Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Anatomy of Marriage - Zaboravljeni klasik

Anatomy of marriage čini dva posebna filma, Françoise ou La vie conjugale i Jean-Marc ou La vie conjugale, u trajanju od po oko sat i po, što je koncept koji sam po sebi nije konkurentan sa najvećim komercijalnim ostvarenjima. Prilikom premijere u Njujorku daleke 1964-te, u Njujork Tajmsu je ideja dva filma u jedan ocenjena kao ne naročito ubedljiva. Navedeno je da bi npr. Psycho prošao nezapaženo da je urađen iz dva dela, jedan iz ugla žrtve, drugi iz ugla Perkinsa.

Međutim, tema braka kao skupa krajnje složenih ljudskih odnosa jeste nešto sasvim drugo. Da bi došli do potpunog prikaza šta jeste a šta nije, potrebno je da čujemo i muža i ženu.

U svakom filmu izložen je ugao gledanja jednog supružnika, počev od upoznavanja, preko braka do rastanka, uz povremene monologe kao najintimnije oblike obraćanja bračnom partneru.

Radnja filmova počinje u Parizu. Glavni likovi su Žan-Mark i Fransoa, studenti prava, koji se zaljubljuju i ulaze u brak. Na prvi pogled malo im treba da budu srećni, ali na delu nije sve tako logično i jednostavno. Zaplet je neminovan, ali ne kao posledica određenog događaja ili spleta okolnosti već zbog različitih crta ličnosti bračnih partnera.

Žan-Mark je smisao bavljenja pravom našao u detinjstvu kada je zapostavljen od roditelja kuću doživljavao kao zatvor. Zato je položaj sudije za maloletnike u provincijskom Veselu i kontrola ponašanja mladih prestupnika njegova životna misija. Resocijalizacija, baš kako piše u zakonu, a ne samo kažnjavanje i smeštanje iza brave u popravnom domu.

Međutim, ovaj posao nije plaćen kao advokatski i zato je Fransoa prinuđena da radi zbog izdržavanja porodice koju sada čini i ćerka Kristin. Ona je praktičnija i ide putem novca. Tržište marketinga je idealan posao za nju jer je uzbudljiv, zabavan, omogućava putovanja i  napredovanje i dobru platu. Na sceni novog društvenog poretka u kojem žena više nije samo domaćica i dozvoljeno je da zarađuje i više od muža, dolazi do sučeljavanja dva različita sveta.

Kada nestane početne zaljubljenosti ljubomora je sve jača, a prevara visi u vazduhu. Drama se nastavlja novim nerazumevanjima koja Žan-Mark i Fransoa u “svojim” odvojenim filmovima potpuno drugačije doživljavaju. Njima se ne razlikuju samo tumačenja istih događaja već i to ko je šta izgovorio. Oboje za sebe tvrde da imaju najbolju nameru, ali su stalno u raskoraku sa međusobnim očekivanjima i ko je uskraćen za pažnju.

Oba filma su bogata simbolikom u borbi dva modela porodice: jedan je onaj iz kojeg je potekao Žan-Mark, a drugi je onaj iz kojeg je potekla Fransoa. Iako su oboje jedinci, univerzalnost ne gubi na značaju jer čini se da bi uvođenje braće i sestara samo zbunilo publiku i udaljilo je od osnovne priče.

Reditelj Andre Cayatte i sam pravnik po obrazovanju u svojim prethodnim ostvarenja već se bavio pitanjima pravde, kazne, morala i braka. Sada, smeštajući ih u ruke pravnika, maksimalno je povećao ulog. Supružnici imaju ubedljive argumente u dokazivanju krivice druge strane, a njihove impresivne transformacije u drugom delu, koji god prvi da gledate, nateraće vas da  preispitate zaključak, ako ste već izabrali na čiju stranu ćete da stanete.

Koncept partnerskih odnosa sa odvojenim uglovima gledanja je viđen u francuskoj kinematografiji mnogo godina kasnije, ali u jednom celovitom filmu À la folie... pas du tout.

U Anatomy of marriage muž i žena su dobili po kompletan film čime je naglašena njihova potpuna ravnopravnost i učešće, kako u zaslugama za sreću tako i u krivici za loš odnos. Svakom gledaocu je ostavljeno da se zapita – kakva je budućnost ako je prošlost opterećena tišinom neizgovorenih reči?

 

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}