje u SAD. Prva sezona ima 10 epizoda. Scenario je napisao lično King, po svom jedinom do sada "čistokrvno" napisanom "detektivskom" romanu. Dakle, nema tu ni "h" od horora, osim ako se ne uzme u obzir baš jezovitost cele priče o ludaku koji svojim kolima gazi nedužne ljude ili, kasnije... (SPOILER!!! - da se digne u vazduh na muzičkom koncertu u prepunoj sali). Dakle, s obzirom da je roman objavljen 2014. godine, može da se kaže da je pisac anticipirao i ugradio u njega i neke zaista strašne događaje iz naše svakidašnjice, što u krajnjem slučaju može da postavi neka zaista strašna pitanja, kao npr. - Da li teroristi čitaju Kinga?

Možda je prerano da se govori, jer je tek početak serije, ali čini se da je ona postigla svu ozbiljnost dobro prenetog Kingovog književnog dela na TV. Atmosfera je tu, glumci su veoma dobri, možda jedino fali neizvesnost oko toga ko je "ubica", ali King svoj roman i nije pisao po ustaljenim "Agatha Christie" detektivskim metodama, već, pre svega, da naglasi psihološku strana užasa kriminogene svakodnevice. 

O čemu se tu radi? Ludi ubica krade Mercedes i gazi ljude koji čekaju pred biroom rada u potrazi za bilo kakvim poslom (oni su već od tri sata posle ponoći u beskrajnom redu...). Penzionisani policijski inspektor, Bill Hodges, vodio je istragu, ali nije uspeo da uhvati ubicu. To osećanje da je izneverio ljude ga progoni, a stvari se još više pogoršavaju kada ga, u penziji, putem interneta kontaktira ubica, šaljući mu sulude video-klipove u kojima se ruga poginulima. 

Dakle, identitet ubice nam je odmah poznat. On je mladić koji radi i u radnji elektronske opreme, a i kao prodavac sladoleda, a u incestuoznoj vezi je sa majkom. Jedina "prijateljica" mu je koleginica s posla - lezbejka.

Ni okruženje "zapuštenog" policajca u penziji (koga glumi Brendan Gleeson) nije ništa manje egzotično. Tu je isto tako vremešna komšinica, koja mu se nudi za seks i pokazuje mu svoje gole fotke, tu je crni momak, kompjuterski fanatik, koji mu pomaže u istrazi, tu je džinovska kornjača-ljubimac mu, a tu će biti (valjda) i sestra osobe od koje je glavni ubica ukrao Mercedesa-ubicu, a koja se i upušta u ljubavnu aferu sa penzionisanim glavnim likom.  

Sve u svemu puno neobičnih likova, i rekli bismo, idealna prilika da svi oni budu lepo objašnjeni i prikazani u jednom Kingovom TV ili filmskom ostvarenju, koje nije napabirčeno kao, recimo - The Dark Tower, a o čemu smo već pisali u The Dark Tower - Totalni promašaj.

Bilo kako bilo, videćemo kako će se sve razvijati. King je zamislio ovaj roman kao prvi u svojoj "detektivskoj" trilogiji, koju još sačinjavaju "Finders Keepers" i "End of Watch". Da li će možda druga i treća sezona biti snimljena po tim romanima? Ili će, možda, King nastaviti da zasebno piše scenarija za nove sezone, u kojima će ponovo glavni lik biti penzionisani policajac po imenu Kermit William 'Bill' Hodges?

Dok ne saznamo odgovore na pitanja šta nam po ovom pitanju nosi sutrašnjica, čekamo s nestrpljenjem i film It, iskreno se nadajući da je i on uspeo da prenese bar deo atmosfere i "vanvremenosti" koju je izazivala književna verzija ovog Kingovog, pa, recimo, klasika...

 • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • bokidante
  Active member
  24.08.2017. 18:17
  Mislim da bi serija mogla biti odlična! Budem sačekao još par epizoda, pa ću je onda ocijeniti.
 • 24.08.2017. 17:37
  Zvuči prilično obećavajuće .
;

{{message}}

{{item.title}}