Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Last Voyage of the Demeter - Starinski, ali bravo

Da li se jedan horor odenut starinskom patinom može nazvati pravim-pravcatim osveženjem modernog žanrovskog izražavanja? U slučaju The Last Voyage of the Demeter, situacija je upravo takva. 

Filmova o doživljaima grofa Drakule bilo je i-ha-haj u istoriji kinematografije. Neki su bili izuzetno uspešni, neki tek snimljeni reda radi, pa nije ni čudo što su mnogi fanovi s skepsom primili vest o snimanju još jednog filma na istu ikonografiju. Ali, gle, varke - The Last Voyage of the Demeter je ponudio sasvim novi senzibilitet staroj priči - to jest legendarnom romanu koji je još 1987. napisao Bram Stoker

Cela radnja ovog filma zasnovana je na poglavlju VII epistolarnog Stokerovog romana, onog u kome na samo 18 strana govori o tome kako je vrhovni vampir dospeo iz Transilvanije u Britaniju, na brodu "Demeter" koji je kasnije osvanuo fantomski prazan i brodolomom skrhan. Već to je fenomenološki izuzetno interesantan i pametan način realizacije - snimiti film razrađujući samo jedno poglavlje knjige, gotovo tako neprimetno u celom književnom delu, a svakako još neprimetnije u celokupnom filmskom opusu filmova o Drakuli.

Dakle, brod "Demeter". Prevozi teret iz Rumunije u London. Među brojnim sanducima nalazi se i nekoliko krajnje tajanstvenih. Posada je mala, a žurba je velika. Tek stari kapetan i nekoliko mornara. I kapetanov unuk. Njima se priključuje i doktor sa Harvarda (Corey Hawkins) koji, takođe žuri da stigne u London. Njega članovi posade baš i ne primaju rado na brod, ali kada spasi kapetanovog unuka od pada sanduka na doku, karta za prevoz mu je obezbeđena. I, plovidba počinje. Međutim, ubrzo počinju da se dešavaju neke zle stvari na brodu - prvo domaće životinje bivaju rastrgane, a u jednom sanduku pronalaze i lepu Aisling Franciosi, s čudnom krvnom  infekcijom (Drakulinu nevestu!?).

I tu, u skoro dva sata trajanje filma, nalazim sličnost s zlokobnom atmosferom koja, recimo, krasi jedan od najboljih filmova žanra ikada snimljenih - Alien. Brod u nedođiji, zatečena posada, zločinac koji krvavo istrebljuje jednog po jednog...

Nema tu mnogo filosofije. Od uvodne scene, razbijenog broda "Demeter" na obalama Britanije - gotovo sve se zna. Film i počinje tako - a glavna dešavanja zatim sežu - četiri nedelje ranije, kada kreće plovidba. I tu leži možda i najveća vrednost filma, uprkos tome što znamo kako će se sve završiti, Alien nijednog trenutka nije dosadan, a mi istinski strepimo nad sudbinom svih tih likova. Napetost je prisutna, rediteljevo umeća i beskompromisnost u pronalaženju pravih scenskih rešenja i uglova kamere jeste umetnički inspirativna. Kadrovi koje nam je isporučio norveški reditelj André Øvredal (MortalScary Stories to Tell in the DarkThe Autopsy of Jane DoeTrolljegeren i debitantski Future Murder) odišu patinom nekih prošlih vremena, ali to im samo služi na čast. U vremenu kada je teško biti originalan, ovaj film je "lek na ranu".

Gledati! I širiti dalje...

  • Komentari (22)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    15.11.2023. 17:50
    [QUOTE=dzindzin16]
    Da skratimo ipak.Nisam klasicni rasista, samo volim da se zna i postuje gde je kome mesto tj. gde nekom mesto nije.[/QUOTE]

    Ma nisam ni rekao da si rastita, otkud ja to mogu znati, a navikao sam i na gore u svojoj sredini, iskreno, ta ovde se decenijama neguje kult mržnje, rasizam bi me najmanje začudio.  Nego se nadovezah na Stokera koji se kao okreće u grobu. Ne vidim zašto ne bi bilo mesta tamnoputom doktoru na brodu, pa još onakvom. Pustimo sada istoriju kolonijalne Britanije, reče lepo Tihi da je iskopao dokumenta da je to tako moglo u baš to određeno vreme, verujem mu svakako, dok ja iskreno nisam ni razmišljao o tako čemu dok sam gledao film, blesavo mi je da je tako nešto uopšte i pitanje, no ako je nekako i bilo kao sporno, eto spisa koji kažu drugačije. Meni je zbilja obrnuto, godinama, sve neke serije i filmovi sa bledolikim junacima, glavnim, druge varijante su bile tu reda radi, da ispune kvotu, sporedni likovi, prvi da izginu.  Kraće nije moglo, da ga 'ebem. 
  • beogradski
    eXtreme member
    15.11.2023. 17:44
    UZASAVAM se rasizma
  • dzindzin16
    eXtreme member
    15.11.2023. 17:37
    [QUOTE=puppet_master] Mi to ne znamo, no sve i da se okreće u grobu, zbog čega bi, zbog toga što jedan od junaka širenja njegovog dela ima tamniju boju kože? Onda on i nije baš kakav leš pomena vredan, neka se okreće lol No sve i da iz nekog razloga i tako mrtav i skeletan deli ljude na ove i one boje, njegovi potomci vrlo verovatno uzimaju lepu kinticu za to što se njegovo delo prodaje u ovom ili onom obliku bezmalo svuda na planeti sada, pa bi mu bilo bolje da leži i ne mrda. Ako mu već nije stalo do čovečnosti, možda mu je stalo do novca (tako to obično i biva, ne?), eto, potomaka i toga da je makar njima lagodno koješta, kada on već mora da leži u grobu i okreće se zbog Afroamerikanaca. 

    To nije vezano za woke ideologiju, ta sme valjda u filmovima poneko imati i tamniju kožu zaboga miloga, zar je zbilja malo onih sa svetlijom po filmovima? Pa i ako je namerno tu (zašto bi slučajno zalutao tu ionako), koliko decenija gledamo pa svetle junake svuda, i gde im je mesto i gde nije, ne može valjda sada biti smak sveta zato što je neko, eto, crnac. John Wayne je bio Mongol, Brando Japanac, Ustinov Kinez (ma, ko da nabraja sve to) a sada ne možemo imati tamnoputog docu na brodu a da ne izbije pobuna lol Eh.  Meni savršeno pije vodu lik, film mi se sa druge strane nije dopao odveć. 
    [/QUOTE]

    Da skratimo ipak.Nisam klasicni rasista, samo volim da se zna i postuje gde je kome mesto tj. gde nekom mesto nije.
;

{{message}}

{{item.title}}