The Ghost and the DarknessPogledaj trailer!

Film

drama, triler, avantura, horor (1996)

The Ghost and the Darkness

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
6,850%
The Ghost and the Darkness

Naslov:

Duh i tama

Godina:

1996

Žanr:

drama, triler, avantura, horor

Trajanje:

110 min

Režija:

Stephen Hopkins

Scenarij:

William Goldman


Glavne uloge:


Michael Douglas
  >  Charles Remington
Val Kilmer
  >  Col. John Henry Patterson
Satchu Annamalai
  >  Worker #1
Henry Cele
  >  Mahina
Jack Devnarain
  >  Nervous Sikh Orderly
Kurt Egelhof
  >  Indian Victim
Alex Ferns
  >  Stockton
Glen Gabela
  >  Orderly #1
Bernard Hill
  >  Dr. David Hawthorne
John Kani
  >  Samuel
Raheem Khan
  >  Worker #3 (as Rakeem Khan)
Nick Lorentz
  >  Photographer
Brian McCardie
  >  Angus Starling
Emily Mortimer
  >  Helena Patterson
Richard Nwamba
  >  Orderly #2
Om Puri
  >  Abdullah
Teddy Reddy
  >  Worker #2
Tom Wilkinson
  >  Robert Beaumont

Opis:


John Henry Patterson (V. Kilmer), poznati vojni inženjer i stručnjak za izgradnju mostova, pozvan je po nalogu Roberta Beumonta (T. Wilkinson), glavnoga voditelja gradnje i financijera željezničke pruge u Tsavou, Keniji, da pospješi i ubrza radove. Ne prežući ni od ucjene, Beaumont mu kaže da će narušiti njegov ugled ako most ne bude izgrađen na vrijeme. Patterson dolazi u Afriku, upozna zaposlene na projektu kao i mještane, pripadnike plemena Massai. Uskoro, Henry uvidi da radovi ne napreduju zbog vrlo ozbiljnog problema: naime, par krvoločnih, neuhvatljivih lavova ozbiljno prijeti cijelom kraju, usmrtivši već veliki broj ljudi. Zbog toga je zaposlen lovac Remington (M. Douglas).

"Duh i tama" atraktivna je, napeta i vrlo dojmljiva pustolovna drama koja prikazuje seriju događaja koji su pratili izgradnju željezničkog mosta na granici Kenije i Ugande, odnosno istinitu priču o takozvanim Tsavo maneaters, dvoje lavova koji su ubili stotinjak ljudi, a da ni danas nije rasvijetljen razlog zbog kojega su se ti incidenti dogodili. Ova je nesretna priča, pomno predočena u pričama graditelja Pattersona, osim u ovome filmu, ekranizirana i 1952. godine, u filmu "Bwana Devil".
"Duh i tama" režirao je američki redatelj Stephen Hopkins (Predator 2, Lost in Space) povjerivši glavne uloge slavnim glumcima Valu Kilmeru, Michaelu Douglasu i Tomu Wilkinsonu. Film je osvojio Oscara za zvučne efekte.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (1)
  • The Saint

    The Saint (1997)

    akcija, ljubavni, znanstvena fantastika, triler, avantura

    Dječak bez roditelja odbija prihvatiti ime koje mu je dao svećenik te si nadjene ime Simon Templar (Val Kilmer). Kada odraste, Simon postaje vrhunski lopov za kojeg se bore sve države u želji da za...
  • The Ghost in the Darkness

    The Ghost in the Darkness (2019)

    kratki, horor

    A Youtuber named Morgan stumbles upon footage of a possible murder in the woods. After the police fail to follow up on it, she decides to investigate herself and soon finds herself face to face with...
  • Thunderheart

    Thunderheart (1992)

    kriminalistički, misterij, triler

    Mladi FBI agent indijanskog podrijetla, Ray Levoi (Val Kilmer), stiže u indijanski rezervat smješten u južnoj Dakoti kako bi istražio ubojstvo jednog Siouxa. Glavni osumnjičeni je lokalni aktivist...
  • Blown Away

    Blown Away (1994)

    drama, kriminalistički, akcija, triler

    Nakon što se zapali fitilj, počinje odbrojavanje! Ako niste Jeff Bridges ili Tommy Lee Jones, sklonite se na sigurno. Jimmy Dove (Jeff Bridges) radi u bostonskom odjelu za razminiranje i...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    21.06.2022. 20:31
    The Ghost and the Darkness | Amazon.com.br



    Kenijska regija Tsavo tokom stotina godina je bila ruta karavana sa robljem koje je usled izrazito negostoljubivih uslova umiralo i ubijano od strane lavova tokom puta. Vremenom su se tamošnji lavovi navikli na ljudsko meso što ih je učinilo nešto atipičnijim, ljudožderima, nešto daljim od svoje vrste, dok su pojedini lavovi razvili posebnu brutalnost i taktike lova, što ih je među plemenima učinilo gotovo mitskim bićima. 

    Ovo je priča koja se odvija u suton 19. veka, sa britanskom imperijom koja na zloglasnoj teritoriji gradi železnicu, suočena sa bezbroj problema u izgradnji mosta. Radnici su se sastojali od Indusa i Afrikanaca, medjusobno nenaklonjenih jedni drugima, izloženi malariji i ostalim bolestima, dok je sve stravičnim činio i lov posebno brutalnog i neuhvatljivog para lavova, prozvanih Duh i Tama, koji su tokom više meseci odneli desetine života. Zaplet filma počinje dolaskom mladog inžinjera (Val Kilmer), lukavog perfekcioniste koji se nikada ne predaje i koji želi da stavi tačku na krvoproliće. Kako mu to nikako ne polazi za rukom, u pomoć mu pristiže čuveni lovac, Charles Remington (Michael Douglas) i oni započinju svoj lov, dok krv i udovi lete na sve strane u tom nadmudrivanju ljudi i prirode. 

    Prilično neuobičajen filmić, mahom uspešan, spaja nesvakidašnji filmski čorbuljak od avanture, gotovo monster filma sa uzbudljivom akcijom, ljudskom dramom a sve to na meni izuzetno zanimljivim lokacijama, uz lepe kadrove kenijskog nacionalnog parka. Voleo sam film tada kada je izašao, interesantan je i danas, i svakako ostaje kao jedan od nešto drugačijih filmova na temu sukoba čoveka sa zverima.


    The Ghost and the Darkness 20 Years Later - Cryptic Rock

{{message}}

{{item.title}}