Film

drama, povijesni, akcija (1969)

Hitokiri

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,7
Hitokiri

Naslov:

Hitokiri

Godina:

1969

Žanr:

drama, povijesni, akcija

Trajanje:

140 min

Režija:

Hideo Gosha

Scenarij:

Shinobu Hashimoto
, Ryôtarô Shiba


Glavne uloge:


Mitsuko Baishô
  >  Onimo
Yûjirô Ishihara
  >  Ryoma Sakamoto
Shintarô Katsu
  >  Izo Okada
Yukio Mishima
  >  Shinbei Tanaka
Tatsuya Nakadai
  >  Hanpeita Takechi
Noboru Nakaya
  >  Kintoki Anegakoji
Takumi Shinjo
  >  Minakawa
Takeshi Date
  >  Rônin patrol leader

Opis:


Izo Okada, a ronin (masterless samurai), desperately seeks a way out of his financial straits. He allies himself with the Tosa clan under the ruthless leader, Takechi, and imagines that he has come up in the world. But Takechi makes Izo a killer and a puppet, filled with self-loathing and a need to stop Takechi.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • Tange Sazen: Hien iaigiri

    Tange Sazen: Hien iaigiri (1966)

    drama, akcija, avantura

    Loyal samurai Samanosuke is attacked, mutilated, and left for dead while carrying out a mission for his clan. He recovers but has lost an eye and an arm. Taking a new identity as Tange Sazen, he...
  • Karakkaze yarô

    Karakkaze yarô (1960)

    drama, kriminalistički

    Takeo is a young yakuza who renounces his former criminal activities after being released from prison. But sometimes escaping the past is not so easy.
  • Dai-bosatsu tôge

    Dai-bosatsu tôge (1966)

    drama, akcija

    Ryunosuke is a sociopathic samurai without compassion or scruples. When he is scheduled for an exhibition match at his fencing school, the wife of his opponent begs Ryunosuke to throw the match...
  • Kiba Ôkaminosuke

    Kiba Ôkaminosuke (1966)

    drama, akcija, avantura

    A charismatic ronin gets snared into a conflict between officials at a waystation, and gains the enmity of a group of thugs.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    02.03.2022. 19:40
    Hitokiri (1969) 

    Svega nekoliko godina pred slom vladajućeg sistema feudalnog Japana, pre uspostavljanja carevine i povlačenja šoguna, i promene kompletnog načina života, Japanom je, kažu, vladala histerična borba za pozicije u novom društvu.Nikada prevrtljivije i podeljenije društvo je kulisa za ratove klanova, neko je za cara, neko brani šogunat, svi naravno gledaju da se okoriste. 

    No, centralni lik ove priče nije kakav poglavar moćnog klana na jednoj ili drugoj strani, već prostodušni samuraj ubica Izo Okada (savršeni Shintaro Katsu,jedna od upečatljivijih figura samurajskog filma, proslavljen kao Zatoichi). Na samom početku vidimo Izo-a koji živi u krajnjoj bedi, bez gospodara i klana, prodajući i to malo samurajskih relikvija kako bi preživeo. Međutim, Izo se ubrzo pridružuje močnom Taso klanu carevih lojalista, koji se na brutalan način obračunavaju sa onim klanovima koji su za očuvanje šogunata. Izova brutalnost hladnokrvnog ubice kome nema ravnog u kasapljenju protivnika, itekako koristi lideru Taso klana, Takechiju (takođe nezamenljivi i sjajni Tatsuya Nakadai) koji vešto koristi Izov krvavi talenat za svoje ciljeve koji su nezavisni čak i u odnosu na njegove lojalističke partnere. Ma koliko Izo bio poslušan i odan, klan mu svako malo okreće leđa da bi ga potom ponovo zloupotrebljavao. Jedan od prilično mračnih filmova subžanra, pun leševa, manipulacije ljudima, sumornoj samurajskoj obavezi poslušnosti podlim gospodarima. 

    Ovo je ujedno i jedan od najkrvavijih Goshinih samurajskih filmova, krv pored zidova boji čak i vazduh ovde i sve to izgleda sjajno. Stilski efektno pokazuje Izov krvavi pir u poslednjim danima za samuraje koji su u Hitokiriju prikazani drastično drugačije negoli u vecini Goshinih filmova. Izo u svojoj jednostavnosti i poslušnosti prosto nije u stanju da vidi širu sliku svojih zlodela, siromaštvo i pokoravanje prastarom kodeksu su učinili svoje. No upravo to ga i čini zanimljivim i realnim likom. Ruku na srce, Izo Okada i jeste, kažu, autentična istorijska ličnost, po njemu je rađeno više filmova, ovaj i Miikeov Izo su verovatno najpopularniji. Jedan od kurioziteta ovog filma je svakako Yukio Mishima koji igra jednu od epizodnih uloga. 


    Gledati.

{{message}}

{{item.title}}