Mindhunter - Jezivo dobar

 Netflix nam donosi još jednu odličnu seriju nastalu po uzoru na istoimenu knjigu, a koja je nastala po istinitim događajima koji prate FBI-evu posebnu jedinicu za praćenje posebnih slučajeva, odnosno ubojica. Serija je smještena u 1977. godinu, kada su se počela postavljati pitanja; Zbog čega čovjek ubije toliko ljudi?, na takav grozan način? Dali se rodio takav?, ili ga je oblikovala okolina?

Kada u tu radnju dodamo ime Davida Finchera kao redatelja, meni ne treba više. Čovjek koji je režirao Zodiac?! U seriji koja se kroz 10 epizoda bavi serijskim ubojicama? Savršenstvo. Stvarno ako ste fan tog filma ovo je apsolutni must watch, u ovoj seriji će te dobiti isto u 10 epizoda. Isti ton, jeziva glazba, način snimanja i razvoj likova na platformi istinitih događaja.

Mi pratimo te događaje kroz oči mladog FBI agenta koji  počinje sve više postavljati ta pitanja, te s vremenom dobije priliku istraživati specifične slučajeve i razgovarati sa poznatim serijskim ubojicama tog doba, iako pojam serijski dobijemo tek potkraj sezone. Dok je on mlad, ambiciozan i znatiželjan, njegov stariji partner je obiteljski čovjek čvrstog karaktera. Tu dobivamo odličan tim ljudi, koji su zanimljivi svaki na svoj način, koji kroz trajanje prve sezone stvarno pokazuje jačinu ove serije. Ono što je njena najveća prednost je upravo razvoj tih dvaju likova kroz upoznavanje jednih od najgorih ubojica tog doba, i njihov kontrast u suočavanju sa njima.

Gluma u ovoj seriji je stvarno izvanredna, osim dvaju glavnih likova koji stvarno prolaze kroz teške situacije, treba stvarno izdvojiti glumce koji su uzeli uloge serijskih ubojica na kojima se provode istraživanja. Stvarno, vrhunski, jedan tren jezivi psihopati, drugi prijateljski raspoložene osobe, te nakon nekog vremena čak počnete shvaćati neke od njihovih motiva, kolko god oni bolesni bili.

Treba napomenuti da serija zna biti usporena, posebno prve dvije epizode, i shvaćam ako će to dijelu publike biti problem. Nema tu nikakve akcije, radnja se sporo razvija, ali to je serija u kojoj sve stoji na svojemu mjestu, serija koja ima izvanredni razvoj likova kroz sezonu, serija koja je prekrasno snimljena, i ako znate cijeniti te stvari ona će vam se zasigurno zavući duboko pod kožu.

 • Komentari (38)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  31.10.2019. 03:21
  Iskreno, sezona 2 mi je baš super, još bolja od prve... a očekivao sam pad na osnovu komentara... verovatno se nakon sezone 1 naviknemo na seriju i njenu dinamiku...
  ...opet, sličice iz života pojedinih članova tima... ali bar nije stereotipna smaračka serija sa stereotipnim likovima poput raznih varijanti CSI serija...
  Lepojka, štreber informatičar, super mega pametan vođa ekipe, madam Q.... toga ovde srećom nema.
  Realna pitka serija, opet da pomenem savršenu scenu i kostime... i perfektnu glumu pre svega osuđenih zločinaca, na robiji,...
  Nisam baš pristalica potenciranja ličnih i privatnih stvari glavnih junaka van priče ali to i čini ovu seriju različitom od ostalih.
  Možda jedino smeta serijsko mahanje značkama... npr. tražemu ID / ličnu kartu, on pruža FBI legitimaciju... mahanje tim značkama u javnosti je malo iritantno ali ok... kao i časkanje o poslu u avionu punom putnika... to se u praksi jednostavno ne radi. Bar ne kod nas.

  U svakom slučaju, preporuka i za sezonu 2.*
  Nećete se pokajati a serija je ekstra kadrirana i ima finu priču o počecima profilisanja ljudi, kao policijskoj tehnici pronalaženja ili preventive.

  * stigoh do 6.epizode, očekujem kvalitet do kraja sezone na istom nivou.
  Pozdrav za sve.    

  -------------------------------------------------------------------------------

  Edit: u vezi članka "MINDHUNTER 2 - Umorstva djece u Atlanti" by Robin12345 (vidim da su i komentari u istoj temi što je praktično).

  Anna Torv kao doktorica Wendy Carr je stvarno perfektno odigrala lezbejku sem ako nije i sam u privatnom životu, ali stvarno vrhunski i verodostojno.

  U vezi Atlante stigoh do 13 ubistva, a u članku se pominje čak 29.
  Do Čarliz još nisam stigao...
  Naravoučenije: čitanje recenzije ostaviti za posle.
  Zaboravih opet to pravilo.   
  * ne znam da li planiraju i sezonu 3, serija ima potencijala ali ne treba ni da preteruju u broju serija. SEzona 23... naučio bih svaki mladež na licu glavnih junaka.
  Još jednom, sezona 2 je ipak bolja. Treba izdržati do druge. Danilo-Naissus2019-10-31 11:55:41
 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  28.10.2019. 01:59
  Sezona 1 je sasvim solidno krenula, radnja je spora ali ima svoj tok, a onda je počeo blagi pad serije koji je kulminirao u poslednjih 3 epizoda sezone 1... što je pokvarilo ukupan pozitivan utisak oko scenarija.
  Ipak, serija nešto drugačija od ostalih, stereotipnih FBI serija. Vredi pogledati ali ne očekujte previše. Ideja je dobra ali su se malo pogubili tokom serije. Neke stvari jednostavno nisu baš toliko ispeglane u FBI.

  Holden Ford - lik je sasvim dobro prenet i odrađen, ali ipak površinski.
  Bill Tench - gluplji i masivniji u ovom dvojcu, mana - seče konverzaciju ličnim osudama, nije pogodan za ovu jedinicu.
  Dr. Wendy Carr - lik od koga sam mnogo više očekivao su spustili na nebitan/sporedan/epizodan lik lezbejke koja hrani nevidljivu mačku u podrumu.
  Gregg Smith - potpuno nebitan lik, nije timski igrač, motivi nejasni.
  Debbie Mitford - Holdenova devojka, potpuno suprotno od onoga što mu treba, nije opravdala očekivanja.

  Konačno, poenta ove serije je da je ljudski um toliko složen i nepredvidljiv da svaki kriminalac je priča za sebe i da se ne može uglaviti u neki profil kao što medicina radi. Rešeni slučajevi su ili strah svedoka od kazne ili manipulacija dokazima u cilju iznuđivanja priznanja. Plus, ovolika predanost agenata krimi-slučajevima je više holivudska nego realna. Realno, ogroman broj predmeta ostaje nerešen sem u slučaju priznanja i predaje od strane samog počinioca zločina.

  * potpuno, nepotrebni, neverodostojni intro-i u epizodama, Dennis Rader-a čiji je slučaj odlična ilustracija serije. Prvo ubistvo 1974. zadnje 1991. Uhapšen tek 2005. Osuđen zbog 10 ubistava na 10 doživotnih robija, za svaku po jedna.

  Sve u svemu, očekivao sam i moglo je mnogo bolje od prikazanog.

  Da li je sezona 2 bolja ili gora... ostaje da se vidi.    Danilo-Naissus2019-10-28 02:23:57
 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  26.10.2019. 19:23
  So far so good.    

  Učinilo mi se da su prvu epizodu ladno mogli zalepiti za drugu kao duplu pilot epizodu ali tako nešto sporije ide radnja ovdje.
  Zasmetalo mi je samo ono predstavljanje u kafiću/baru "Ćao, radim u FBI". Pa, brate, nosi bedž na reveru na kome to piše, ljubim te pametnog. I ono "ženski trikovi" kao iz nekog ženskog časopisa.
  Serija se polako diže, možda reše i neki slučaj do kraja sezone.
  Meni je fascinantno da je FBI ili CIA zanemarivala ovu tematiku svih ranijih godina... i forsirala onu pandursku filozofiju "prvo pucaj pa viči stoj". Ebeš nauku, upucaš nekog i smanjiš državi troškove. Šta reći....

  Ps.verovatno bih išao na direktniji pristup koji se već pominjao u nekim filmovima, kada osuđeniku iz te branše kažu "imamo problem, mesto zločina je takvo, šta dalje?". A bilo je to u filmovima...

  Plus za seriju je i odličan izbor pesama, verovatno iz 70'tih. Prepoznao sam npr. 10cc - I'm not in love iz.... čika gugl kaže.... 1975.godina. Released     May 1975. wiki.    

  [TUBE]wnVvBELqD3M[/TUBE]


  Psycho Killer... Recorded     1977     

  Sporija radnja... i ubačen "u trendu detalj". Što je apsolutno nebitno, već je bitno kako osoba radi svoj posao... Profesionalizam pre svega. Nebitna su dešavanja u privatnoj sferi i spavaćoj sobi. Inače odlična gluma i odličan izbor glumaca. Perfektan kasting.

  Posebno bih pohvalio izuzetno kadriranje, kamera je vrhunski odrađena, a s obzirom da je radnja smeštena u 1977. stvarno su scenu odradili vrhunski... od automobila na ulici, natpisa i logoa u javnosti, preko odeće, obuće, nameštaja, načina odevanja,... Nisam skoro gledao ovako perfektnu scenu. Svaka čast za trud i uspešnu realizaciju.    Danilo-Naissus2019-10-27 19:40:34