Film

biografski, drama, povijesni, dokumentarni (2015)

Lermontov

Ocjena korisnika
Odlično!
 
Lermontov

Naslov:

Ljermontov

Godina:

2015

Žanr:

biografski, drama, povijesni, dokumentarni

Trajanje:

90 min

Režija:

Maksim Bespalyy


Glavne uloge:


Vladimir Ablogin
  >  Mikhail Lermontov

Opis:


Mihail Ljermontov (1814-1841) jedan je od najvećih ruskih pisaca, a njegov roman Junak našeg doba spada u najveća dela ruske književnosti svih vremena.
Od detinjstva je život Ljermontovu donosio teške časove, koji će se duboko urezati u njegovu dušu. Majka mu je umrla pre nego što je napunio tri godine, a odnosi između njegove babe, ohole plemkinje iz čuvenog roda Stolipina i oca, siromašnog plemića, bili su tako loši, da se otac preselio na svoje imanje. Borbu kome će pripasti Mihail dobila je baba jer je imala sredstva da obezbedi dečaku budućnost. Mišela je takva atmosfera duboko potresala i donela mu gorka životna iskustva. Povukao se u sebe i vrlo rano sazreo. Zapanjuje zrelost pesama koje piše sa jedva četrnaest godina, pa se danas ne može sastaviti antologija ruske lirike bez pesama koje je napisao sa 14-15 godina. Baka se potrudila da Mihail dobije odlično obrazovanje. Pohađao je vojnu školu u Sankt Peterburgu i postao oficir. Za to vreme je napisao dosta poezije pod uticajem Puškina i Bajrona.
Posle Puškinove smrti, Petrogradom je u rukopisu počela da kruži pesma Pesnikova smrt, u kojoj je Ljermontov za Puškinovu smrt krivio dvor i čitav režim. Pesma je primljena sa velikim interesovanjem i odobravanjem Puškinovih poštovalaca, tako da je Ljermontov zbog nje preko noći stekao književnu slavu. Međutim, jedan od prepisa stiže do cara, s primedbom: Poziv na revoluciju! Ljermontov i Rajevski, koji je rasturao prepise pesme, odmah su izvedeni pred vojni sud i osuđeni na progonstvo. Ljermontov je upućen u kavkaski puk, koji je na bojištu imao ogromne gubitke, pa se smatralo da je pesnik poslat u sigurnu smrt. Ljermontov se, međutim, istakao velikom hrabrošću.
Kasnije, posle jednog pesnikovog komentara, gardijski major Martinov, drug još iz junkerske škole, izazvao ga je na dvoboj. Dvoboju su kumovale dvorske spletke i svi istraživači biografije Ljermontova se slažu da je dvoboj namešten i da je pronađen protivnik koji će ga sigurno ubiti.
Petrogradsko društvo, čiji je Ljermontov bio žestoki i nepomirljivi kritičar, sa zadovoljstvom je primilo vest o smrti pesnika oštrog jezika, jedinog dostojnog naslednika Puškina. Iako je kazna za dvoboje sa smrtnim ishodom bila surova i često značila robiju u Sibiru, vojni sud je osudio Martinova na samo tri meseca zatvora i crkveno pokajanje. Međutim, car Nikolaj I ga je pomilovao i oslobodio i te simbolične zatvorske kazne.

Uloge: Vladimir Ablogin, Ana Levanova, Ilja Lovkij, Semjon Serzin, Vasilij Ciganov, Aleksandar Limin, Pavel Rasomahin, Sesil Sverdlova, Liudmila Gamuriak, Danilo Kolbasejev

Kinopoisk: 8,03

Obradio/la:

LjubicaSP
  • Komentari (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Vilin
    eXtreme member
    10.07.2018. 19:26
    Odlično, onda je sjajan dokumentarac, ali sam ja očekivao igrani biografski film    koji nije u maniru dokumentarca.
  • LjubicaSP
    Moderator
    10.07.2018. 12:10
    Pa to i jeste dokumentarac Big smile
  • Vilin
    eXtreme member
    10.07.2018. 10:58
    Za moj ukus previše dokumentaristički odrađen. Fantastični su kostimi, sjajno uklopljena muzika, odlično odrađene scene, prelepi pejzaži, solidna gluma ... Ali kao da sam gledao History Channel ili Viasat history.

{{message}}

{{item.title}}