Mr. Smith Goes to WashingtonPogledaj trailer!

Film

drama, komedija (1939)

Mr. Smith Goes to Washington

Ocjena korisnika
-
8,283%
Mr. Smith Goes to Washington

Naslov:

Gospodin Smith ide u Washington

Godina:

1939

Žanr:

drama, komedija

Trajanje:

129 min

Režija:

Frank Capra

Scenarij:

Sidney Buchman
, Myles Connolly
, Lewis R. Foster


Glavne uloge:


James Stewart
  >  Jefferson Smith
Jean Arthur
  >  Saunders
Claude Rains
  >  Senator Joseph Paine
Harry Carey
  >  President of the Senate
Astrid Allwyn
  >  Susan Paine
Edward Arnold
  >  Jim Taylor
Beulah Bondi
  >  Ma Smith
Ruth Donnelly
  >  Mrs. Hopper
Porter Hall
  >  Senator Monroe
H.V. Kaltenborn
  >  Himself
Guy Kibbee
  >  Governor Hopper
Grant Mitchell
  >  Senator MacPherson
Thomas Mitchell
  >  Diz Moore
Eugene Pallette
  >  Chick McGann
H.B. Warner
  >  Senate Majority Leader

Opis:


Na vijest o smrti korumpiranog senatora i guvernera Wisconsina Samuela Foleya, nekad idealima vođen ali sad dvoličan stari senator Joseph Paine (C. Rains) smjesta kontaktira šefa svoje stranke, ujedno i guvernera Huberta "Happyja" Hoppera (G. Kibbee). Nakon što on nazove medijskog magnata Jima Taylora (E. Arnold), utjecajnog čovjeka koji želi da Foleyev nasljednik bude osoba koja će igrati po njegovim pravilima, na nagovor svoje djece Hopper za novog senatora imenuje vođu izviđača i lokalnog junaka Jeffersona Smitha (J. Stewart). Smith je idealist i poštenjačina koji izuzetno cijeni Painea i često citira Thomasa Jeffersona i Abrahama Lincolna, no koji će se ubrzo razočarati u svijet visoke politike. Kao neiskusan momak kojem u snalaženju u politici pomaže tajnica Clarissa Sanders (J. Arthur), Smith će smjesta privući pozornost medija i javnosti, ali i početi otkrivati korupciju i licemjerje senatora Painea i drugih političara.

Godine 1940. od 11 nominacija za Oscara nagrađena onim za najbolji scenarij, pri čemu su je brojem osvojenih akademijinih statua nadvisila također antologijska ostvarenja "Zameo ih vjetar" i "Čarobnjak iz Oza", sjajna politička humorna drama "Gospodin Smith ide u Washington" prema mnogima je najuspjelije djelo glasovitog Franka Capre ("Upoznajte Johna Doea", "Divan život"). Temeljeno na neobjavljenoj priči "The Gentleman from Montana" Lewisa R. Fostera, ovo remek-djelo esencijalni je kaprijanski film u smislu autorova čestog afirmiranja idealizma običnog "malog" čovjeka, dobrodušnog i plemenitog pojedinca koji svojim djelovanjem može i uspijeva promijeniti svijet. Riječ je i o središnjem dijelu redateljeve trilogije koju čine naslovi "Gospodin Deeds ide u grad" i "Upoznajte Johna Doea", a u kojima je Capra screwball-komediju iznimno vješto nadogradio socijalnim i političko-ideološkim motivima. Razigrana režija, dinamična naracija i montaža, mjestimice naglašen simbolizam, spretna uporaba dokumentarnih snimaka, izuzetno efektno oslikavanje junakovih intimnih stanja i dvojbi te odlični glumački nastupi samo su neke od vrlina ovog djela. Zbog tematiziranja korupcije u Washingtonu film je u vrijeme premijere proglašavan kontroverznim, no ostvario je vrlo visoku gledanost, a upravo zahvaljujući njemu James Stewart je postao velika filmska zvijezda.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (2)
  • All About Eve

    All About Eve (1950)

    drama

    Dok mlada kazališna glumica Eve Harrington (A. Baxter) prima prestižnu nagradu za najbolju ulogu ostvarenu na brodvejskim pozornicama, K. Richards (C. Holm) i utjecajni kazališni kritičar Addison...
  • It Happened One Night

    It Happened One Night (1934)

    komedija, ljubavni

    Razmažena Ellen "Ellie" Andrews (C. Colbert) mlada je i pomalo umišljena bogatašica, kći strogog milijunaša Alexandera Andrewsa (W. Connolly) koja se protivno očevoj volji želi udati za lovca na...
  • Judgment at Nuremberg

    Judgment at Nuremberg (1961)

    drama, ratni

    Sudska drama. U Nürnbergu je 1948. godine Međunarodni sud na čelu s američkim pravnicima i časnicima održao seriju suđenja nacistima. Iako je nekim velikim nacističkim vođama već suđeno, a drugi su...
  • The Best Years of Our Lives

    The Best Years of Our Lives (1946)

    drama, ljubavni, ratni

    Drama o trojici ratnih veterana koji se nastoje skrasiti nakon povratka iz Drugog svjetskog rata; demobilizirani vojnici Fred Derry, Homer Parrish i Al Stephenson se upoznaju dok stopiraju na putu...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • CSInvestigator
    Translator
    01.08.2011. 18:43


    Mr. Smith Goes to Washington (1939)








    Žanr: Drama

    Režija: Frank Capra

    Jezik: Engleski

    Uloge: Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold

    Trajanje: 129 min



    Film je režirao oskarom nagrađeni režiser Frank Capra. Film predstavlja jedan od 3 filma Franka Capra-e koji je dobio oskara, u slučaju ovog filma za najbolji originalni scenario. Glavni akter filma je glumac James Stewart, koji nam je ponovo doneo neverovatnu glumu i izvanredan nastup. Njegova gluma nam pokazuje sve osobine poštenog čoveka koji pokušava da uspe u svetu koji je korumpiran.

    Radnja filma nam govori o čoveku koji živi u jednoj maloj državi u Americi i koga svi u gradu poštuju i cene, jer je dobar prema ljudim i neiskvaren. Ali sve će se to promeniti kada Gospodin Smit reši da pođe u Vašington kako bi postao senator u senatu SAD-a. Njegova uverenja o glavnom gradu Amerike i njegovim stanovnicima će se veoma promeniti, kada shvati da su korupcija i žeđ za vlašću prodrli u sve pore pravnog sistema američkog senata.Ali gospodin Smit će shvatiti da ipak postoje i pošteni ljudi u glavnom gradu njegove zemlje, koji će pokušati da mu pomognu da povrati sjaj nekada veličanstvene nacije.



    Izvor: http://www.kojifilmdagledam.info



    IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0031679/


    [TUBE]sm9qaEJ3MBc[/TUBE]


    TITLOVI

    CSInvestigator2011-08-01 18:44:31
  • A2D2
    eXtreme member
    12.03.2011. 10:11

    MR SMITH GOES TO WASHINGTON (1939)


    Država : SAD, 125 min. (Columbia)

    Boja : crno-bijelo

    Jezik : engleski

    Ocjena na imdb : 8,4/10

    Režija : Frank Capra

    Uloge : James Stewart, Jean Arthur, Claude Raind, Edward Arnold, Guy Kibbee

    Oscar : Lewis R. Foster (scenarij)

    Nominacije za Oscara : Frank Capra (najbolji film), Frank Capra (režija), Sidney Buchman (scenarij), James Stewart (glavna muška uloga), Claude Rains (sporedna muška uloga), Harry Carey (sporedna muška uloga), Lionel Banks (scenografija), Gene Havlick, Al Clark (montaža), Dimitri Tiomkin (muzika), John P. Livadary (zvuk)


    Radnja :

    Kad se iznenada isprazni mjesto senatora, korumpirani guverner, pod pritiskom skupine svojih klijenata i uz suradnju starijeg senatora iz iste države Josepha Paynea, za novog senatora imenuje mladog i naivnog vođu izviđača Jeffersona Smitha. On svojim neiskustvom brzo privuče pozornost, a u prilagođavanju polit. svijetu pomaže mu tajnica Saunders. Kada uvidi da je Payne, kojeg je dotad držao uzorom, tek dio korumpirane polit. mašinerije, Jefferson se odlučuje na izravan sukob u senatskoj dvorani te započne raspravu.

    Zanimljivosti :

    - drugi film (nakon Gospodin Deeds ide u grad, 1936., a prije Upoznaj Johna Doea, 1941) svojevrsne Caprine trilogije u kojoj je redatelj narativne obrasce screwball-komedije prilagodio naglašenijim ideološkim kodovima. Stoga je temelj strukture screwball-komedije – razvoj ljubavne veze protagonista – artificijelniji i potisnut u korist društveno-polit. preokupacija, odn. prikaza sukoba polit. ideala i korumpirane prakse.

    - prestavlja himnu Franka Capre američkom sustavu vladanja i smatrala se tako oštrom u osudi lobističke korumpiranosti, da su neki smatrali u Washingtonu, da ne bi smio doći pred publiku u svijetu na rubu 2 sv. rata.

    - impresivan primjer amerikane, Caprin je film pun dojmljivih trenutaka od kojih je najdirljivija montirana sekvenca, koja prati novoga senatora dok obilazi spomenike u Washingtonu, uključujući i Lincolnov mauzolej.

    - Capra je ovim filmom pokazao kako sustav traba da funkcioniše ,a funkcioniše tako da sam sebe korigira, a poistovjećuje se sa upornim idealistom koji odbija prihvatiti igru stranačkih šefova što planiraju njegovu propast...

    - Rađen je svojevrsni remake filma sa Edijem Murphyjem (The Distnguished Gentleman) u glavnoj ulozi ,koji se je ipak više bazirao na komične elemente u filmu.

    Nezaboravna scena

    - maratonski govor Jeffersona Smitha (James Stewart) u senatu (po pravilima pojedinca moguća neograničena sloboda govora unutar ustanovljenih pravila)

    TRAILER

    [TUBE]sm9qaEJ3MBc[/TUBE]

    Titlove možete preuzeti OVDJE

    Dio teksta preuzet sa Filmskog Leksikona i knjige 1001 film koji morate pogledati...


    A2D22011-03-12 10:13:22

{{message}}

{{item.title}}