Film

komedija (1983)

Radovan III

Ocjena korisnika
Odlično!
9,5
Radovan III

Naslov:

Radovan lll

Godina:

1983

Žanr:

komedija

Trajanje:

165 min

Režija:

Ljubomir Draskic

Scenarij:

Dusan Kovacevic


Glavne uloge:


Mira Banjac
  >  Katica
Tatjana Beljakova
  >  Georgina
Milutin Butkovic
  >  Stanislav
Maja Cuckovic
  >  Rumenka
Milan 'Caci' Mihailovic
  >  Jelence Vilotic
Tasko Nacic
  >  Osman Avramovic, ugostiteljski radnik VK (Kelner)
Zoran Radmilovic
  >  Radovan III

Opis:


Radovan III je srpska pozorišna predstava Dušana Kovačevića.
Radovan Treći je priča o čoveku koji se nije snašao, koji je došao iz Zavičaja u veliki grad (gde pticu nije video dvadeset godina), i stalno lamentira za Zavičajem iako se ne sme vratiti tamo, jer je zeznuo meštane.

Živi sa ženom (Rumenka, ćerka seljaka Stanislava, pokondirena modna kreatorka), kćeri Georginom (koja je u drugom stanju već pet godina, jer ne sme da rodi neudata od Radovana, dok je otac deteta pripadnik Mrskog neprijatelja, komšija, porodice Vilotić, koji se sad šeta po Amerikama) i tastom Stanislavom (koji je imao neko imanje i ima neke nesređene račune sa Radovanom iz prošlih vremena, a spava u kupatilu, a samo jede i sere iza kuće po Radovanu). Takođe, član porodice je i Katica, ćerka umesto koje je Radovan hteo da ima sina, pa je od Katice stvorio muškaraču koja vozi hladnjaču i zviždi za devojkama. Tu je i zarobljenik, jedan od Vilotića, Jelenče, neshvaćeni pesnik ("voleo sam sve nedelje, nedeljom umesto kravata stavljam zmije oko vrata"), kao i Kelner, Osman Avramović, VK, prvobitno arogantni debeljko, a zatim Georginin udvarač. Radovan je opsednut serijom o Džordžu, zbog čijeg odlaganja radi prenosa sletanja na Mesec bezuspešno pokušava samoubistvo.

Likovi:

Radovan treći - Čovek iz Zavičaja, sticajem raznih okolnosti penzionisan u tridesetoj godini svog života. Veoma malo radio, ali izuzetno mnogo upropastio.
Rumenka - Radovanova žena, Radovanova životna kreatorka, saputnik i izdajnik.
Georgina - Radovanova starija kći. Radovanov dugogodišnji bol.
Katica - Radovanova mlađa kći. Radovan hteo muško, a ono - žensko: vozač interkontinentalne hladnjače.
Stanislav - Radovanu nije otac, već Radovanovoj ženi Rumenki.
Jelenče - Radovanov zarobljenik, iz familije mrskih Vilotića. Da nije takav kakav jeste, možda bio bi pesnik onakav kakav nije.
Kelner - Radovanov neprijatelj bio, pa zet bio, na kraju nije ništa - bio.
Vasilije - Radovanu se umešao u život jer je rođeni brat Stanislava. Dugo godina živeo kao pokojnik. (u originalnoj predstavi iz 1973. se ne pojavljuje, dok se u predstavi iz 2013. pojavljuje, i igra ga Miki Krstović)
Nekoliko mrskih, zaumnih, podmuklih, jezivih i na sve spremnih Vilotića.

Izvor: Vikipedija

Obradio/la:

LjubicaSP
  • Slično za pogledati
  • Komentari (11)
  • Sabirni centar

    Sabirni centar (1989)

    drama, komedija, fantazija

    Stari arheolog pronalazi rimsku nadgrobnu ploču za kojom je tragao cijeli svoj život. Ona pokriva prolaz s "ovog" na "onaj" svijet. Pri pokušaju da je pomakne profesor doživljava srčani udar i ubrzo...
  • Varljivo leto '68

    Varljivo leto '68 (1984)

    drama, komedija, ljubavni

    U ljeto 1968. godine maturant počinje maštati o ženi svog života, zaljubljuje se u više žena, uglavnom zrelih i udatih, a to ga dovodi u niz delikatnih i komičnih situacija što nervira njegovog oca...
  • Nacionalna klasa

    Nacionalna klasa (1979)

    drama, komedija, sportski

    Humoristična drama o samoživom automobilistu koji se i pored neukrotive osobne prirode nađe zatočen u egzistencijalnom beznađu. Branimir Brane Mitrović zvani Floyd 27-godišnji je beogradski...
  • Maratonci trce pocasni krug

    Maratonci trce pocasni krug (1982)

    drama, komedija

    Crnohumorna komedija. Šest mjeseci nakon atentata na kralja Aleksandra 1934. Obitelj Topalović već naraštajima vodi radionicu mrtvačkih sanduka "Dugo konačište". Nakon pradjeda Maksimilijana (M...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    23.06.2022. 22:43
    Hvala kadetoni Approve
    (u zavisnosti od kvaliteta tona, to ipak mora biti užitak, kucati sve one blesave replike danima) Clap
  • titlovi.com
    Approval team
    20.05.2022. 23:50
    Titl je uradio kadetoni ⚡
  • darije
    Administrator
    27.10.2009. 17:10
    RADOVAN IV!


    U avanturu oživljavanja legende u potpuno drugačijoj formi, u vidu crtanog serijala, upustila se ekipa agencije „Euromarketing" sa Pala i stvorila - Radovana IV

    Šta je bilo dalje... Radovan u Vašingtonu, Georgina se porodila

    Tri i po decenije pošto je iz dramskog pera Dušana Kovačevića stvoren Radovan III, vreme je za naslednika. U studiju agencije „Euromarketing" na Palama rađa se Radovan IV - unuk Radovana III.



    U avanturu oživljavanja legende u potpuno drugačijoj formi, u vidu crtanog serijala, prvog takvog projekta u Republici Srpskoj, upustila se ekipa agencije „Euromarketing" sa Pala. Ekskluzivno za Press agencija je pristala da otvori vrata studija, otkrije delove scenarija koji se još čuva u tajnosti i prikaže delove prve od ukupno deset epizoda koje će trajati po 20 minuta. U agenciji kažu da Radovana IV od slavnog dede deli „veliki prasak" koji je rasturio nekadašnju Jugoslaviju i za koji su, naravno, okrivljeni Srbi. „Srbi su krivi za sve", podnaslov je crtanog serijala, čija bi prva, od ukupno deset epizoda, pod nazivom „Veliki prasak", trebalo da bude emitovana krajem oktobra ove godine.

    - Reč je o omažu Zoranu Radmiloviću, koji je ulogom Radovana III definitivno obeležio jednu epohu i u velikoj meri uticao na odrastanje moje generacije, učinivši nas na taj način mentalno zdravijim. Došli smo na ideju da pokušamo da oživimo upravo Zorana, a ne Radovana III u toj predstavi. Tako je i nastala ideja o animiranom filmu kao jedinoj tehnici koja može da udahne novi život velikanu srpske pozorišne scene - kaže za Press Željko Ninkov, direktor agencije „Euromarketing" i idejni tvorac Radovana IV.



    Prema scenariju, koji je rađen uz blagoslov i superviziju Dušana Kovačevića, osim Radovana III, oživeće i drugi poznati likovi iz čuvenog dramskog komada - Radovanova supruga Rumenka, ćerke Georgina i Katica, tast Stanislav, Jelenče Vilotić, kao i kafedžija Osman Avramović. Naravno, tu je i lik Radovana IV, Georgininog sina, rođenog u velikom prasku, izazvanom u Sloveniji 1991. godine. Prasak izaziva bure baruta iz arsenala Radovana III, koji je naoružan krenuo u Ameriku da spase svog prijatelja Džordža, čiji je serijal zbog finansijske krize prekinut na JRT-u. Eksplozija Radovana III katapultira u Vašington, a Georgini posle pet godina trudnoće konačno puca vodenjak i rađa se Radovan IV, brkati dečak koji zbog svoje neverovatne obdarenosti statira kao model na časovima anatomije. U planu je i dugometražni animirani film „Radovan IV". Muziku za serijal i film radiće Momčilo Bajagić Bajaga, dok će glasove likovima pozajmiti najbolji srpski glumci.

    http://www.radovan4.com/

{{message}}

{{item.title}}