The Electrical Life of Louis WainPogledaj trailer!

Film

biografski, drama, povijesni (2021)

The Electrical Life of Louis Wain

Ocjena korisnika
Odlično!
7,774%
The Electrical Life of Louis Wain

Godina:

2021

Žanr:

biografski, drama, povijesni

Trajanje:

111 min

Režija:

Will Sharpe

Scenarij:

Simon Stephenson
, Will Sharpe


Glavne uloge:


Dorothy Atkinson
  >  Mrs. DuFrayne
Aimee Lou Wood
  >  Claire
Kiki May
  >  Paper Girl
Benedict Cumberbatch
  >  Louis Wain
Olivia Colman
  >  Narrator
Sophia Di Martino
  >  Judith
Claire Foy
  >  Emily Richardson-Wain
Olivier Richters
  >  Journeyman Boxer
Jamie Demetriou
  >  Woodville Jr

Opis:


Engleski umetnik Louis Wain postao je veoma cenjen krajem 19. veka, a sve zahvaljujući svojim nadrealnim slikama - mačaka!

Obradio/la:

IgaBiva
  • Slično za pogledati
  • Komentari (2)
  • The Personal History of David Copperfield

    The Personal History of David Copperfield (2019)

    drama, komedija

    David Copperfield (D. Patel) ulazi u život razapet između nade i tragedije. Otac mu umre dok je on još dijete, ali mu majka pruža toplo i nježno okruženje unatoč obiteljskoj oskudici. No to ne...
  • Benediction

    Benediction (2021)

    biografski, drama, ratni

    Burno življenje pesnika Siegfrieda Sassoona v prvi svetovni vojni. Pisatelj in vojak je bil zapleten človek, ki je preživel grozote spopadov in bil odlikovan za svoj pogum, vendar je postal glasen...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • aleksandar-kojic
    Active member
    22.08.2023. 16:27
    Konačno se neko setio da napravi film o ekscentričnom britanskom umetniku Louisu Wainu!Omiljeni umetnik Davida Tibeta,čiji radovi se često pojavljuju na omotima albuma njegovih Current 93.U filmu Nick Cave glumi H.G. Wellsa!Snimiti ovaj film nije se setio bilo ko,već dvojac Will Sharpe i Simon Stephenson!
    U režiji Willa Sharpea, vizionarskog tvorca filma "Black Pond" i sjajne serije "Flowers", koji je zajedno sa Simon Stephensonom napisao scenario, ovog potpuno originalnog dela koje vrca energijom, humorom i patosom.Da li Englezi sanjaju električne mačke? Pitao bi se Philip K.Dick.Luis Vejn ih je sanjao do ivice ludila.Bio je čovek koji je katapultirao mačke u mejnstrim, katalizirajući ih kroz svoje kataklizmične životne katastrofe.
    Radnja je smeštena u rane 1900-te, pratimo Vejna dok pokušava da otkrije „električne“ misterije sveta i na taj način bolje razume svoj život i duboku ljubav koju je delio sa svojom suprugom Emily Richardson (Claire Foy).Vejn je bio poznat po opsednutosti mačkama,a njegove razigrane,psihodelične slike često bizarnih i morbidnih maca,zauvek su transformisale percepciju umetnosti kad su u pitanju mačke.Niko to nije radio pre njega,sa tako bolesnom posvećenošću.Sa Benedictom Cumberbatchem u glavnoj ulozi, ovaj šarmantni biografski film o čoveku koga su neobične slike mačaka učinile svetski poznatim takođe je priča o borbi, mentalnoj bolesti i tome kako gubitak srodne duše može da traje ceo život.
    Rođen u plemićkoj porodici, u teška vremena, Vejn čini ono što bi svaki dobro vaspitan viktorijanski džentlmen učinio da izdržava svojih pet sestara i voljenu majku: radi razne poslove dok juri svoje snove.Ubrzo shvata da bi rad kao ilustrator mogao biti najbolja pozicija kojoj se mogao nadati.Glumac Benedict Cumberbatch je poznat po igranju čudaka i zlikovaca, i kao ekscentrični heroj ovog filma (glumi Louis Waina) pruža nam sjajan performans.On prikazuje Vejnovu duboku senzibilnost i društvenu nelagodu sa nijansama koje oduzimaju dah. Kada nova guvernanta Emily stigne u kuću da brine o Vejnovim mlađim sestrama, Luis je oduševljen njenom lepotom, toplinom i neobičnošću.Ni ona ne ostaje hladnokrvna.Štaviše, ona vidi nešto posebno u Luisu, koji je očaran njenom oštrom inteligencijom. Uprkos njihovom skandaloznom ponašanju u javnosti - i užasu što je Luis u romantičnoj vezi sa ženom niže klase - oni ipak odlučuju da se venčaju.Obostrani psihički poremećaji počinju kad pronađu mače lutalicu,usele je u svoj novi dom i obožavaju je kao da im je dete.I tako Luis počinje opsesivno da crta i slika mačke. Kada se u Tajmsu pojavi priča na dve stranice o njegovom radu, javnost poludi za mačkama i za Luisom. Filmski prikaz mačaka je urnebesan, kroz zamagljene bajkovite vizuelne kadrove, koji sugerišu da su mačke zaista magična stvorenja.Vejn je nadaren čovek koji može da slika i crta tako brzo da nas ostavi iznenađene svojom genijalnošću. Luisov um je prepun ideja i čudnovatih misli.Uz sve to - Louis ima još jednu opsesiju: struju. Opčinjen je kako električna energija funkcioniše i njenim fizičkim i psihološkim implikacijama na naše živote. On takođe veruje da je odnos mačaka sa strujom značajan.Počinje sve više da se ozbiljno bavi svojim istraživanjima, kako bi patentirao neke teorije o misterioznoj ulozi električne energije u svetu. 
    U međuvremenu, poštovanje i ljubav koju javnost oseća prema Luisovim ilustracijama mačaka pretvara se u pravu senzaciju. Popularnost njegovih crteža čini Luja bogatim - ali nakratko. Možda bi postao milioner da je razumeo bilo šta o zakonu o autorskim pravima.Njegov vrtoglavi uspeh potkopavaju neprijateljski odgovor javnosti na njegova teško razumljiva i bombastična predavanja o elektricitetu.Zbog svega toga postaje sve više neuravnotežen,njegovi mentalni problemi vode ga u dijagnostikovanu šizofreniju.Plodan umetnik koji pati od mentalne bolesti.sjaj i različitost su dar - ili možda prokletstvo, ili oboje - od prirode. Luis Vejn, kako se vidi kroz Sharpeovo sočivo, je istovremeno blagoslovljen i proklet.Film"Električni život Luisa Vejna" je inspirativan i nudi nam važne životne lekcije .Elegantan je dirljiv, poetičan i romantičan.
    To je neverovatna priča o genijalnosti i izazovima.Besprekorno snimljen kao izraz umetničkog otuđenja i strastveni krik za pomoć čoveka razapetog između ljubavi i umetnosti.Reditelj Will Sharpe,u svojim filmovima, stvara svetove koji odražavaju jedinstvenu magiju njegovih likova,a nalaze se na granici između genijalnosti i ekscentričnosti.Poseduju neku prelepo neskladnu muziku, bujne boje i raspoloženja koja spretno odražavaju svetlost i senku. Od samog početka, Luis je prikazan kao čudan čovek, koji viri preko zidova bašte normalnosti kako bi uočio nedokučive vidike. Mačke su tu kao deca, vode Luisove estetske strasti i smiruju njegove trenutke mentalne krhkosti. Sharpeova vizija ovog briljantnog čoveka prožeta je nežnošću, ali i trenucima užasa. Ne samo da se pitamo već i ježimo - kako je to živeti u nadrealnoj dimenziji koja je u suprotnosti sa stvarnim životom?

  • titlovi.com
    Approval team
    18.11.2021. 23:43
    Prijevod je uradio mita53 👍

{{message}}

{{item.title}}