Do the Right ThingPogledaj trailer!

Film

drama, komedija (1989)

Do the Right Thing

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
Odlično!
8,093%
Do the Right Thing

Naslov:

Učini pravu stvar

Godina:

1989

Žanr:

drama, komedija

Trajanje:

120 min

Režija:

Spike Lee

Scenarij:

Spike Lee


Glavne uloge:


Samuel L. Jackson
  >  Mister Señor Love Daddy
Spike Lee
  >  Mookie
Danny Aiello
  >  Salvatore 'Sal' Fragione
Ossie Davis
  >  Da Mayor
Rosie Perez
  >  Tina
John Savage
  >  Clifton
John Turturro
  >  Pino
Ruby Dee
  >  Mother Sister
Richard Edson
  >  Vito
Giancarlo Esposito
  >  Buggin' Out
Rick Aiello
  >  Officer Long
Paul Benjamin
  >  ML
Frankie Faison
  >  Coconut Sid
Robin Harris
  >  Sweet Dick Willie
Joie Lee
  >  Jade
Bill Nunn
  >  Radio Raheem
Miguel Sandoval
  >  Officer Ponte
Roger Guenveur Smith
  >  Smiley

Opis:


Među stanovnicima četvrti Bedford-Stuyvesant u Brooklynu najpoznatiji su radijski voditelj Mister Señor Love Daddy (S. L. Jackson) i Sal (D. Aiello) koji već godinama vodi uhodanu pizzeriju. U tome mu pomažu dvojica sinova, agresivni Pino (J. Turturro) i povučeni Vito (R. Edson), te dostavljač Mookie (S. Lee), jedini Afroamerikanac u tom italoameričkom restoranu. S druge strane, četvrt je naglašeno afroamerička što Pinu služi za povremene rasističke izjave. Mookie priželjkuje drukčiji život u čemu ga ohrabruje sestra Jade (J. Lee) uvjeravajući ga da mora preuzeti odgovornost i za svoju budućnost i za budućnost svoje djevojke Tine (R. Perez) s kojom ima sina. Unatoč tomu što većina stanovnika susjedstva nastoji gledati svoja posla, Mookiejev prijatelj Buggin' Out (G. Esposito) započne svađu sa Salom jer "Zid slavnih" u njegovoj pizzeriji nema niti jednog Afroamerikanca...

Kada je 1989. u službenoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu prikazana drama "Učini pravu stvar" američkog redatelja i scenarista Spikea Leeja (Malcolm X, Insider), većini je kritičara bilo jasno da je riječ o naslovu koji će izazvati burne reakcije u njegovoj domovini. Doista, Leejev je film potaknuo niz reakcija i komentara o međurasnim i socijalnim odnosima u suvremenim Sjedinjenim Američkim Državama, ali pritom nitko nije osporavao da je u pitanju izvrstan film autentične snage i izražajnosti. Film je u cijelosti Leejevo autorsko djelo, jer ne samo da ga je režirao i napisao scenarij, nego ga je i producirao odglumivši u njemu jednu od glavnih uloga. Doda li se tomu da je glazbu za film skladao njegov otac Bill Lee, a u jednoj je od epizoda redateljeva sestra Joie Lee, dramu "Učini pravu stvar" može se proglasiti i obiteljskom stvari. Neovisno o tome, film pršti slikovitim likovima i zanimljivim situacijama, a u središtu mu je svakodnevica brooklynske četvrti Bedford-Stuyvesant tijekom najtoplijeg dana u godini. Afroamerikanca Mookieja tumači S. Lee predvodeći briljantnu glumačku ekipu u kojoj su se našla i mnoga kasnije proslavljena imena. Film počne energičnim plesnim nastupom R. Perez (Lice straha, Perdita Durango) u ulozi Mookiejeve djevojke Tine, a nastavlja se dojmljivim izvedbama S. L. Jacksona (Pakleni šund, Jackie Brown), J. Turturra (Quiz Show, Barton Fink), G. Esposita (Privedite osumnjičene, serija Odjel za umorstva: Život na ulici), O. Davisa (The Scalphunters, Miss Evers' Boys), M. Lawrencea (Loši Dečki, Kuća debele mame) te sjajnog D. Aiella (Očarana mjesecom, Leon) u ulozi vlasnika sporne pizzerije. Njegova je interpretacija zasluženo nominirana za Oscara u kategoriji najbolje muške sporedne uloge, baš kao i Leejev originalni scenarij, napisan za samo dva tjedna. Uz to, film je nominiran u četiri kategorije za Zlatni globus, dok su ga udruženja filmskih kritičara iz Los Angelesa i Chicaga proglasila ostvarenjem godine. Spoj društvene kronike, socijalnog angažmana, anarhoidnog humora i rafiniranog stila, Leejev je film do danas njegovo najbolje djelo iako je u međuvremenu daroviti američki sineast snimio niz hvaljenih naslova. Za sljedeću je godinu najavljen novi projekt Spikea Leeja, triler "Selling Time".
  • Slično za pogledati
  • Komentari (3)
  • 25th Hour

    25th Hour (2002)

    drama

    Montyja Brogana (E. Norton) dijeli 24 sata od ulaska u zatvor u kojemu će odsjediti sedam godina zbog dilanja droge. Vrijeme je da se oprosti od najbližih prijatelja Franka (B. Pepper) i Jakoba (P...
  • She's Gotta Have It

    She's Gotta Have It (1986)

    komedija, ljubavni

    The story of Nola Darling's simultaneous sexual relationships with three different men is told by her and by her partners and other friends. All three men wanted her to commit solely to them; Nola...
  • Crooklyn

    Crooklyn (1994)

    drama, komedija

    From Spike Lee comes this vibrant semi-autobiographical portrait of a school-teacher, her stubborn jazz-musician husband and their five kids living in '70s Brooklyn.
  • Da 5 Bloods

    Da 5 Bloods (2020)

    drama, avantura, ratni

    Priča o četiri afro-američka ratna veterana iz Vijetnama. Paul (Delroy Lindo), Otis (Clarke Peters), Eddie (Norm Lewis) i Melvin (Isiah Whitlock, Jr.) vratili su se u ratom opustošenu zemlju da bi...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    01.08.2021. 13:55
    [TUBE]https://youtu.be/TQ4y7GPeFBY[/TUBE]
  • Freak37
    eXtreme member
    28.02.2021. 19:39
    Odlican film , gde posle gledanja filma uvidis da se za 31 god. nista promenilo nije po pitanju rasnih tenzija. (Remasterovan)
  • CSInvestigator
    Translator
    07.12.2011. 18:36



    Do the Right Thing (1989)






    Žanr: drama

    Režija: Spike Lee

    Jezik: engleski

    Uloge: Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, Richard Edson, Giancarlo Esposito, Spike Lee

    Trajanje: 120 min





    Među stanovnicima kvarta Bedford-Stuyvesant u Brooklynu najpoznatiji su radijski voditelj Mister Señor Love Daddy i vlasnik pizzerije Sal.

    Salu u vođenju već uhodane pizzerije pomažu dva sina, agresivni Pino i povučeni Vito te dostavljač Mookie, jedini Afroamerikanac u tom italoameričkom restoranu. U kvartu uglavnom žive crnci, a Pino ih često izaziva svojim rasističkim izjavama.

    Mookie sanja o boljem životu, a u njegovim planovima mu je najveća podrška sestra Jade. Ona ga uvjerava da mora preuzeti odgovornost i za svoju budućnost i za budućnost svoje djevojke Tine s kojom ima sina.

    Većina stanovnika u susjedstvu gleda svoja posla, ali Mookiejev prijatelj Buggin'Out započne svađu sa Salom, jer 'Zid slavnih' u njegovoj pizzeriji nema niti jednog crnca. Tenzije rastu u kvartu, a tome uvelike pridonosi i to što je najtopliji dan u godini.



    Izvor: www.filmski.net






    [TUBE]BT2al2t2jnU[/TUBE]




{{message}}

{{item.title}}