King ArthurPogledaj trailer!

Film

drama, povijesni, akcija, avantura, ratni (2004)

King Arthur

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
6,331%
King Arthur

Naslov:

Kralj Artur

Godina:

2004

Žanr:

drama, povijesni, akcija, avantura, ratni

Trajanje:

126 min

Režija:

Antoine Fuqua

Scenarij:

David Franzoni


Glavne uloge:


Til Schweiger
  >  Cynric
Stellan Skarsgård
  >  Cerdic
Hugh Dancy
  >  Galahad
Stephen Dillane
  >  Merlin
Joel Edgerton
  >  Gawain
Sean Gilder
  >  Jols
Ioan Gruffudd
  >  Lancelot
Pat Kinevane
  >  Horton
Keira Knightley
  >  Guinevere
Ivano Marescotti
  >  Bishop Germanius
Mads Mikkelsen
  >  Tristan
Clive Owen
  >  Arthur
Ray Stevenson
  >  Dagonet
Ken Stott
  >  Marius Honorius
Ray Winstone
  >  Bors

Opis:


U V. stoljeću poslije Krista Rimskom Carstvu prijeti propast i većina rimskih trupa povlači se iz udaljenih kolonija, pa tako i Engleske. Međutim, na otoku i dalje zakon provodi nekoliko vitezova, koje pod rimskom paskom predvodi zapovjednik Arthurius (C. Owen). Njihova prisilna petnaestogodišnja služba u rimskoj vojsci upravo završava, no prije nego što zasluže slobodu vitezovi moraju poći na posljednji zadatak te spasiti rimskog svećenika i njegovog sina od najezde Saksonaca sa sjevera. Spašavajući rimsku obitelj, Arthur i njegovi vitezovi spase i Guinevere (K. Knightley), mladu britansku ratnicu koja se već godinama, pod vodstvom šamana Merlina (S. Dillane), bori protiv Rimljana. U druženju s njom Arthur će dovesti u pitanje svoje stavove...

Nakon što je sudjelovao u osmišljavanju priče o gladijatoru Maximusu za veličanstveni, Oscarom ovjenčani spektakl Ridleya Scotta, scenarist David Franzoni još se jednom dao u povijesnu reviziju kako bi s redateljem Antoineom Fuquom (Dan obuke) filmskoj publici napokon predstavio kralja Arthura u svjetlu egzaktnih povijesnih činjenica. Pod produkcijskim okriljem jednog od najuspješnijih holivudskih filmaša Jerryja Bruckheimera, autorski je dvojac snimio spektakl koji, za razliku od svojih tematskih prethodnika, priču tretira ne kao legendarnu fantaziju, već kao činjenično provjerenu povijesnu epizodu. Premda se postavlja pitanje koliko je ova historijska dijagnostika bila precizna, o uspjehu filma nema sumnje, jer je riječ o jednom od najvećih hitova 2004. godine. Usprkos tome što ne sadrži fantastične elemente poput, recimo, Boormanova "Excalibura", "Kralj Arthur" vizualno je snažno ostvarenje atraktivne scenografije, osebujne kostimografije i dojmljive akcijske koreografije. Grandioznosti projekta, osim skupih produkcijskih zahvata, pridonose i zvučna imena u glumačkoj ekipi: naslovnu ulogu ponio je markantni Britanac Clive Owen (Gosford Park), dok se u sporednim pojavljuju lijepa Keira Knightley (Pirati s Kariba), Stellan Skarsgard (Lomeći valove), Mads Mikkelsen (Casino Royale) i mnogi drugi. Na dodjeli Irskih filmskih i TV nagrada Keira Knightley ponijela je titulu najbolje međunarodne glumice, a film je nagrađen IFTA nagradom za najbolju šminku. "Kralj Arthur" bio je također nominiran i za nagradu Golden Reel Američkog udruženja montažera zvuka u kategoriji najbolje zvučne montaže u stranome filmu.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • Valkyrie

    Valkyrie (2008)

    drama, povijesni, triler, ratni

    Claus von Stauffenberg (T. Cruise), Nijemac plemićkoga podrijetla, istaknuo se u Drugom svjetskom ratu i dobio čin pukovnika. 1943. godine teško je ranjen u Tunisu, pri čemu gubi lijevo oko i desnu...
  • Robin Hood

    Robin Hood (2010)

    drama, povijesni, akcija, ljubavni, avantura

    Oskarovac Russell Crowe glumi pravu legendu u novom avanturističkom spektaklu redatelja Ridleyja Scotta – Robin Hood! U 13. stoljeću u Engleskoj Robin i njegova banda odupiru se korupciji u lokalnom...
  • The 13th Warrior

    The 13th Warrior (1999)

    povijesni, akcija, avantura

    Šumski krajolici prožeti maglom i smrtonosnim bićima, herojska djela i proročanstva: svijet "Trinaestog ratnika" iznimno sugestivno prikazuje deseto stoljeće te rekonstruirapoznati staroengleski ep o...
  • The Last Legion

    The Last Legion (2007)

    povijesni, akcija, fantazija, avantura, ratni

    Romulus Augustus bio je tek dvanaestogodišnji dječak kada je postao rimski car. Vladao je samo jedan dan, a onda je izgubio sve što je volio - obitelj, dom i carstvo koje je nekoć predstavljalo čast...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Buki
    The Legend Of
    03.01.2010. 21:09
    King Arthur (2004)
    (Kralj Arthur)






    IMDb:
    http://www.imdb.com/title/tt0349683/



    Žanr:
    akcija/avantura/povijesni/ratni

    Redatelj:
    Antoine Fuqua

    Glumci:
    Clive Owen
    Stephen Dillane
    Keira Knightley
    Hugh Dancy
    Ioan Gruffudd
    ...

    Vrijeme trajanja filma:
    126 minuta
    142 minute (director's cut)

    Država:
    USA / UK / Ireland

    Jezik:
    Engleski
    Latinski
    ...


    TRAILERI:

    [TUBE]KO04VLRovqE[/TUBE]


    [TUBE]L3B-N7oBmsU&feature=related[/TUBE]


    Odmetnuti kralj i malobrojna, ali odvažna vojska, čarobnjak i prekrasna ratoborna princeza… Ne, nismo se vratili u Međuzemlje, ali jesmo zaglibili u prošlosti.

    Redatelj Antoine Fuqua odlučio se malo poigrati povijesnim činjenicama i mističnu legendu o Kralju Arthuru prikazati na realističan način. Dirnuo se u legendarnu priču iz engleske povijesti, oduzeo joj sve magične elemente, premjestio je u posve drugo povijesno doba i navukao na sebe bijes povjesničara.

    Dosada su svi filmovi o Arthuru ('Excalibur', 'Vitezovi okruglog stola' pa čak i 'Jenki na dvoru Karlja Arthura') vrijeme radnje smiještali u 15. stoljeće. Fuqua se odlučio za raniji, mračni srednji vijek i poslao Arthura i njegove vitezove u peto stoljeće. Svoju verziju priče opravdao je postojanjem 'arheološkog dokaza' koji potvrđuje da je slavni kralj doista živio u to doba.

    Uz verziju koju smo imali prilike vidjeti u kinima na policama dućana i videoteka pronaći ćete i produljenu, necenzuriranu redateljevu verziju filma.



    Ako ne znate ovaj podatak, a navikli ste na imena poput Lancelota, Merlina i Guinevere – film bi vas u najmanju ruku mogao zbuniti. Ako očekujete da se ti likovi ponašaju kao u prethodnim ekranizacijama slavne legende, iznenaditi će vas neobičan miks 'Bravehearta' i 'Gladijatora' kojeg donosi 'Kralj Arthur'. Pa da vidimo što je to toliko drugačije.

    Arthur (Clive Owen) i njegovi vitezovi petnaest su godina u ime Rimskog carstva čuvali engleske granice duž Hadrianovog zida. Sada je njihova služba okončana i vitezovi se jedva čekaju vratiti svojim kućama. No, iz Rima stiže zapovijed da se moraju okušati u još jednoj, posljednjoj misiji.

    Njihov zadatak je spasiti bogatu rimsku obitelj koja se na sjeveru zemlje našla okružena bijesnim Piktima – Keltskim gerilskim borcima koje predvodi mistični Merlin. Taj zadatak zvuči kao gotovo sigurno samoubojstvo, obzirom da su Pikti brojni, a vitezovi iscrpljeni godinama bojevanja. No što je – tu je.


      


    Spašavajući Rimljane, Arthur odluči pomoći i brojnim lokalnim seljacima koji su također ugroženi stalnim provalama barbara. Među njima je i Guinevere (Keira Knightley), prekrasna Piktska ratnica u koju se Arthur zaljubljuje. Ona ga uvjerava da su plemeniti Rimljani kojima pomaže zapravo korumpirani protivnici Britanije i da bi upravo on moga biti osoba koja će pomoći Britaniji, ako ujedini Pikte i seljake. Tu se nakrato pojavljuje i Merlin koji ne prakticira nikakvu magiju, naši junaci zapadnu u sniježnu mećavu i zakuhaju spektakularnu bitku na smrznutom jezeru.

    Lik Guinevere doživio je najveću preobrazbu – iz ljupke dame pretvorila se u agresivnu ratnicu koja mlati svoje protivnike u nekakvom kostimiću od kožnih traka koji nalikuje sado-mazo/bondage garnituri. To njezino 'odijelce' izgleda vraški neudobno pa je možda zato toliko raspi*đena cijelo vrijeme dok ga nosi? Otkrit ćemo vam još jednu tajnu: Iako vremenske prilike u filmu izgledaju vrlo nezgodno i smrzovito, ekipa je za za vrijeme snimanja u Irskoj zapravo potrefila doba rekordno visokih temperatura.



    Postane li film svjetski hit, buduće generacije gledatelja mogle bi imati posve drugačiju viziju legende o kralju Arthuru.

    Zasada se ipak čini vjerovatnijim da će stariji frktati nosom na promjene i zahtijevati povratak magije i čarobnjaštva, a da će mladi uživati u spektaklu i specijalnim efektima.




    Prijevode za ovaj odličan film možete preuzeti ovdje. Thumbs Up

{{message}}

{{item.title}}