Knjiga rekorda SutkePogledaj trailer!

Film

dokumentarni (2005)

Knjiga rekorda Sutke

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
8,1
Knjiga rekorda Sutke

Godina:

2005

Žanr:

dokumentarni

Trajanje:

78 min

Režija:

Aleksandar Manic

Scenarij:

Aleksandar Manic


Glavne uloge:


Jasar Destani
  >  Priest
Bajram Severdzan
  >  Himself

Opis:


Priča o Šutki, malom makedonskom mjestu, njegovim stanovnicima i suludim običajima

Veseo dokumentarni film o Šutki poznatoj kao "Sretna dolina", neslužbenom glavnom gradu Roma, malom mjestu u Makedoniji. Svi stanovnici žele biti šampioni u nečemu. Uz popratne komentare Doktora Kolje, stvarne osobe poznate iz filma "Crna mačka beli mačor" Emira Kusturice, redatelj kombinira kolor i crno- bijele kadrove, kratke animacije i vizualne efekte koji podsjećaju na stare dokumentarne filmove. Kao rezultat je uspješan portret ove neobične točke na karti i njezinih sretnih stanovnika. Film zaviruje u svijet koji je obično zatvoren za one izvan njega.

U ovom simpatičnom dugometražnom dokumentarcu, redatelj i scenarist Aleksandar Manić brižno ocrtava jedan zatvoreni mikrosvemir živopisnih likova i suludih običaja. Maleno makedonsko mjesto Šutka, poznato i kao "Sretna Dolina", najveći je i neslužbeno glavni grad Roma. U Šutki je najvažnije biti šampion (čega, nije bitno). Organiziraju se tu boks mečevi i borbe pretreniranih gusaka, traži najbolji pjevač ili najbolji mesar, najvitalniji starac ili čovjek s najviše odijela. Jedno od bitnijih natjecanja je ono u turskoj glazbi (i to ne u sviranju, nego u puštanju glazbe, pri čemu se najviša ocijena dobiva ako natjecatelj uspije rasplakati publiku). Ne radi se u filmu pritom o nekoj ozbiljnijoj analizi ciganske kulture, već o simpatičnom nizanju sve nevjerojatnijih likova, društvenih običaja i prizora svakodnevnice u Šutki.

Obradio/la:

bojan969
  • Slično za pogledati
  • Komentari
  • Houston, We Have a Problem

    Houston, We Have a Problem (2016)

    drama, dokumentarni

    Hladni rat, svemirska utrka i NASA-ino slijetanje na Mjesec ključni su povijesni događaji koji su obilježili čitavu jednu eru. Oni su još i danas omotani velom tajne i inspiriraju brojne teoretičare...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}