Star Wars: The Rise of Skywalker - Uspon ili pad?

Pomešana osećanja...

Prošle su 42 godine su od Star Wars, generacije su stasale, pa bi bilo prilično neukusno pričati o tome koji je film franšize bolji, a koji gori. Oni koji su tu od početka (kao ja), naravno da su najviše emotivno vezani za prva tri snimljena filma, a da ono posle smatraju tek prilično uspešnom "reciklažom". Ipak, ne može se poreći da je snimljeno devet direktnih filmova "nečega nesvakidašnjeg", plus dva "dodatna", te da je ova "svemirska opera" možda i najvažnije dostignuće istorije kinematografije, poglavlje SF. Zato ovo i neće biti klasična filmska kritika, već više uputstvo za uživanje...

Nije mi poznato zašto se George Lucas odlučio da snima filmove ovim čudnovatim redom, u kom je prvo snimljen četvrti "nastavak", ali ako nije u pitanju neka vanzemaljska logika ili teorija zavere, onda to ostavljam njemu na dušu. Da, ipak, stvari sada postanu jasnije, kada već "na gomili" imamo sve filmove, evo i uputstva kojim hronološkim redom možete gledati filmove, da bi najbolje razmeli "ko tu koga i zašto".

Prvo je Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (godina snimanja: 1999 ) - opisana dešavanja 32 godine pre onih u četvrom delu.

Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (godina snimanja: 2002) - opisana dešavanja 22 godine pre onih u četvrom delu.

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) - - opisana dešavanja 19 godina pre onih u četvrom delu.

Solo: A Star Wars Story (2018) - opisana dešavanja deceniju pre onih u četvrom delu.

Rogue One (2016) - opisana dešavanja neposredno pre onih u četvrom delu.

pa onda čuveni "početak" - Star Wars (1977)

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) - opisana dešavanja tri godine nakon onih u četvrom delu.

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983) - opisana dešavanja četiri godine nakon onih u četvrom delu.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) - opisana dešavanja 34 godine nakon onih u četvrom delu.

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017) - opisana dešavanja 34 godine nakon onih u četvrom delu.

i onda ovaj poslednji - Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019) - opisana dešavanja 35 godinq nakon onih u četvrom delu. 

A, svemu ovome, komotno, možete da dodate i dešavanje iz aktuelne serije The Mandalorian, u kojoj se radnja dešava nakon pada Imperije, a pre nastanka Prvog reda...

Da li je ovaj poslednji film zaista i kraj franšize? Producenti kažu da jeste, mada sve može da liči i na marketinški trik. Možda su im, zaista potrošene sve ideje, ali ne bih se kladio ni svojom svetlom, a ni tamnom stranom...

Onome ko izračuna koliko je sati ovih filmova do sada snimljeno može se dati i Nobelova nagrada za matematiku. Shodno tome, svedoči i činjenica da jednu od najbitnijih uloga u Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker tumači Carrie Fisher, preminula tri godine ranije. Tehnologija je čudo, postoje i restlovi iz prethodnih delova, pa tako ko zna i da li je ovo zaista "smrt franšize"?

Meni se čini da ona nikako nije zaslužila da umre...

Uprkos tome što ovaj poslednji film ima narativ beskonačne žanrovske jurnjave, da se tu često ne zna već ono pomenuto "ko koga i zašto", ko je živ, a ko mrtav, da li Kylo mrzi Ray zato što je ona njegov filozofski pandan, samo s druge strane, ili je samo mrzi zbog toga što je to tako u scenariju... 

J.J. Abrams kao Lucas savremenog doba? Što se mene tiče - neka hvala, ali izgleda da tako mora biti, pa hajde...

(Eto, potrudih se da ne spojlerišem uopšte, jer greota je bilo šta reći o radnji filma, koji ima toliko zapleta i podzapleta, da to može da izazove i konfuziju u nepripremljenim umovima, ali, opet - neka tako bude. Treba se prepustiti...)

 • Komentari (17)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • maumau96
  Active member
  24.04.2020. 08:46
  Jako dobar! Pregršt akcije i Rej je konačno postala Skajvoker! Mada sumnjam da je kraj ali ajd da im poverujem! Iako je veliki deo razrešen mislim da itekako ima materijala za novu epizodu. Preporuka ukoliko ste i gledali i prethodne episode!
  Ocena 8/10
 • memich
  Translator
  22.03.2020. 23:50
  I ja dižem ruke od franšize koja veliča teroriste.
  Taman kad Imperija počne da uspostavlja red dođe neki the last Dževad i sjebe sve.

  Cijenim moderne akcije, i vidio sam da ova trilogija ima dobre ocjene, pa se odlučih da damgle.
  Prvi film je solidan, ali dva zadnja su odron.

  [spoiler]Ona situacija kad se Palpatine oporavlja i istovremeno objašnjava šta se dešava...
  Sama činjenica da publici moraju objasniti šta se dešava govori o nivou niđeveziteta...[/spoiler]
 • JoxerTM
  eXtreme member
  22.03.2020. 23:06
  Pogledao jer je karantena inače ko zna kad bi.
  Transformers x-ti dio. Puno eksplozija, puno prazne priče. Nije užasluk kao što neki kažu, da se istrpit.
  Ali ovo nije zadovoljavajuće ni za postojeće, niti bivše fanove. I neće se s ovim pridobit novi.

  Disney će navodno radit sad neke prequele, aka [spoiler]pičke materine[/spoiler], tako da što se mene tiče, nakon što odgledam zadnju clone wars sezonu, star wars je mrtav.