Houston, We Have a ProblemPogledaj trailer!

Film

drama, dokumentarni (2016)

Houston, We Have a Problem

Ocjena korisnika
Odlično!
7,9
Houston, We Have a Problem

Godina:

2016

Žanr:

drama, dokumentarni

Trajanje:

88 min

Režija:

Ziga Virc

Scenarij:

Ziga Virc
, Bostjan Virc


Glavne uloge:


Bill Clinton
  >  Himself (archive footage)
Jimmy Carter
  >  Himself (archive footage)
Lyndon B. Johnson
  >  Himself (archive footage) (as Lyndon Johnson)
John F. Kennedy
  >  Himself (archive footage)
Richard Nixon
  >  Himself (archive footage)
Dean Rusk
  >  Himself (archive footage)
Josip Broz Tito
  >  Himself (archive footage)
Slavoj Zizek
  >  Himself
David Scott
  >  Himself (archive footage)

Opis:


Hladni rat, svemirska utrka i NASA-ino slijetanje na Mjesec ključni su povijesni događaji koji su obilježili čitavu jednu eru. Oni su još i danas omotani velom tajne i inspiriraju brojne teoretičare zavjere. U filmu „Houston, imamo problem!“ redatelj Žiga Virc novim informacijama dovodi u pitanje obje strane priče. Ovaj intrigantan igrano-dokumentarni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, vrijednoj nekoliko milijardi dolara. Međunarodna intriga iz razdoblja hladnog rata, deklasificirani strogo povjerljivi dokumenti i tajni dogovor između Johna F. Kennedyja i predsjednika Jugoslavije Josipa Tita samo su vrh sante u ovom zanimljivom redateljskom prvijencu filmaša Žige Virca. Stapajući granice između stvarnosti i fikcije, „Houston, imamo problem!“ istražuje mit iza začetaka američke utrke da bude prva zemlja koja će poslati čovjeka na Mjesec i navodne američke ponude od više milijardi dolara za kupnju jugoslavenskog svemirskog programa ranih 1960-ih.

Spretno kombinirajući arhivske snimke sa suvremenim intervjuima s filozofom Slavojem Žižekom i nekima od ključnih figura u istrazi filma – uključujući i bivšeg jugoslavenskog svemirskog inženjera, američkog povjesničara i umirovljenoga generala Jugoslavenske narodne vojske – „Houston, imamo problem!“ fascinantan je metapregled strane diplomacije i izgradnje mita hladnog rata, kao i laži, manipulacije i prljavih igara koje ulaze u izgradnju nacionalnog identiteta. Mit ili stvarnost? Na vama je da odlučite.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (18)
  • Knjiga rekorda Sutke

    Knjiga rekorda Sutke (2005)

    dokumentarni

    Priča o Šutki, malom makedonskom mjestu, njegovim stanovnicima i suludim običajima Veseo dokumentarni film o Šutki poznatoj kao "Sretna dolina", neslužbenom glavnom gradu Roma, malom mjestu u...
  • Sanghaj

    Sanghaj (2012)

    drama

    "Šangaj" je ljubavna priča nastala na osnovu romana Ferija Lainščeka. Glavni protagonisti su članovi romske porodice Mirga koji žive u vrijeme pada Jugoslavije, u vrijeme kada su mnogi ljudi...
  • Otvorena

    Otvorena (2016)

    drama, horor

    Radnja filma je okrenuta sazrevanju nedozvoljenog odnosa između dve prijateljice iz srednje škole, Sare i Alise, čije prijateljstvo pronalazi čudan i nagli kraj nakon što Sara svojoj naboljoj...
  • Ples v dezju

    Ples v dezju (1961)

    drama

    Slikar Petar i kazališna glumica Maruša u dugoj su vezi, no dok ona želi da počnu zajedno živjeti, Petar je umoran od veze i zanemaruje ju. Stoga Maruša odluči kako je najbolje rješenje prekinuti...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Stole Haringa
    eXtreme member
    13.02.2020. 01:09
    [QUOTE=Stole Haringa]






      Dokumentarac koji su potpisali Ž. i B. Virc je obradio jednu zanimljivu epizodu iz istorije SFRJ, epizodu koja je čuvana kao najstroža tajna. Stara Juga je imala svoj svemirski program koji je prodala Nasi za velike pare. Sve je počelo pronalaskom planova i proračuna koje je radio jedan Slovenac između dva rata. Ti planovi i istraživanja poslužili su Titu koji je stajao iza svega pa i iza ovog istraživanja da sagradi i sakrije istraživački centar u kom su naši inžinjeri na miru pravili raketu koja je stigla do stratosfere. Zanimljivo je kako su se snašli u simulaciji beztežinskog stanja i ti je oriča za sebe.

      Da ne davim mnogo, u raketu su ubacili prase koje je preživelo let ali ne i ražanj i tu se stalo jer se nije imalo više para. Tada je Tito kao čova koji je prošao sito i rešeto odlučio da sve to proda amerikancima i to je i uspeo. Pre toga je naredio ljudima koji su radili na projektu da malo friziraju rezultate i oni su to uradili. Ameri su zagrizli i isplatili Nasin trogodišnji budžet (50 milijardi današnjih dolara) koje Tito nikad nije vratio iako je imao problema zbog toga. Podrazumeva se da su videli da su prevareni i da su reagovali zbog toga, ali Tito je imao sreće. Zanimljivo je da je kao posledica duga nastao Zastavin Jugo koji je Tito ignorisao.

      Sve u svemu, sve ovo što više liči na neki dobar špijunski film, bilo bi još bolje da kraj noje pokvario dokumentarac u kom je jedan od 26 inžinjera ispričao svoju verziju događaja. On je platio cenu jer su mu, baš kao u filmu, izrežirali smrt što je za posledicu imalo to da je prvi put sreo svoju ćeru.

     


    [/QUOTE]

      Preneto iz dnevnika gledanja filmova.
  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    08.10.2016. 14:09
    [QUOTE=kadetoni]Vala, dobro zboriš, ka da si živeo tad. LOL[/QUOTE]
    Znam samo kad uporedim koliko često moja Familija i ja danas idemo van Niša a koliko su moji roditelji i familija obilazaili prijatelje 80-tih i 90-tih.
    Danas grad i okolina nekako, malo dalje, malo teže. Slave i rođendane izuzimam.   

    Država danas samo gleda da ti što više izvuče para iz novčanika. Svelo se sve na razne poreze, pdv i par javnih/državnih preduzeća monopolista.   

    Cena benzina kao da je uvozimo sa Marsa, hrana skupa kao da živimo u Sahari, marže, marže, pdv,...   

    Ja kažem, da kola/automobili idu na čokoladu a ne na benzin bilo bi nam jeftinije.    
  • kadetoni
    Moderator
    08.10.2016. 13:38
    [QUOTE=Danilo-Naissus]Hteo sam da pitam Kadetonija i starije kolege kako se živelo u SFRJ.
    Ono socijalizam, samoupravljanje, besplatno školstvo, zdravstvo, ogromne fabrike sa puno radnika, dobrim platama, dobrim životnim standardom,... Vreme kad se gradilo (npr.kompletna naselja oko mene, Niš jug su građena 1980-1990, cene cementa, blokova itd. su bile povoljne da ne kažem smešno jeftine, a kvalitetan materijal), vreme kad se putovalo, letovalo, zimovalo, obilazili prijatelji,...   
     [/QUOTE]

    Vala, dobro zboriš, ka da si živeo tad. LOL 

    [QUOTE=Danilo-Naissus] 
    Kad pre neki dan, na jednoj nacionalnoj TV Bora Jović lepo reče da su naši političari u SFRJ imali najgori mogući ekonomski plan i program.  Navodno.     
    [/QUOTE]

    Možda, po merilima surovog kapitalizma, ali po merilima običnog čoveka ... jok.  LOL





{{message}}

{{item.title}}