Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Hot Zone - Čudovište se uvijek vraća

Nagledali smo se raznoraznih demona, zombija i vampira u tv serijalima i filmovima. Volimo biti prestrašeni, no samo kada znamo da smo sigurni, da čudovišta ne postoje. No ipak postoje. Najgora su ona nevidljiva čudovišta, a među njima strši jedno ime - EBOLA.

Studeni 1989, je nulta točka proboja Ebole na tlo SAD-a. U dvama brodovima koji su dovezli majmune makakije iz Manille u SAD, otkriveni su bolesni majmunčići. Dr. Nancy Jaax (Julianna Marguiles), znanstvenica je pri vojnom biološkom institutu. Krv i tkivo majmuna iz karantene prvo dolaze u vojni institut, jer jedino oni u Washingtonu posjeduju opremu i objekt  biološke razine 4. Sumnjičava i potpuno predana poslu, dr. Jaax odmah krene s virološkim testovima te vrlo brzo shvati o čemu je riječ. No dr. Jaax je samo vrijedna znanstvenica, dočim je razina odlučivanja rascjepkana na nekoliko ministarstava i vladinih agencija. Dragocjeno vrijeme se gubi, pa nekoliko radnika u karantenskom objektu ubrzo počinje pokazivati znakove bolesti. Vremena je sve manje i manje, a zakonske  prepreke i pripetavanja ingerencija su sve veća. U igri je kolaps sustava, jer Ebola je „vruća zona“ tek par kilometara od Capitol Hilla....

National Geographic ima iskustva s igranim serijalom. Ovoga puta se odlučio za mini seriju od 6 epizoda, napisanu po knjizi Richarda Prestona, „The Hot Zone“ iz 1994. godine. Znači da je utemeljena na stvarnim događajima, s ljudima koji postoje i dan-danas i koji mogu posvjedočiti koliko je krhak sustav obrane, čak i visoko razvijenih zemalja od maloga, nevidljivoga no pogubnoga svijeta virusa.

Isprepletena mreža agencija, što vojnih, što civilnih ne može funkcionirati u trenucima kada se teške odluke moraju smjesta donijeti. Neshvatljivo je koliko vremena treba da se sanira primarni problem, karantenski objekt, kada je već bolest potvrđena, ne samo kod majmuna nego i kod ljudi, koji su bili u kontaktu sa svojima bližnjima. U jednom trenutku dr. Jaax, frustrirana prepucavanjima na sastancima, kaže: „ Nemojte da nas povijest upamti kao ljude koji nisu imali hrabrosti povući okidač“. Ta rečenica najbolje pokazuje koliko smo daleko od kontrole smrtonosnih zaraza, te koliko ovisimo o sreći u teškim  okolnostima. Bez obzira na svu tehnologiju i mehanizme s kojima danas raspolažemo.

Serija je snimljena po vjerodostojnom principu. Slijedilo se situaciju kako se zbila. Zato i je zastrašujuće, naročito dio iz karantena. Jeza utemeljena na stvarnim događajima. Glumačka ekipa na čelu s već pomenutom iskusnom Juliannom Marguiles, drži vodu. Uz nju stupovi serije su Noah Emmerich, znanstvenik i suprug dr. Jaax, zatim Liam Cunnigham, poznati lik iz Game of Thrones. Topher Grace i James D'Arcy upotpunju ovaj casting, no pravi oslonac je ionako događaj sam po sebi, proboj Ebole na teritorij SAD.

Među producentima zapazit će te jedno jako poznato ime - Ridley Scott. To potvrđuje ozbiljnost projekta, kao i otvaranje na Tribeca festivalu 30.4.2019, te odjek koji je mini serija imala, kod publike i medija. Režiser Michael Uppendahl je iskusni zanatlija, koji je radio na Mad Men i American Horror Story. Dobro je odradio svoj dio posla. Serija je ozbiljna, zabave tu nema puno, tako da je namijenjena publici koja se ne pali na prvu loptu. Možda nije visokobudžetna kao Chernobyl, no zaslužuje da se pogleda. Gledati svakako.

Zanimljivost: Da se bolest nazvala po rječici Eboli, saznat će te u seriji. Smrtonosni oblik, poznat kao Zairska Ebola, ubija 9 od 10 oboljelih. Prvi zabilježeni slučajevi sežu u 1976 - Zair , te 1979 - Sudan. Nakon izbijanja zaraze u SAD, Ebola je kosila žrtve 2014, te ponovo 2018. Čudovište se uvijek vraća.

  • Komentari (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • 18.11.2021. 04:40
    Ja sam sad tek pregledala prvu sezonu 🙈 videla sam da 2 sezona pocinje 28.11. Nadam se da ce biti prevoda. Veliko hvala svim prevodiocima za ovu predobru seriju.
  • skype6
    member
    31.10.2019. 14:20
    Odlicna serija! Topla preporuka
  • Vladika
    Senior translator
    26.06.2019. 22:34
    Serija radjena po knjizi Ricarda Prestona "Zona usijanja". Uglavnom dobro preneseno, ali neke delove koji su u knjizi jezoviti, ove ipak nisu uspeli da ponove, ali sve u svemu... Ok.
;

{{message}}

{{item.title}}