David Jason - Budale, konji i ostale mućke

David Jason je ove godine izdao autobiografiju o svojoj karijeri, pod nazivom Only fools and stories. Sigurno prepoznajete aluziju na originalni naslov serije Mućke, pa možete pretpostaviti koji je sadržaj. Jason je u knjizi pokušao opisati kako se uspio probiti od skromnog dečkića iz predgrađa Londona do britanske zvijezde na korak do Hollywooda. Na korak, ali ne u njemu samom. Ostao je vjeran okružju koje ga je uzdiglo do slave i (za sada) se ne misli prodati velikim studijima. Mnoge čitatelje sigurno zanimaju pikanterije sa snimanja pa se Jason pobrinuo da ih ne nedostaje. U nastavku slijedi par situacija gdje se opisuje kako je ekipa mućkala na setu. Budite upozoreni, sve je puno plonkera.

- Lennard Pearce, poznatiji kao djed, došao je u ekipu Mućki s burnom prošlošću. U nekoliko navrata je bio na rubu smrti zbog alkohola, a borio se s ovisnošću o pušenju. Na setu je navodno uspio ostati trijezan, premda mu je pušenje ostalo kao nepobjediva navika. Kazao je kako je obožavao kada su ga na ulici prepoznavali kao djeda. Povezao se s ulogom toliko da je htio da ga obilježi do kraja života. Nažalost, otišao je prerano 1984. godine kada su ga pogodila dva srčana udara. Svoje zadnje godine je proveo sretno. Kako bi se dodatno ohrabrio prije svakog snimanja, imao je običaj dodirnuti malo kinesko prase od porculana. Praznovjerna navika ga nije uspjela spasiti od tužne sudbine.

- U travnju 1982. godine, produkcija je otišla u Dorset kako bi snimila epizodu It never rains… Radnja se zapravo događala u Benidormu, ali je premještena na sjever Engleske, jer BBC nije imao potreban budžet za snimanje u Španjolskoj. Nicholas Lyndhurst je u to vrijeme trebao proslaviti 21. rođendan. David Jason mu je odlučio napraviti iznenađenje kakvo se ne zaboravlja. Ali, to je napravio bez puno obzira po osjećaje dragog kolege i prijatelja Nicka. Dogovorio se s cijelom ekipom da do kraja dana drži jezik za zubima i Lyndhurstu ne spominje ništa oko rođendana. Jason je navečer sjeo s njim u hotelski bar te je Nick usput pokušao nagovoriti ekipu da im se pridruži. Svi su se ispričavali „možda kasnije“, „idem u drugi kafić“ i slično… Prije odlaska u sobe, Jason predlaže da oboje odu do garderobe i izvedu psinu Lennardu Pearceu tako da mu izvrnu podstavu svih kaputa iznutra prema van. Nakon otvaranja vrata, unutra se nalazila cijela ekipa i zasula Lyndhursta gromoglasnim čestitkama i poklonima. Ponekad se stvarno isplati nekoga peći na laganoj vatri, ne?

- Godine 1989. snimljena je epizoda koja se mnogim gledateljima urezala u pamćenje kao najsadržajnija. The jolly boys outing gdje ekipa iz „Kobilje glave“ ide na godišnje glupiranje u Margate. Serija je tada trajala već osam godina i prikupila velik broj fanova diljem Britanije. Normalno da je uz to izgubljena privatnost koju su glumci priželjkivali pri dolasku na lokacije snimanja. Za tu prigodu su unajmili čuvare, ali znatiželjnika je bilo na sve strane. John Challis, legendarni Boycie, u pauzi je želio u miru otići do kioska po cigarete. Zamolio je jednog čovjeka koji je stajao sa strane da ga otprati (mislio je kako je riječ o čuvaru). Na povratku, Challisa je zanimalo koliko mu pratitelj već dugo radi taj posao. Zbunjen, čovjek ga pita „Kako to mislite? „Ovo što sada radite, čuvanje glumaca na setovima“. Na to mu gospodin spretno odgovori „Ma ne, ja vam samo osiguravam supermarket u blizini, možeš li mi dati autogram, Boycie?“ Eh, ti fanovi, morate ih prigrliti da bi uopće preživjeli.

- Godinu prije, ekipa je napravila epizodu koja nije baš svima sjela najbolje. „Danger UXD“. U njoj Delboy preuzima 50 seks lutki na napuhavanje od Denzila. Tvornica iz koje su došle je izgorjela pa je logično da su otišle Delboyu kao krajnjem kupcu. Dok je ekipa snimala eksterijerne scene u Bristolu, kao skladište su koristili hotel u kojem su boravili. Dva mladića zadužena za rekvizite su se taman spuštali iz sobe do podruma s lutkama. I kad tamo, starac i starica su taman pozvali lift u kojem su bili rekviziteri s pomalo neprimjerenim stvarima. Jedan od njih je samo protisnuo „Sve ok ljudi, usred smo snimanja“. Teško da im je odmah sjeo taj podatak.

- Godine 1991. Mućke su od producentske kuće dobili vjerojatno najveće priznanje i produkciji je odobreno snimanje božićnog specijala u Miamiju na Floridi. Na sreću po Jasona i Lyndhursta, a na žalost po ostatak postave, epizoda se vrtjela samo oko Dela, Rodneya, Boyciea i Marlene. Jedan dio snimanja je uključivao močvare u Evergladesu, područje kojeg većinski nastanjuju aligatori. Scenaristi su tu činjenicu iskoristili kako bi osmislili scenu gdje naš dvojac bježi od mafijaškog klana (i napasnih gmazova). Čak je i organizirana i audicija kako bi se izabrao najuvjerljiviji aligator. Našli su ga i nadjenuli mu prikladno ime „Al the gator“. Navodno su svi dobro postupali s njim. Osim u jednom trenutku kada je prilikom jela pojurio za snimateljskom ekipom, umjesto za hranom. Sue Holderness (Marlene) je vlastitom videokamerom dokumentirala snimanje serije i uspaničeno bježala dok je uređaj bio upaljen, pritom snimajući samo noge u pokretu. Zbog toga nikada nećemo saznati pravu reakciju sudionika.  

Također, epizoda je obilježila cameo uloga slavnog Bee Geea - Barryja Gibba. Pojavio se u sceni gdje su Del i Rodney na turističkom brodu i gledaju slavnog pjevača kako uređuje vrt oko svoje kuće. Kada su Jason i Lyndhurst navratili do njega kasnije na čaj, Gibb im je priznao kako je ogroman fan serije. Za razliku od Margatea, za Mućke u Americi vjerojatno nitko nije ni čuo te su glumci mogli u miru snimiti svaku od scena.  • Komentari (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!