Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Creed 3 - Muški i na tragu Rockyja

Ako nešto može da se kaže o novom nastavku Creed III, to jeste da će fanovi dobiti baš ono što su i očekivali, a bogami i ostali neće biti prevareni - pravi "muški" film, po ugledu na slavnog prethodnika (Rocky, ti li si?).

I, nema tu mnogo filosofiranja - ovo je film prvenstveno namenjen ljubiteljima pesničenja u ringu - ali, dovoljno dobro napravljen da lepo mogu da ga odgledaju i oni koji tragaju za emocijama na filmskom platnu odevenom u izazivajuću staromodnu patinu. Michael B. Jordan, glumac u ulozi reditelja-debitanta, obavio je posao znalački i gotovo besprekorno, nudeći nam (a i Holivudu) putokaz kako se i dalje može napraviti dobar film, a da ne trubite okolo prenaglašenim CGI efektima, šmiranjem i prenemaganjem. U tome mu je, mora se reći, značajno pomogao i glavni filmski antagonista Jonathan Majors (Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Lovecraft CountryLoki), konačno "negativac" koji svojim postojanjem apsolutno zaslužuje svaki kadar u kome se našao.

Njih dvojica su drugari iz detinjstva, koje je mladalački greh odveo na različite životne strane. Prilikom pljačke lokalne piljarnice, koja je pošla po još većem zlu, Michael (Adonis) je pobegao, a Jonathan (Damian) je uhvaćen i odležao u zatvoru 18 godina. Sada je izašao i zatekao svet u kome je njegov drug bokserski šampion sveta (mada ne više aktivan, sada je gazda prestižne bokserske škole, živi u srećnom braku u kom je potpuno posvećen i odgajanju gluvoneme ćerkice). Damian ima fiks-ideju, želi po svaku cenu da vrati izgubljeno vreme i nagovori Adonisa da mu pomogne u nameri da i sam postane bokserski šampion. U toj nameri neće štedeti nikoga, pa ni starog drugara. Neminovan je njihov obračun, kako u ringu, tako i van njega...

Naizgled jednostavan siže širi svoju snagu, koncentrišući se i na psihološki iznijansirane "sporedne" likove, pa tako "preteranom patetikom" baš i ne može da se nazove ono što gledamo u interakciji s ostalim likovima, već jednostavno "iskušenjima života". Svi likovi su (ili bar "velika većina") dovoljno pažljivo osmišljeni, a sličnost s emocijom viđenom u prvom Rocky namerno je potencirana u realizaciji. Dodajte ovome i zaista efektno izmontiranu finalnu borbu između dva glavna aktera, u kojoj se Damian i Adonis bore u ringu koji čas ima obrise "šljaštećeg vegaskog", a čas je oivičen "sumornim zatvorskim rešetkama", i dobićete delo koje svojom postojanosću predstavlja pravi izazov savremenim filmskim zanatlijama.

Da podsetimo, prvi Creed, snimljen je 2015. godine. Adonis Johnson (Michael B. Jordan), sin je bokserskog šampiona Apollo Creeda, koji je umro pre nego što se ovaj rodio. S uzavrelom bokserskom krvlju, Adonis traži od Rockyja da ga trenira. Tri godine kasnije snimljen je i Creed II, u kome Adonis prihvata izazov koji mu je uputio sin Ivana Draga, boksera koga je Rocky svojevremeno porazio.

S trećim filmom u seriji, može se sasvim konačno i ispravno reći - Sylvester Stallone dobio je dostojnog naslednika...

  

  • Komentari (11)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Tom Brady
    Active member
    16.04.2023. 17:25
    Klasičan Creed film. Kome su se svideli prethodna dva verovatno će se svideti i ovaj. Ja lično nisam neki veliki ljubitelj ovih filmova pa i ne mogu da dam visoku ocenu. Ali dobro, to je samo moje subjektivni mišljenje.
  • titlovi.com
    Approval team
    06.04.2023. 21:36
    Prevod je uradio Bambula ✨
  • canijel
    member
    05.04.2023. 01:46
    Kao fan Rocky serijala, i ne tako fan Creed filmova, pogotovo uzasnog drugog dijela, usao sam u ovaj film sa jednom zeljom i to sam i dobio. Jak, motivacioni, sportski, muški film bez glupe politike i sa jednim veoma dobrim rivalom. Svidjela mi se priča, a zadnja borba je fenomenalno odradjena, drugačija nego što sam išta vidio do sada u nekom boks filmu, i moram posebno pohvaliti to. Ne očekujte nista wow ili nesto novo, klasika boks-Rocky film, po meni daleko najbolji Creed film kojem ću se vraćati, a samo rivalstvo Creeda i Damea mi je u top 3 serijala nakon RockyVApollo, RockyVDrago. Preporuke, 7,5/10.
;

{{message}}

{{item.title}}