Star Wars: The Rise of Skywalker - Uspon ili pad?

Pomešana osećanja...

Prošle su 42 godine su od Star Wars, generacije su stasale, pa bi bilo prilično neukusno pričati o tome koji je film franšize bolji, a koji gori. Oni koji su tu od početka (kao ja), naravno da su najviše emotivno vezani za prva tri snimljena filma, a da ono posle smatraju tek prilično uspešnom "reciklažom". Ipak, ne može se poreći da je snimljeno devet direktnih filmova "nečega nesvakidašnjeg", plus dva "dodatna", te da je ova "svemirska opera" možda i najvažnije dostignuće istorije kinematografije, poglavlje SF. Zato ovo i neće biti klasična filmska kritika, već više uputstvo za uživanje...

Nije mi poznato zašto se George Lucas odlučio da snima filmove ovim čudnovatim redom, u kom je prvo snimljen četvrti "nastavak", ali ako nije u pitanju neka vanzemaljska logika ili teorija zavere, onda to ostavljam njemu na dušu. Da, ipak, stvari sada postanu jasnije, kada već "na gomili" imamo sve filmove, evo i uputstva kojim hronološkim redom možete gledati filmove, da bi najbolje razmeli "ko tu koga i zašto".

Prvo je Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (godina snimanja: 1999 ) - opisana dešavanja 32 godine pre onih u četvrom delu.

Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (godina snimanja: 2002) - opisana dešavanja 22 godine pre onih u četvrom delu.

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) - - opisana dešavanja 19 godina pre onih u četvrom delu.

Solo: A Star Wars Story (2018) - opisana dešavanja deceniju pre onih u četvrom delu.

Rogue One (2016) - opisana dešavanja neposredno pre onih u četvrom delu.

pa onda čuveni "početak" - Star Wars (1977)

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) - opisana dešavanja tri godine nakon onih u četvrom delu.

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983) - opisana dešavanja četiri godine nakon onih u četvrom delu.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) - opisana dešavanja 34 godine nakon onih u četvrom delu.

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) - opisana dešavanja 34 godine nakon onih u četvrom delu.

i onda ovaj poslednji - Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019) - opisana dešavanja 35 godinq nakon onih u četvrom delu. 

A, svemu ovome, komotno, možete da dodate i dešavanje iz aktuelne serije The Mandalorian, u kojoj se radnja dešava nakon pada Imperije, a pre nastanka Prvog reda...

Da li je ovaj poslednji film zaista i kraj franšize? Producenti kažu da jeste, mada sve može da liči i na marketinški trik. Možda su im, zaista potrošene sve ideje, ali ne bih se kladio ni svojom svetlom, a ni tamnom stranom...

Onome ko izračuna koliko je sati ovih filmova do sada snimljeno može se dati i Nobelova nagrada za matematiku. Shodno tome, svedoči i činjenica da jednu od najbitnijih uloga u Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker tumači Carrie Fisher, preminula tri godine ranije. Tehnologija je čudo, postoje i restlovi iz prethodnih delova, pa tako ko zna i da li je ovo zaista "smrt franšize"?

Meni se čini da ona nikako nije zaslužila da umre...

Uprkos tome što ovaj poslednji film ima narativ beskonačne žanrovske jurnjave, da se tu često ne zna već ono pomenuto "ko koga i zašto", ko je živ, a ko mrtav, da li Kylo mrzi Ray zato što je ona njegov filozofski pandan, samo s druge strane, ili je samo mrzi zbog toga što je to tako u scenariju... 

J.J. Abrams kao Lucas savremenog doba? Što se mene tiče - neka hvala, ali izgleda da tako mora biti, pa hajde...

(Eto, potrudih se da ne spojlerišem uopšte, jer greota je bilo šta reći o radnji filma, koji ima toliko zapleta i podzapleta, da to može da izazove i konfuziju u nepripremljenim umovima, ali, opet - neka tako bude. Treba se prepustiti...)

 • Komentari (14)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 14.02.2020. 19:50
  Da ga ne stavljam pod spoiler tagove, ne puštajte ako niste gledali. LOL

  [TUBE]2OnieKUgv3I[/TUBE]

  Više mozga i pažnje na kontinuitet utrošili ovi na parodiju nego JJ i KK na zvanični film. Ouch
   
 • titlovi.com
  Approval team
  03.01.2020. 13:01
  Prijevod je uradio Osgiliath 👍
 • baho
  Senior translator
  26.12.2019. 18:36
  A nisam mogao odoljeti ne pogledati ovo kao TS... Ako se zanemari mandarinski titl (da je bar mandalorski) i osrednji audio, može proći. S tim što ipak treba bolji zvuk da bi neko ko osrednje dobro govori engleski sve pohvatao, ili bar neki engleski titl (možda ima, nisam se trudio pronaći).
  I nekažem da neću ponovo pogledati kad bude nešto pravo. Pogledao bih ja ovo i u kinu da isto radi u mojoj zabiti. Bez obzira na to što je njesra.

  Slažem se s ovim da je dosta nepovezano. Skoro do finalne bitke (pa i tu), skaču s sa scene na scenu kao da je neko hiperaktivno dijete režiralo. Ili ja nisam uspio dovoljno skontati, a mislim da nisam toliko glup?
  Scene se Leiom djeluju previše izvještačeno. Mogu se oni izvlačiti na to da su htjeli da joj naprave omaž ili neki drugi patetični izgovor, ali jasno je da je to bila muža krave koja je davala puno mlijeka, samo što pri tome nisu računali na to da kad se dovoljno izmuze ništa od toga. Da me neko pogrešno ne shvati, ne mislim na Leiju, nego metaforički na Star Wars.
  Uglavnom scene s Leiom su kao loša fotomontaža u Paintu - baš Paintu (ne ni od strane nekog ko nevješto rukuje Photoshopom).
  Onda oni random fleševi sa elementima raniji dijelova (baš fleševi, jer nisu scene - npr. odjednom Evoksi gledaju kako pada krstarica). Čista patetika.
  [spoiler]Da ne pričamo o tome da su se posrali na sve prethodne trilogije, tako što je ispalo da se Luke bez veze borio s Palpatineom. Onda ono s Kylom, koji je praktično jedini s mračne strane prešao na svijetlu, a pri tom uspio postići ono zbog čega je Anakin prešao na mračnu stranu (vratiti voljenu osobu iz mrtvih). O samom Palpatineu je bolje da ne govorimo. Dobro, napravio je i istu žrtvu na kraju...[/spoiler]
  Donekle mi se sviđa sam kraj, ali samo donekle.

  Ako je ovo kraj, dobro je što je tako... LOL