The Big Red OnePogledaj trailer!

Film

drama, ratni (1980)

The Big Red One

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,291%
The Big Red One

Godina:

1980

Žanr:

drama, ratni

Trajanje:

113 min

Režija:

Samuel Fuller

Scenarij:

Samuel Fuller


Glavne uloge:


Mark Hamill
  >  Pvt. Griff, 1st Squad
Stéphane Audran
  >  Underground Walloon fighter at asylum (as Stephane Audran)
Robert Carradine
  >  Pvt. Zab, 1st Squad
Lee Marvin
  >  The Sergeant
Joseph Clark
  >  Pvt. Shep (soldier on troop transport)
Bobby Di Cicco
  >  Pvt. Vinci, 1st Squad
Alain Doutey
  >  Broban (Vichy sergeant)
Colin Gilbert
  >  Dog Face POW
Charles Macaulay
  >  captain
Serge Marquand
  >  Rensonnet
Maurice Marsac
  >  Vichy colonel
Siegfried Rauch
  >  Schroeder (German sergeant)
Kelly Ward
  >  Pvt. Johnson, 1st Squad
Doug Werner
  >  Switolski
Ken Campbell
  >  Pvt. Lemchek (#2 on Bangalore torpedo)

Opis:


Stvarna slava rata je preživjeti. U jednom od najupečatljivijih filmova ikada o Drugom svjetskom ratu, redatelj Samuel Fuller iznosi poluautobiografsku priču o skupini snajperista koji pokušavaju preživjeti u „Velikoj Crvenoj brigadi“.

Veteran iz Prvog svjetskog rata narednik Possum (oskarovac Lee Marvin) želi odraditi posao i izvući kako svoju, tako i žive glave svojih novaka. To je samo posao: ubiti neprijatelja prije negoli oni ubiju tebe. Kroz naizgled beskrajno krvoproliće od Sjeverne Afrike, preko Sicilije do iskrcavanja u Normandiji i dalje prema Njemačkoj, njegova sada već veteranska skupina – Gruff (Mark Hamill), Zab (Robert Carradine), Vinci (Bobby CiCicco) i Johnson (Kelly Ward) – otkrit će brutalne strahote rata i naučit će da se nikada ne treba emocionalno zbližiti s novakom, jer će najvjerojatnije umrijeti. Film je na Filmskom festivalu u Cannesu bio nominiran za Zlatnu palmu.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • The Naked Kiss

    The Naked Kiss (1964)

    drama, kriminalistički

    Prostitutka Kelly dolazi u američki provincijski gradić. Nakon noći s policajcem Griffom, odlučuje raskinuti s dotadašnjim načinom života te se zapošljava kao bolničarka u dječjoj bolnici. Ubrzo se...
  • A Bridge Too Far

    A Bridge Too Far (1977)

    drama, povijesni, ratni

    Saveznici imaju plan osmišljen da završi Drugi svjetski rat do kraja 1944. On je riskantan, ali se čini da je praktičan… na papiru. Plan je poznat kao OPERACIJA MARKET GARDEN. Britanski i američki...
  • Pickup on South Street

    Pickup on South Street (1953)

    kriminalistički, triler, film noir

    Kad u gužvi podzemne željeznice na Manhattanu ukrade torbicu bivšoj prostitutki Candy (J. Peters), sitni kriminalac Skip McCoy (R. Widmark), koji je prije tjedan dana izišao iz zatvora, ne sluti...
  • White Dog

    White Dog (1982)

    drama, triler, horor

    Jedne noći mlada glumica Julie Sawyer (K. McNichol) autom naleti na bijelog njemačkog ovčara i teško ga ozlijedi. Nakon što ga veterinar izliječi, Julie odvede psa svojoj kući, pokušavajući mu, uz...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    22.04.2023. 10:06
    Prolog ovog filma je 1918. godina, kada vojnik koga igra sjajni Lee Marvin, negde u Francuskoj naleti na austrougarskog vojnika, koji mu prilazi za podignutim rukama i rečima da je rat završen, no po dugim ratom stečenom refleksu ovaj ubija čoveka u drugačijoj uniformi, ubrzo saznavši da je vojnik bio u pravu i da je rat bio zvanično gotov već satima. 

    Priča se potom seli 24 godine kasnije, Marvin je sada narednik sa svojim vodom koji pripada naslovnoj Velikoj Crvenoj Brigadi, koju čeka višegodisnje krvavo ratovanje, od iskrcavanja na afričku obalu i borbu za Alžir, preko Sicilije, Italije, iskrcavanja u Normandiji, borbi po Francuskoj, Belgiji, Nemačkoj, Čehoslovačkoj... Ovo je dakle pre svega priča o bezimenom pomenutom naredniku i četiri vojnika njegovog voda koji su preživeli sve te godine, prostor i bitke, uz nebrojeno zamena i dopuna voda, mladića kojima su retko kada imali prilike da uopšte upamte imena jer su ovi ginuli gotovo svakodnevno. 

    Sa obrzirom na to da je Samuel Fuller i sam bio pešadinac, upravo u čuvenoj američkoj prvoj crvenoj diviziji, ovaj film sadrži nebrojeno režiserovih ličnih iskustava tokom napornog višegodisnjeg bojevanja kroz Afriku I Evropu. Nema glorifikacije rata, jedne strane, niti do tog vremena uglavnom romantičarskog pogleda na rat. Fuller tu koristi i svoje višegodisnje iskustvo reportera, priču vodi slažući od filma mozaik svojih uspomena i sećanja sa mnogo malih priča o saborcima, situacijama, bitkama, užasima i prijateljstvu u tom pohodu kroz rat. Fuller je imao gotovo četvorosatni materijal filma, svog najličnijeg, koji je trebalo da bude njegovo remek delo, no studio je skratio film na 113 minuta, dodali su naratora i muziku mimo njegove volje, dok su u to vreme po bioskopima harali filmovi sa temom rata u Vijetnamu, te Fuller po ko zna koji put prosto nije imao sreće. Film, iako vrlo dobar, nije čak bio nominovan ni za Oskara te godine, iako je, naravno, imao dobre kritike. 2005. godine, 8 godina po Fullerovoj smrti, pojavilo se dvd izdanje ovog filma pod nazivom Reconstructed Edition u trajanju od 163 minuta, što je najbliže Fullerovoj verziji. Dodatnih 47 minuta oplemenjuju film, naglašavaju Marvina i Hamilla koji dobijaju više prostora, priča deluje potpunije, smislenije a sami likovi bliži, Big Red One time od one stare, vrlo dobre verzije, postaje još bolji ratni film. Danas imamo Band of Brothers, Saving Private Ryan, Schindlera, Pijanistu itsl naslove koji su se umeđuvremenu uzverali na sve moguće liste najboljih/najpopularnijih prikaza rata na ekranu...no Fullerov film, naročito zbog vremena u kojem je nastao, može ponosno da stoji kao nezaobilazan film na temu drugog svetskog rata. 

    Šta je meni bilo najbliže? Bacanje pušaka američke ("rifle") jedinice i bežanija po afričkim goletima pred iznenadnim prolazom Panzera, strah Griffa (Mark Hamill) koji ga je pratio od prvog dana sukoba, odnos između vojnika, autentični humor, taman u pravoj meri, sam Fullerov koncept sa bezbroj malih priča koje čine lepu celinu kako se bliži kraj filma, pa i same lokacije po svim tim zemljama u kojima je divizija ratovala, imaju mi sjajan, gotovo vestern izgled a opet bez previše preterivanja. Marvin je prosto fantastičan, poput i lika kog tumači dok me je Mark Hamill iznenadio, ovo mu je svakako najbolja uloga u karijeri, a šarm Robert Carradina je u izvesnom smislu ostavio možda i najbolji (glede glume a i samog lika) utisak, njegov lik redova Zab-a svakako predstavlja upravo Fullera, valjda mi je zato i najbliži. 

    Preporuka za ljubitelje ratnog filma. Osvežite svoju kolekciju ili eto makar jedno popodne upravo Reconstructed Edition izdanjem ovog filma.Vredi.

    Mark Hamill - The Big Red One (1980)

{{message}}

{{item.title}}